Пред чакалнята: Какво обеща България, за да я пуснат към еврото?

Край на мониторинга за корупцията - важен, но не е условие
Обновена: 13 юли 2018 13:44 | 13 юли 2018 07:00, Екип на Dnes.bg
153
Пред чакалнята: Какво обеща България, за да я пуснат към еврото?
Снимка: Reuters

България поема 6 ангажимента, за бъде допусната да започне процедура за влизане в еврозоната. Това става ясно от писмо на правителството до Европейската централна банка (ЕЦБ) и Еврогрупата, подписано от шефовете на финансовото министерство Владислав Горанов и на БНБ Димитър Радев.

Снощи Еврогрупата, в която влизат финансовите министри на 19-те държави, използващи еврото, подкрепи намерението на София да подаде молба за влизане в чакалнята на еврото, известна като ЕRM 2 и в Банковия съюз до юли 2019 г.

Срещу това България обещава да се подготви в течение на 1 година като подобри надзора над банковия и небанковия финансов сектор, да поправи законодателството си за фалитите и да възприеме всички европейски правила срещу прането на пари.

В частност правителството се задължава да влезе в Единния надзорен механизъм, който е част от Банковия съюз и позволява на ЕЦБ да осъществява финансов надзор над банките според правилата на Еврозоната.

Още по темата

През следващата година Народното събрание трябва да ретифицира и междуправителственото споразумение за Единния механизъм за преструктуриране, който се занимава със закъсали банки и също е част от Банковия съюз. Част от механизма е и фондът за подпомагане на такива банки, в които държавите, членуващи в него, внасят средства.

Освен това България се ангажира да разработи система за оценка на риска за финансовата система в съответствие с правилата и стандартите на Еврозоната. Гаранциите за подобряване на надзора, поети от правителството, се простират и върху небанковия финансов сектор и включват пенсионните фондове и застрахователните дружества, става ясно от писмото.

Правителството се ангажира да започне да оценява рисковете, свързани със застрахователите и фондовете по европейските стандарти.

Предварително обещание се дава и за подобряване на законодателството, свързано с фирмените фалити. Българските власти се заричат до година да започнат да събират информация за обявяването на несъстоятелност и плановете за реструктуриране, както и да създадат условия за ускоряване гледането на дела за несъстоятелност.

Като част от предусловията за влизане в чакалнята на еврото, кабинетът обещава да приложи в българското законодателство всички европейски разпоредби, свързани с преследването прането на пари, както и да осъвременни правилата за управлението на държавните предприятия.

Запитан дали прекратяването на механизма за наблюдение на правосъдната система и борбата с корупцията и организираната престъпност е условие за влизане в еврото, вицепрезидентът на Еврокомисията Валдис Домбровскис, заяви, че българските власти не правят връзка между двете.

Домбровскис обаче обясни, че успехът на кандидатурата на България ще зависи от сближаването на българската икономика с европейската, ефективността на управлението. “Постигането на напредък по отношение на правосъдната система, борбата с корупцията и организираната престъпност, е важен елемент от оценката, макар да не е формално предусловие”, каза той.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обеща край на механизма за България и Румъния до есента на 2019 г, ако двете страни постигнат целите му.

Шефът на Еврогрупата Марио Сентено определи като “изключително адекватни” обещанията, поети от България. Еврозоната очаква София да подаде едновременно молбите за чакалнята на еврото и за влизането в Банковия съюз.България е първата държава, на която се поставя такова условие, но занапред то ще бъде поставяно на всички следващи кандидати за общата валута, увери Сентено.

Съгласно писмото на Горанов и Радев, може да се очаква още днес или в идните дни да бъде подадена официалната молба за ЕRM 2 и за Банковия съюз. Те ще бъдат внасени в ЕЦБ, след което управляващият борд на банката ще назначи проверка на стабилността на българските банки преди ЕЦБ да реши дали да ни допусне до чакалнята за еврото.

Очаква се тази проверка да продължи 1 година, но срокът може да бъде и продължен, ако се налага, коментира Беноа Кьоре, член на Изпълнителния съвет на централната банка.

“Ако има нужда от повече време или действия, може да отнеме повече от година. В случая резултатът е по-важен от продължителността”, поясни Кьоре.

Според Домбровскис 1-годишният срок за изпълнението на обещанията е реалистичен.
.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
9
 
! Отговори
Константин преди 5 години
Хубаво да го приемем, но трябва да се направи реална оценка на всички варианти за това евро, какво би било лошо, какво би било добре за България. Аз съм против еврото, според мен това пак е начин да се превъртят и откраднат едни пари. И особено с нашите политици. Според мен ще обеднеем още повече. Големи държави и народи се задъхаха много при приемането на еврото, за България просто ще ни излезе душичката.
57
1
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До Отратен 2а защо да няма национална идеология - ''европеец''. Така както има американец за гражданите на САЩ? Нима децата на европейците отишли в САЩ, поглеждайки се в огледалото не се гордеят че са американци? И защо това да не стане и с децата на европейците в Европа?
56
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1lv = 1 euro
55
6
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Колкото по-голяма икономика стои зад една валута, толкова хората по света вярват в нея и я ползват. Затова еврото е по-силно от марката и вече 1/3 от световните резерви са в евро. Този който се бои от еврото е доларът.
54
5
 
10
 
! Отговори
Отратен 2 преди 5 години
По турско, хората са пътували с един паспорт в цяла Европа.Без никакви зони, ЕС и т.н.Категорично считам, че не ни управлят хора.Да се заличат националностите е идеология за унищожаване на държавите, тяхната красота, език, етнос, самобитност, история.Свидетел съм на нещо чудовищно, по-страшно от Комунизма.Заличаване на идентичност.Това все едно човек без лице.Когато те попитат "кой си" - не знаеш, защото нямаш облик и не се виждаш в огледалото.
53
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените на петрола също се определят от търсене и предлагане, разбира се с полагаемата порция спекула на пазара. Българинът не разбира как работи икономиката, затова е беден. Ако се види с пари, най-много да му стигне фантазията да струпа жил. блок а отдолу магазин. *** му разправяй, че няма да има кой да живее, и кой да купува. Той едно си знае, едно си бае. А после - кой ми изцапа гащите.
52
6
 
11
 
! Отговори
Отвратен преди 5 години
Докога БГ политиците няма да се допитват до народа за - НАТО, ЕС, Евро?С какво НАТО и ЕС се различават от КОМУНИЗМА.С какво НАТО се различава от Варшавския Договор - натрапена военна структура и идеология, защитаваща чужди интереси - ТОВА ЛИ Е ДЕМОКРАЦИЯТА?Левът има символика, че държавата БГ я има на картата.Имам чувството, че ни управляват РЕПТИЛИ.ЕС - един милион изклан ***, унищожено завинаги производство и еексперти свързани него.Изкоренихме хиляди хектари лозя - заради ЕС.
51
3
 
10
 
! Отговори
баба пена преди 5 години
Е защо нашите ще поемат ангажименти, не требва ли ония като искат да заличат националната валута, те да обещаят нещо да направят. Като ни вкараха в ЕС пак така беше, даже ни караха ние да подаваме документи уж че се натискаме за таз работа и в същото време да изпълняваме желанията им - чак и аеца да затвориме. баси наглото.
50
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демек - наште отишли а викат: "Абе така и така... да влезем в Еврозоната искаме."Ония - оядените тарикати, им отговарят:"Дайте тука каквото носите, и елате след една година пак да поговорим"
49
22
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Абе вие българите сте много големи " умници " бе !Еврото било създадено за да обезличи германската икономика ?!Абе Германците да не са по-глупави от вас ,че приеха еврото въпреки ,че не бяха във валутен борд ?! А вие сте във валутен борд и се дърпате от приемане на еврото ?!Не се влияйте от разни рубладжийски внушения защото те никога не са били във ваш интерес и във ваша полза !
48
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цените се определят от търсене и предлагане. Всяко нещо струва толкова, колкото някой е готов да плати. Ако няма кой да ти го купи - фалираш! Естествено, че има натиск от една или друга страна (цени на петрол, протекционсистки политики), но в крайна сметка е търсене и предлагане. Българите 30 години след падане на комунизма не могат да разберат, че с порфейлите си определят цените, и действат на пазара като ненормалници. Без значение дали си купуват кола, апартамент, или храна.
47
1
 
14
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
"Очаква се тази проверка да продължи 1 година, но срокът може да бъде и продължен" така че да не бързаме да бием тъпана. Може срока да излезе като този за влизането ни в Шенген.Не дай боже дотогава Бойко да се изнесе от Министерския съвет, та да може да каже: "Още малко и щяхме да сме влезли, но тези и тези са виновни....."
46
14
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До До Привет.И второ - Германия не прие еврото защото бившата марка беше слаба ! Напротив , марката беше силна валута , но германците приеха евро за да не се налага да се обменя валута при пътувания в еврозоната , да няма спекула при курс купува курс продава ! Все пак еврозоната е като една цяла държава и най-хубавото е да имаме единна валута ! Който не иска евро ,ами въобще да не членува в еврозоната ! И трето - еврото също е стабилна валута , по-стабилна от американския долар !
45
4
 
18
 
! Отговори
До до преди 5 години
Като ти гледам разсъжденията то преди 25 години още си минавал прав под масата или си бил в корема на майка си. Спри да гледаш немска телевизия и да обвиняваш за всичко Русия. Превърнеш ли се в немец там лечение няма
44
1
 
15
 
! Отговори
Стефанов преди 5 години
До Анонимен "Англия за толкова години в ЕС защо не се натискаше за еврото?" - По същата причина, заради която и излиза от ЕС. Защото смятат, че повече дават, отколкото получават. И сега осъзнават горчивата истина и си ядат д.у.п.е.т.о. Норвегия по-мъдро постъпи - плаща си, за да ползва привилегиите на европейския пазар и ще си плаща, докато има изгода, някога ще спре. А ние с гайдите има да ги гоним години, не ни сравнявай с тях.
43
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе ти от Германия или от Герман пишеш ? И как точно петрола определя цените ? Щото като падна от 120$ на 55$ цените не паднаха двойно, а сега при 75$ вече са по-високи от при 120 !
42
19
 
4
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До До Привет.Ами и в Германия има такива глупави хора като тебе ,които си въобразяват ,че днес по-скъпия хляб е заради преминаването от марка във евро ! Аз живея в Германия от 25 г. и ги знам тези времена на марката ! Днес хляба е по-скъп не заради това ,че германците преминаха от марка в евро , а заради световното поскъпване на петрола ,газа ,нефта и прочие ! Но от къде толкова акъл в такива като тебе за да го разберат ! За вас по-лесно е да си мислите ,че причината е заради смяна на валутата
41
2
 
18
 
! Отговори
До 43 преди 5 години
Ти може всичко да си имаш моето момче но си нямаш най ценното. Родина. Твоят филм съм го играл и аз с разликата че не бях достатъчно глупав и с комплекси като теб да се хваля по форумите. Там за тях винаги ще си останеш чужд
40
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 41Защото Англия е Англия. Все едно да искаш САЩ да сменят долар за евро. Смешно и нелепо сравнение.
39
8
 
6
 
! Отговори
привет от Ав$тралия преди 5 години
Само да питам, извинете но.... аз съм в доларЕ, 6 цифрени годишни заплати, и живот на 2км срещу Операта след Харбър Бридж преди милитари роуд. Нещо зле ли ми е като съм в доларЕ а не Евро? Мъката е непоносима как съм живял до сега без евра...