Еврозоната – годна ли е политическата ни класа?

Желанието ни да се присъединим вече е на дневен ред
Обновена: 13 юли 2018 16:31 | 13 юли 2018 16:15, Екип на Bloomberg
29
Еврозоната – годна ли е политическата ни класа?
Снимка: Pixabay

Факт е, че България и желанието ѝ за присъединяване към еврозоната вече са на дневен ред. Годността на съдебната и политическата власт, както и тази на администрацията в страната, трябва да бъдат доказани, преди да се случи това членство. Това каза Георги Ганев, програмен директор Икономически изследвания в Център за либерални стратегии, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Ганев коментира, че случващото се в България в момента в по-голямата си част представлява просто имитация. Гостът припомни, че присъединяването на България в ЕС беше компромисно и се изпълни с обещанието, че страната ще подобри правораздавателната си система. Според него все още не може да се отчете напредък в тази насока.

"Освен права, членството в еврозоната носи и задължения. Няма как да влезем в сърцевината на европейската интеграция само с имитиране на спазване на правилата. Необходимо е подобрение и в политическата, и в съдебната власт. Без върховенство на правото не може да се говори и за присъединяване към еврозоната".

Според експерта ще предстоят множество проверки в страната както на политическата и съдебната власт, така и на банковия сектор. Той посочи, че не само трите най-големи банки в страната, което е задължително, а и множество други, ще получат оценката на Европейската централна банка (ЕЦБ).

"ЕЦБ ще погледне банките с очи, различни от тези на българските надзорници. Ще стане ясно колко са коректни отчетите, които подават те".

Според Ганев реално дори управляващите в страната нямат желание за това присъединяване, по-скоро мотивацията им е продиктувана от факта, че повечето българи го искат. Като "имитация" той определи и политическия стремеж в момента към това членство.

"Голяма част от управляващите не искат присъединяването на България в еврозоната, но то е много желано от българите. Политическата класа няма как да заяви открито нежеланието си, защото то ще доведе до негативни последици за управляващите".

Цялото интервю вижте на Bloomberg TV Bulgaria


29
Още от ЕС
Скандали в евроинституциите = €10 000 обезщетение
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Някой си преди 2 дни
Да годна е,след години на върха само политическата власт и родата им
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
На ЕС им трябва мафиотската структура в бегето, за да крият милионите от данъкоплатците.
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 19 Политическата ни класа не е годна.
Но ЕС ЩЕ ИМ НАЛОЖИ ИЛИ ЩЕ ГИ ПОДМЕНИ.
ТОЯ БАВЕН ПРАЦЕС ЯВАШ, ЯВАШ ЩЕ ПРИКЛЮЧИ.
23
0
 
7
 
! Отговори
От 4-ти километър преди 3 дни
Ей ГЕРБ forever, цялата лудница обърнахме да те търсим.Страдаш от нелечимо раздвоение на личността като окачествяваш Б. Борисов като най- успешният политик на всички времена. Дано този път лечението с електрошок бъде успешно.

Психиатър специалист,
Д.р Х.
22
8
 
0
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 3 дни
Сега времената са сложни.Късмет имаме с г-н Борисов,че умее с ловки дипломатически ходове да извлече максимални ползи за страната.Като цяло политическата ни класа е доста нестабилна,изключвайки политиците от ГЕРБ,които доказаха в последните години своята състоятелност.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Политически негодяи, а не класа! Изобщо не се класират за политици, още по-малко за "класа"!
20
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 дни
НЕ СЕ ХАБЕТЕ. СКОРО НЯМА ДА СТАНЕ. ПОНЕ ДО 2022 Г. А ДО ТОГАВА ЕС ЩЕ СЕ Е РАЗПАДНАЛ. ТАКА, ЧЕ НАШИТЕ УБАВЦИ НЯМА ДА МОГАТ ДА ОТКРАДНАТ ВАЛУТНИЯ БОРД И СПЕСТЯВАНИЯТА НА НАРОДА ПО БАНКИТЕ. А МОЖЕ И ДРУГО ДА СТАНЕ. СЛАВА СЕВРЮКОВА НАВРЕМЕТО Е ПРОРОКУВАЛА, ЧЕ ЗАТВОРИТЕ ЩЕ СЕ НАПЪЛНЯТ С ТИЯ УБАВЦИ И ВСИЧКО ЩЕ ИМ БЪДЕ КОНФИКСКУВАНО. В ПРИРОДАТА ИМА ЗАКОНОМЕРНОСТИ КОИТО НЕ МОЖЕШ ДА ИЗБЕГНЕШ. КРАДЕШ СЛЕД ТОВА ВРЪЩАШ И Т.Н.
19
0
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 3 дни
Годна ли е политическата ни "класа"?

- Не.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Негодници от класа са тия.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
БИВА Я НАШАТА ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА, ГОДНА Е.
ТЯ МОЖЕ ДА КРАДЕ И В ЕВРО, НИЩО НЕ Я БЪРКА.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Анонимен 6


Тo вече се случва бе мyхльо да си чувал за взривени банкомати нещо, Гърция като горя ще им се види рай тука ще стане страшно и ще гледаш как бягат.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
В съдебната система само мамини синчета и щерки като Герджиков, Фили Димитров и др. юристи и обикновен човек трябва да мине през ада за да се добере до служба. Не знам колко изпити по литература, история и др. глупости първо трябва с купища такси. После държавни изпити, после конкурс във ВСС и пак малък шанс пред някой връзкар или ДПС калинка на ГЕРБ и пак нищо.
14
0
 
9
 
! Отговори
Бай Оня преди 3 дни
Бг няма класи няма и елит има бедно и богато простолюдие Комунистите летяха в космоса строиха неща като БАН за кой ги строиха не става един да разваля, каквото друг е направил Чудя се след още 10-20 год преход и чалгарщина къде ще стигнем.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
политиците ни нямат зор за шенген, защото тази анархия, в която царуват им е изгодна, може би си мислят, че с цялата ни корупция ще минем м/у капките?...
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Терминът "политическа класа" беше въведен от президента Петър Стоянов. След него вече всички повтарят тази глупост. Но, нека кажем "мерси" на Петьо за "класата". Живеем в класово общество. Работническа класа, политическа класа, буржоазна класа. Защо да има политическа класа, а да няма работническа класа? Трябва всичко да е точно.
11
0
 
10
 
! Отговори
Имаме ли класа? преди 3 дни
За първи път чувам да има политическа класа в БЪЛГАРИЯ. Като погледна аз поне виждам едни охранени прасенца. Онзи Пеевски така хубаво се е угоооил. Така че за годни само да са си седят в кочинката нашите политици докато народът не реши да станат на суджуууук.
10
0
 
3
 
! Отговори
до 4 червения..тиква преди 3 дни
Няма как пенсия от 300 като средната заплата е 100.най бедната държава след хаити.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
И комунисти минаха и царисти минаха, но като тиквите по големи бездарници не е имало да се биеш в гърдите че строиш магистрали, къде не строят магистрали колко министъра са нужни за една магистрала, колко бе ?
8
0
 
9
 
! Отговори
хх преди 3 дни
До Анонимен
политкласата замете КТБ и едни 16млрд несъбрано ДДС от "наши" фирми...валутния борд вече са го изхарчили само чакат да им дадат знак! Такива бездарници скоро не бяха ходили по тези земи - да дадеш водата,тока,комуникациите,транспорта(се напъват за летището и бдж) с оправданието че не можеш да ги стопанисваш....освен да крадете друго можете ли!?????? ПЕНСИЯТА В МАКЕДОНИЯ Е 200 ЕВРО И ТО ОТ ПОНЕ 2 ГОДИНИ...и със западните балкани в съюза пак ще сме най-зле !!! ЕВАЛА БАЦЕ
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Българският народ трябва да изисква от Бай Ганьовската политкласа да прехвърли резерва на валутния борд в един държавен пенсионен фонд. Иначе, "класата" класно ще оправи резерва след приемането на еврото. Българският народ ще получи 90 евро пенсия, а "класата" ще получи 40 милиарда евро да харчи за синове и внуци.