Европа се завръща в Либия, отваря офиса си пак

Могерини иска ЕС да патрулира танкерите с либийски петрол
17 юли 2018 11:45, Екип на Dnes.bg
7
Европа се завръща в Либия, отваря офиса си пак
Танкери от Либия изнасят и продават нефт на черния пазар. Снимка: Reuters

Европейският съюз се връща в Либия, след като от години наблюдаваше страната от Тунис заради високия риск за служителите си.

Върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини брифира външните министри от Общността, че представителството на делегацията на Европейската комисия и на Мисията за подпомагане на управлението на границите се завръщат в Триполи.

Могерини беше в Либия в събота и се срещна с премиера на страната Фаиз Сарадж, както и с организациите, получаващи европейски средства по проекти, свързани с миграцията. ЕС е заделил 350 млн евро за подобряване на граничния контрол в страната и за връщането на мигрантите от Либия в родните им страни.

Могерини се похвали, че Международната организация за миграцията с европейски пари е върнала 20 000 души за последната година.

Либия е основният маршрут на мигрантите към ЕС. От миналото лято насам броят на прекосяванията на Средиземно море от Либия е намалял с 85%, съобщи сега тя.

ЕС обмисля да установи офис в Либия и на морската операция "София", чиято основна мисия е да спасява мигранти в морето. Преди 2 години моряците получиха и ангажимент да обучават либийската брегова охрана да прибира мигранти от гумените лодки, спазвайки международните хуманитарни стандарти.

Сега Могерини предлага операция "София" да получи функции да наблюдава вече обучените либийски граничари на място. Над 135 души вече са минали през центровете за обучение в Италия.

Освен това Могерини смята, че военните кораби на "София" трябва да патрулират и нефтените танкери от Либия, след като се оказа, че гориво се изнася и продава на черния пазар, извън каналите, одобрени от ООН.

“Мандатът на операция “София” трябва да бъде ревизиран, така че тя да има по-устойчиво и по-голямо въздействие”, обясни Могерини, добавяйки, че очаква европейските посланици да започнат да работят по него в близките дни.

Междувременно, милициите на Халифа Хафтар обявиха, че са установили пълен контрол върху петролните инсталации и пристанищата в източната част на страната и че в скоро време износът ще бъде възобновен.

Италианският вътрешен министър Матео Салвини заяви, че всички мигранти, тръгнали към Европа трябва да бъдат връщани в Либия, като ЕС обяви пристанищата там за безопасни.

Това е решение на международния съд по правата на човека, не е необходимо тук да се взема политическо решение, отговори му задочно Могерини.

В момента Италия командва спасителните операции в Средиземно море и има задължението да посочва пристанищата, в които да акостират корабите, прибрали мигранти в морето.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Либия вече не става да се живее нормално благодарение на разпространителите на демокрация ФАЩ
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 3
Няма пък! Добра работа свършиха.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С други думи ще продавате петрол само на този на когото кажем и на цена каквато ви се каже.
4
4
 
11
 
! Отговори
Край преди 6 месеца
Русия и Турция ПРЯКО и МАЖОРИТАРНО избират най-овластените хора в държавата си.
Но те не са демократични???!!!
Демократични сме ние дето хич не знаем Могерини, Юнкер и пр. корифей на политиката как са се качили на върха на ЕС.
Дали???
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Така ли?????? Я първо да "спечелете" войната против гла-во-ре-зите, които САМИ ОТГЛЕДАХТЕ, постройте ВСИЧКО, КОЕТО РАЗРУШИХТЕ и ПОСЛЕ ЩЕ КОНТРОЛИРАТЕ НЕФТА!!!! Жалко само, че НЕ МОЖЕТЕ ДА ВЪРНЕТЕ ЖИВОТА НА ХОРАТА ЗА ЧИЯТО СМЪРТ СТЕ ГЛАВНИТЕ ВИНОВНИЦИ, заедно с ........знаете КОЙ!!!!! Има едно такова стадо....не, не слонове, по-прости говеда, но по-т-ъ-п-и!!!!
2
1
 
25
 
! Отговори
цирк преди 6 месеца
Европа заедно с САЩ съсипа Либия и убиха Кадафи който пазеше от бежанци Европа а сега се връщали там ама Либия вече я няма бе....
1
1
 
27
 
! Отговори
Православен преди 6 месеца
Не не е било заради петрола, дето нападнаха суверенна държава и екзекутира варварски лидера й!