Гърция пак входна врата за миграцията в ЕС

Испания изпревари Италия по пришълци от Африка
18 юли 2018 13:15, Екип на Dnes.bg
8
Гърция пак входна врата за миграцията в ЕС
Снимка: Reuters

Гърция отново е главен вход за мигранти в ЕС, става ясно от данни на европейската гранична служба. От началото на годината 24 300 души, основно сирийци и иракчани, са влезли нелегално през Гърция в Европа.

Това е 87% по-малко от миналата година, но повече от всички останали маршрути, използвани от трафикантите.

Основният поток минава не през егейските острови, които са защитени от сделката на ЕС с Турция, а през сухопътната гръцко-турска граница, където споразумението пари срещу мигранти не действа.

През юни на островите са пристигнали около 3600 новодошли, което е с около една трета по-малко от предходния месец.

Още по темата

"Заради значителното нарастване на нелегалните пресичания през последните месеци през сухопътната граница с Турция, общият брой на мигрантите, засечени по източния средиземноморски маршрут е около 24 300", съобщава европейската агенция.

Тя докладва и за оживяване на маршрутите през Западните Балкани и особено от Сърбия към Босна и от Албания през Черна гора и Босна и оттам към Западна Европа. В същото време, премиерът Бойко Борисов заяви, че "миграционният натиск към България е нулев".

Това лято Испания, а не Италия е предпочитаният от трафикантите маршрут през Средиземно море. Европейските граничари съобщават за увеличаване със 166% на влизанията през последната година. 6400 мигранти са акостирали в испанските пристанища само през юни. Става дума основно за граждани на Мароко, Мали и Гвинея.

За разлика от италианския път, мигрантите, влизащи през Испания идват не с гумени лодки, а с корабчета, които позволяват повече хора да се натоварят на тях и увеличава шансовете им за прекосяване на морето.

От началото на годината около 14 700 мигранти са прекосили Средиземно море по западния маршрут, срещу 16 100 по централния до Италия.

През юни до италианските брегове са достигнали около 3000 души, 87% по-малко от миналата година, като спадът по този маршрут на годишна база е 81%. Основно тунизийци и еритрейци се намират на лодките, стигащи до италианските пристанища, съобщава европейската агенция.

В същото време Италия настоява ЕС радикално да промени политиката си по миграцията като изнесе извън границите си подбора на мигрантите, които имат право на закрила в ЕС. Рим натиска Брюксел да сключи договори със северноафриканските държави, спасените в морето мигранти да бъдат връщани в Африка и държани там в лагери от затворен тип докато се реши дали могат да дойдат в Европа или не бъдат върнати по родните си места.

Италианският премиер Джузепе Конте дори наложи за няколко часа вето на решенията от срещата на върха на ЕС през юни, за да прокара италианските искания.

Крайнодесният вътрешен министър на Италия Матео Салвини пък се опитва да наложи на ЕС да признае либийските пристанища за безопасни, за да бъдат връщани обратно в Либия, мигрантите, тръгнали от нейните брегове и спасени в морето. Сега те биват най-често сваляни в Италия.

Очаква се в близките седмици Европейската комисия да предложи концепция за изграждане на затворени лагери в граничните държави от ЕС, където мигрантите, успели да влязат в Съюза, да бъдат задържани, докато бъдат разгледани молбите им за убежище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Европа ще се пълни докато се пръсне
6
0
 
13
 
! Отговори
идиото преди 5 години
до неграмотните "журналисти" : заглавието трябва да е 'Гърция пак Е входна врата за имиграцията в ЕС" ! Неграмотни ***!
5
1
 
20
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Юдеите продължават с атаката над над европа, като отмъщение от Адриан насам, а ние спим и търпим всички нпо фондации внимателно координирани и управлявани от вашингтон и йерусалим. До кога така?
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тези данни се опитват да ни убедят, че вече не пълнят Европа, но не е така. Лъжец е този който казва че емиграциония натиск срещу България е нулев, затова ли през няколко дни във вътрешноста на страната се засичат групи по 20 човека главно от ирак и авганистан, заради нулевия натиск? А колко не са засечените?
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Европейските граничари съобщават за увеличаване със 166% на влизанията през последната година"Задачата на граничарите да броят мигрантите ли е или да спират незаконното преминаване на границите?И вече не идвали с гумени лодки, а с корабчета. После корабчетата ще станат кораби, по-големи кораби и т.н.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
изграждане на затворени лагери в граничните държави от ЕСясно, и да няма сега самолети, скоро ще се появят, Баце за пари всичко дава
1
1
 
15
 
! Отговори
A де преди 5 години
ако гърция е врата за миграцията ние какво сме....ПОРТАЛ ? как е чумата в гърция ? нали всичко от изток първо ни удряло нас