Брюксел до България: Евро искате, добре! А бедността?

"В добра кондиция сте, затова сега е време за реформи"
Обновена: 16 юли 2018 09:54 | 16 юли 2018 07:00,
292
Брюксел до България: Евро искате, добре! А бедността?
Снимка: Reuters

Съветът на ЕС оповести препоръки за България, след като получихме подкрепа за чакалнята на еврозоната и банковия съюз.

- Икономическите показатели на държавните компании са слаби в сравнение с тези на частните и поставят под риск публичните разходи. Реформирането им по европейски стандарти ще подобри стопанската среда.

- Нивото на необслужваните корпоративни заеми е високо, затова ускорете намаляването на задлъжнялостта в частния сектор и преструктурирането на дълговете.

Още по темата

- Нивата на неравенство и рискът от изпадане в бедност са големи. 2/5 от населението е изложено на риск от бедност, а доходите на най-богатите 20% от домакинствата са 8 пъти по-високи от тези на най-бедните 20%.

- Въпреки наблюдаваното подобряване на адекватността на социалното подпомагане и на минималните пенсии, системата за социална закрила не подкрепя най-уязвимите групи - ромите, децата, възрастните хора, хората с увреждания и хората, живеещи в селски райони.

- Ограниченият достъп до здравеопазване, който е предизвикан от ниските публични разходи, неравномерното разпределение на ограничените ресурси и от слабото покритие на здравното осигуряване, остават сериозни предизвикателства пред България, смятат от Съвета на ЕС и препоръчват ниското равнище на публичните разходи да се компенсира с високи частни разходи, главно под формата на преки плащания от страна на пациентите.

Брюксел вижда още резерви в подобряването на събираемостта на данъците и ефикасността на публичните разходи, включително чрез ускоряване на мерките за намаляване дела на сивата икономика.

"В добра кондиция сте, затова сега е време за реформи", заключават от Съвета на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НЕМА МАСще ти докарат 20 годишна мас от някъде, нали за това изтребват българските животни
222
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност във всичките точки са казали "Махнете корупцията"!
221
1
 
13
 
! Отговори
USA преди 5 години
Много лъжете, бре. България е с най-високия процент доплащания за здраве в ЕС. Откога ни дърпат ушите да го намалим наполовина.
220
10
 
18
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
При най-добри обстоятелства България може да бъде приета в Евро-заната след около 10 годин. До тогава ЕС няма да има начело с Брюксел. Основното е какво ще бъде съотнощението Евро/Лев ...1/2 или 1/4. Преживявали сме и по-старашни съотнощения. По опасно е приемането на Истанбулската конвенция. Очертава се да я приемат преди лятната вакация на парламента, докато вниманието е насочено към избиването на оцете и козите в Странджа ( може и затова да са го организирали ). Бдете, ше ви онищожат децата!
219
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само искам пламенно мис бикини да се чувства комфортно в новото си имение в Барселона!Нищо друго!
218
1
 
9
 
! Отговори
НЕМА МАС преди 5 години
А СВИНСКА МАС ОТКЪДЕ ? .... НЕЩО ЖИВОТНИЪЕ СА КЪТ...... СЪС СВИНСКА МАС - КЪМ ЕВРОПА,ЕВРО, ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ, И НЕЗНАМ КАКВА СИ .... СОЛИДАРНОСТ.... АМА НЕМА 'МАС'......
217
2
 
28
 
! Отговори
Аз преди 5 години
ГЕРБ са отдел кражби и продажби на бившата БКП. Докато гласувате за тях, така ще бъде.
216
3
 
47
 
! Отговори
няма време... преди 5 години
Ако до няколко месеца не се вдигнат поне 2 пъти всички доходи в България(включително и пенсиите), разбира се и с финансовата помощ на Европейският съюз, ще има тежки народни брожения и много българи ще напуснат страната с непредвидими последствия за България. Какъв е смисълът да нямаме практически външен дълг (и да се хвалим неуместно с това), а народът да се гърчи в недоимък, а гърците да имат повече от 500 милиарда евро външен дълг и 5 пъти по-големи доходи и пенсии от нас ?
215
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз немам пари за катък Веселина, а вие за евро пишете.
214
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква по голяма бедност бе жалки безсъвестни политици,то отдавна народа обедня,работим едва за коричка хляб,не само да си пишем а народа да се вдигнем, наистина да се обединим от всички краища на България и да ги смачкаме,те вече не виждат нищо,а само пачки,милиони за себе си, бедния народ не ги интересува.Както и работодателите само използват, не ги интересува нищо друго,всички са еднакви.
213
3
 
30
 
! Отговори
Име преди 5 години
истината за приемането на еврото е само една и тя е, че смяната на лев с евро ще облагодетелства само утайката на това общество, имаща се "елит", за "випаджии" и силиконови "богоизбрани". онез, които гласуват за тройка кебапчета и за една вкисната бира също ги устройва. всеки, който не плаща данъци го устройва смяната на парата с нейната по-скъпа посестрима.
212
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой каза, че искаме евро? Искат го банковата мафия!!!
211
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сегашните политици са алчни, некомпетентни, самозабравили се... до кога ще ги търпим?...
210
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Skkте за това ли дават зор да ни приемат в евро зоната?... за да прилапат и тези пари?... народе, вдигай се докато още има надежда
209
2
 
28
 
! Отговори
seira преди 5 години
ЕДНИ И СЪЩИ ЛЪЖИ:КОМУНИСТИТЕ ТОВА ... КОМУНИСТИТЕ ОНОВА ... КОИ СА ТЕЗИ КОМУНИСТИ?БСП, ГЕБР, ДПС, ОП, ВОЛЯ ... КОИ?МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА ПОСОЧИ:ЗАЩО В СВЕТА ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ИМАЛО "СОЦИАЛИЗЪМ" (ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА "КОМУНИЗЪМ")?ЗАЩО УМИШЛЕНО СЕ ЗАЛИВАТ С ЛЪЖИ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА ЗА ТОВА "ЩО Е ТО СОЦИАЛИЗЪМ (КОМУНИЗЪМ)" ?ЗАЩО НА РОБИТЕ ПОСТОЯННО ИМ СЕ ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ, ЧЕ НИЩО В СВЕТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ?КОМУ Е ИЗГОДНО ВСИЧКО ТОВА?ИСТИНАТА Е ЕДНА:ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА!НАРОДЕ!!!
208
1
 
21
 
! Отговори
Смешник преди 5 години
Наще не мислят че докао влезним в евро зоната ще сме 5млн от който знаете колко ще са пенсионери и колко ще са неграмотните мангамури. Но както последните 50г. Само улигофрени ни управляват
207
14
 
23
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Комунистите ни окрадоха жестоко. Сега плюят - джиндъри, тикви, чудеса. Няма един конкретен икономически аргумент. Няма разбиране за основни икономически понятия. Само слухове и доноси. Не ставате.
206
8
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко не се интересува от бедните хора. За него е важно да има за семейството му и неговите хора.
205
2
 
38
 
! Отговори
Skk преди 5 години
Истината е в резерва има едни 50 милярда лв. С въвеждане на еврото те ще бъдат отблокирани. ТогавА зависи само от управляващите какво ще ги правят.
204
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
KOGA BOIKO BORISOV SHTE VLEZE V ZATVORA PONE ZA 50 GODINI