Скандали в евроинституциите = ?10 000 обезщетение

Европейският съд нареди на ЕП и на ЕИБ да платят за психотормоз
13 юли 2018 21:34, Екип на Dnes.bg
4
Скандали в евроинституциите = ?10 000 обезщетение
Снимка: архив, Reuters

Европейският съд отсъди по 10 000 евро компенсации на две тъжителки, оплакващи се от психологически тормоз в службата.

В единия случай става дума за парламентарна асистенка, уволнена от евродепутатка след размяна на обиди, а в другия за еврочиновничка, която се почувствала недооценена от началничка си в Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Вместо евродепутатката за обидената асистентка трябва да плати Европейският парламент, реши съдът, защото институцията отказала да обезщети уволнената помощничка, която се обърнала за съдействие към него. Според Европарламента работата на евродепутатите е стресираща и затова е нормално да има скандали в екипите на депутатите. С този мотив администрацията на парламента отхвърлила жалбата на асистенката, която била изгонена седмица след скандал с началничката си, в които били разменени обиди, става ясно от решението на съда. Това било направено, въпреки че асистентката представила свидетели, чиито показания не били отречени от депутатката. Съгласно статута на евродепутатите те трябва да се грижат за достойнството и здравето на сътрудниците си, ето защо европейските магистрати отсъждат, че поведението на евродепутатката е непристойно и неподходящо за член на европейска институция.

Високият размер на компенсацията е заради ненужно дългия срок, в който Европарламентът гледал жалбата, подадена през 2014 г за инцидента, разиграл се през есента на 2013-а.

В ЕИБ пък се разиграла друга драма. Нов началник разформировал отдела, в който работела тъжителката и я отстранил от работата й като шеф на отдела. Две години в ЕИБ по-късно била заведена жалба за психически тормоз с мотив, че директорът “брутално е спрял кариерния растеж”, унижавал я и се държал с нея агресивно и неуважително.

Банката наредила на директора да се извини писмено и го предупредила, че при ново оплакване ще го накаже. И засекретила инцидента. Европейските магистрати смятат, че ЕИБ е трябвало да накаже началника за конкретния случай, в който той е пристъпил правилата, а не да го предупреждава занапред, а също че не е било нужно да задължава страните да мълчат по случая. Начинът, по който банката е реагирала по случая, е нанесъл допълнителна обида и страдание на тъжителката, смятат магистратите.

Причината за необичайно високата глоба от 10 000 евро за психически тормоз на работното място обаче е заради предписанието за неразгласяване на инцидента и наложените наказания, които не са позволили на чиновничката да се почувства оправдана пред колегите си и допълнително са я унизили.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
И какво от това? На всички е ясно, че на практика евроинституциите не вършат работа. Обезщетение.. Ами да ги обезщетяват, щом няма какво друго полезно да свършат.
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кво ни интересува нас това нормалните хора.
2
0
 
17
 
! Отговори
nekoj преди 5 години
тука нещо са се объркали 'особено висока глоба' от 10 000 евро - ами това е еда месечна депутатска заплата на тези хрантутници, какво и е високото на глобата? по скоро е поощрение да продължаат да се даържат като императори на Галактиката...
1
0
 
5
 
! Отговори
Kiras преди 5 години
Uuuuuuu, bg medii sa mafia, malkovie da vi izbivat. Uuuuu!