Обвързват еврото с мониторинга върху България?

Илияна Йотова: Силно притеснена съм от това, което чух
14 юли 2018 12:13,
46

България пое цели 6 ангажимента, за да бъде допусната до започване на процедура за приемане на единната валута в ЕС, а решението и да подаде документи за влизане в чакалнята беше подкрепено от финансовите министри на 19-те държави. От своя страна, обаче, вицепрезидентът Илияна Йотова изрази притесненията си, че това влизане в еврозоната може да е обвързано с поредния мониторинг на Бъглария - върху корупцията, съдебната реформа и борбата с организираната престъпност. Какъв знак ни дава взетото в четвъртък решение -  в "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria On Air коментира Илияна Йотова

"Рано е да даваме крайни оценки. Признавам, че съм силно притеснена от това, което чух. Имам усещането, че този състав на ЕК ще наложи второ наблюдение на България и ще използва мониторинга, който така или иначе вече съществува повече от 10 години по отношение на борбата с корупцията, организираната престъпност и съдебната реформа", каза в предаването вицепрезидентът.

Според нея този път това ще се използва не за влизане в Шенген, а за членство във финансовия клуб на Европа.на срещата еврокомисарят по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис заяви, че страната ни ще бъде "много сериозно наблюдавана" и даде да се разбере, че докато този мониторинг съществува, България няма да може да влезе дори в чакалнята.

Двоен стандарт ли е това спрямо България и защо обвързват влизането на страната ни в чакалнята с него?

"В навечерието на следващите европейски избори сме. Влизането на страни като България в еврозоната е твърде рисковано", заяви Илияна Йотова.

Какво още сподели Илияна Йотова за скоро приключилото европредседателство на България - гледайте в предаването "Брюксел 1" в събота, 17:30 ч. по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека ни наблюдават, имаме нужда някой да ни стои над главите...
1
8
 
13
 
! Отговори
Бай Оня преди 5 години
Майната му, важното е да не стане, по-добре е за нас, обикновения народ, а алчните софийски крадци изобщо не ме интересуват!