Пред чакалнята: Какво обеща България, за да я пуснат към еврото?

Край на мониторинга за корупцията - важен, но не е условие
Обновена: 13 юли 2018 13:44 | 13 юли 2018 07:00, Екип на Dnes.bg
153
Пред чакалнята: Какво обеща България, за да я пуснат към еврото?
Снимка: Reuters

България поема 6 ангажимента, за бъде допусната да започне процедура за влизане в еврозоната. Това става ясно от писмо на правителството до Европейската централна банка (ЕЦБ) и Еврогрупата, подписано от шефовете на финансовото министерство Владислав Горанов и на БНБ Димитър Радев.

Снощи Еврогрупата, в която влизат финансовите министри на 19-те държави, използващи еврото, подкрепи намерението на София да подаде молба за влизане в чакалнята на еврото, известна като ЕRM 2 и в Банковия съюз до юли 2019 г.

Срещу това България обещава да се подготви в течение на 1 година като подобри надзора над банковия и небанковия финансов сектор, да поправи законодателството си за фалитите и да възприеме всички европейски правила срещу прането на пари.

В частност правителството се задължава да влезе в Единния надзорен механизъм, който е част от Банковия съюз и позволява на ЕЦБ да осъществява финансов надзор над банките според правилата на Еврозоната.

Още по темата

През следващата година Народното събрание трябва да ретифицира и междуправителственото споразумение за Единния механизъм за преструктуриране, който се занимава със закъсали банки и също е част от Банковия съюз. Част от механизма е и фондът за подпомагане на такива банки, в които държавите, членуващи в него, внасят средства.

Освен това България се ангажира да разработи система за оценка на риска за финансовата система в съответствие с правилата и стандартите на Еврозоната. Гаранциите за подобряване на надзора, поети от правителството, се простират и върху небанковия финансов сектор и включват пенсионните фондове и застрахователните дружества, става ясно от писмото.

Правителството се ангажира да започне да оценява рисковете, свързани със застрахователите и фондовете по европейските стандарти.

Предварително обещание се дава и за подобряване на законодателството, свързано с фирмените фалити. Българските власти се заричат до година да започнат да събират информация за обявяването на несъстоятелност и плановете за реструктуриране, както и да създадат условия за ускоряване гледането на дела за несъстоятелност.

Като част от предусловията за влизане в чакалнята на еврото, кабинетът обещава да приложи в българското законодателство всички европейски разпоредби, свързани с преследването прането на пари, както и да осъвременни правилата за управлението на държавните предприятия.

Запитан дали прекратяването на механизма за наблюдение на правосъдната система и борбата с корупцията и организираната престъпност е условие за влизане в еврото, вицепрезидентът на Еврокомисията Валдис Домбровскис, заяви, че българските власти не правят връзка между двете.

Домбровскис обаче обясни, че успехът на кандидатурата на България ще зависи от сближаването на българската икономика с европейската, ефективността на управлението. “Постигането на напредък по отношение на правосъдната система, борбата с корупцията и организираната престъпност, е важен елемент от оценката, макар да не е формално предусловие”, каза той.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обеща край на механизма за България и Румъния до есента на 2019 г, ако двете страни постигнат целите му.

Шефът на Еврогрупата Марио Сентено определи като “изключително адекватни” обещанията, поети от България. Еврозоната очаква София да подаде едновременно молбите за чакалнята на еврото и за влизането в Банковия съюз.България е първата държава, на която се поставя такова условие, но занапред то ще бъде поставяно на всички следващи кандидати за общата валута, увери Сентено.

Съгласно писмото на Горанов и Радев, може да се очаква още днес или в идните дни да бъде подадена официалната молба за ЕRM 2 и за Банковия съюз. Те ще бъдат внасени в ЕЦБ, след което управляващият борд на банката ще назначи проверка на стабилността на българските банки преди ЕЦБ да реши дали да ни допусне до чакалнята за еврото.

Очаква се тази проверка да продължи 1 година, но срокът може да бъде и продължен, ако се налага, коментира Беноа Кьоре, член на Изпълнителния съвет на централната банка.

“Ако има нужда от повече време или действия, може да отнеме повече от година. В случая резултатът е по-важен от продължителността”, поясни Кьоре.

Според Домбровскис 1-годишният срок за изпълнението на обещанията е реалистичен.
.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
1
 
! Отговори
Бай Тошо преди 5 години
Българинът е издръжливо Живо..но ще издържи първоначалният ШОК за съжаление
117
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички тези съюзи имат администрация,която трябва да се изхраннва с големи пари и такива *** като нас ще плащаме.За момента всички банки са на печалба но ще почнат да показват фалити като гърците за да получат още и още.В БГ всичко отива на фалити...Накрая като оцете ще ни избият... Дано чумата първо хване тях........
116
6
 
15
 
! Отговори
Миро: преди 5 години
Братя българи, махайте ги тези гербадийски ***,от нищо си нямат представа!Не ни трябва нито НАТО, нито ЕС, нито Евро!Да си гледаме България и това е!ДА ИЗГОНИМ В СКОРО ВРЕМЕ ВСИЧКИ ПРЕДАТЕЛИ! ДА СЕ ОРГАНИЗИРАМЕ, БРАТЯ!!!
115
5
 
18
 
! Отговори
баро вкаров преди 5 години
бибитко и сие хубаво се пъне,а българите питал ли ги е дали си дават лева на брюксел
114
4
 
21
 
! Отговори
Наивници преди 5 години
Наистина ли мислите, че политиците искат еврото за ваше добро и от чисто сърце? Дори статистически да погледнете, няма едно нещо направено в интерес на хората, особено от герберската шайка. Така ще ви приберат спестяванията, че ще се чудите откъде ви дойде. 30 години плащате за малоумното си скачане и не ви дойде акълът.
113
3
 
26
 
! Отговори
фак ..т преди 5 години
Пънем се за там откъдето умните бягат.
112
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се види как умиргат бабугерите. От там ще почне.
111
4
 
14
 
! Отговори
БУНТАР преди 5 години
До АнонименТОГАВА ЩЕ СЕ ВИДИ ИСТИНСКАТА ФИНАНСОВА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ НА БЪЛГАРИЯ ЗА СЕГА СПОРЕД МЕН ИНФЛАЦИЯТА Е ПРЕМИНАЛА ГРАНИЦАТА ОТ 50 ПРОЦЕНТА И УПРАВНИЦИТЕ ГО ЗНАЯТ И ЗАТОВА БЪРЗАТ ДА ПРЕВЪРТЯТ ОТКРАДНАТОТО В ЕВРО
110
2
 
19
 
! Отговори
???? преди 5 години
Как ще стане тази работа, като в Гърция минималната пенсия е 600 евро, а в България -максималната е 455 евро? И ние ли ще плащаме задълженията на Гърция?
109
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
надзор от ЕЦБ означава поставянето под надзор на на някои БГ банки. Не знам колко ще се хареса това на собствениците:)))) А те са силни на деня. Или на ноща, ко повече ви харесва
108
1
 
9
 
! Отговори
Haie преди 5 години
Noi i zdravnata kasa sa mafia. Uuuuu!
107
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
vazrazhdane.bg/видео/8-2018-03-17-12-07-16/63-подписка-за-национален-референдумПодписка за национален референдум срещу приемането на Еврото!
106
12
 
33
 
! Отговори
"-" преди 5 години
Единствената причина за въвеждането на ?-то в Бг е - за пореден път да ограбят спестяванията на българина.Следващата стъпка ще е въвеждането на безналично разплащане - тоест само с карти и с електроно разплащане.По такъв начин власта и държавните финансови институции ще имат пълен контрол над спестяванията на хората и ще могат да манипулират безпрепятствено гражданското общество.А, който не "слушка" ще му замразят достъпа докартата за определен период от време за да стане отново послушен.
105
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България това са българите и те нищо не обещават.Тези 6 ангажимента(а и всякакви други вредни за народа) ги обещават алчни политикани гледащи единствено да пълнят собствения си джоб.Народът са тях е нищо.
104
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗА ЕВРОТО НЕ ЗНАМ, АМА В ШЕНГЕН НЯМА СКОРО ДА НИ ПУСНАТ.ТО СИ Е ЯСНО.
103
5
 
33
 
! Отговори
Изтрит коментар преди 5 години
Бързането на управниците е, за да се премахне валутният борд, който в момента държи изкуствен курс лев-евро. Изискването на чакалнята е да се влезе в еврозоната с РЕАЛЕН курс, който е определен от свободния пазар, т.е. свободно плаване на курса с минимални амплитуди за даден период от време. Кой ви гарантира, че курсът ще е 1,95 лева за евро?! Говори се, че заради натрупаната с годините инфлация, реалният курс е над 4 лева за евро. Тогава ще видим кон боб яде ли.
102
4
 
0
 
! Отговори
Константин преди 5 години
До Анонимен 71informiran.net/%D1%87%D0%B5%D1%85%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B0-50-%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4-%D1%80%D0%B5/ Четете колеги.
101
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въведем ли еврото,за 5 години България ще остане 2-3000 000 души.Другите ще избягат или ще измрат.
100
2
 
10
 
! Отговори
ганю европеец преди 5 години
А бе ние ще крадем,пък друг да му мисли!
99
5
 
22
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 115Като гледаш ГРОБ и БСП каква я свършиха последните 30г., можеш ли дори да си представиш за колко дни могат да ни вкарат в хиперинфлация? Стой та гледай как нарочно ще ни вкарат в нова Жан Виденова зима, само и само да могат за жълти стотинки да ни изкупят и малкото останала собственост. Или може би ти си от хората които искат Бай тиква и Пеевски да могат за 100 евро да изкупят почти всички останки на държавна собственост, такова пазаруване ще падне, че шапките ще ни падне.