5 бройки томати... Германецът Нико, избрал да заживее в България

В момента тук нищо не ми липсва, признава той пред ZDF
19 юли 2018 10:45,
65
5 бройки томати... Германецът Нико, избрал да заживее в България
Снимка: flickr

Хиляди българи годишно напускат страната в търсене на по-добър живот в чужбина. Но България не е само страна на заминаващи - много чужденци се установяват да живеят в нея. За един такъв германски изселник разказва ТВ ZDF, цитирана от Дойче веле.

С Нико се срещаме на Женския пазар в София, където той си купува „5 бройки томати“, както той се изразява.

Пред репортерите на обществената телевизия ZDF германецът признава, че българският език не е никак лесен. Но има и друго - той е трябвало да усвои също и езика на жестовете и мимиките: "Българите кимат наопаки - когато са съгласни поклащат глава наляво и надясно, а с обратното движение нагоре и надолу изразяват своето несъгласие", разказва той.

Германецът живее в София от 13 години. През 2005 приел атрактивно предложение за работа като специалист по маркетинг.

"По онова време градът ми напомняше на Берлин малко след падането на стената: хаотично, недовършено, неспокойно. Но беше вълнуващо", разказва германецът.

София днес е друга

Оттогава София се е променила много, се казва по-нататък в репортажа. През последните години българската икономика бележи значителен растеж, което се отразява пряко и на столицата.

"Нивото на ресторантите и баровете се вдига. Работи се по нови концепции. Интересно е да се наблюдава това развитие", казва германецът.

Днес Нико Ян работи в международна PR агенция. Екипът му се състои най-вече от млади българи.

"Много младежи заминават за чужбина. Но напоследък се наблюдава и обратната тенденция - много хора са връщат обратно, след като са се изучили и натрупали малко опит навън", казва той.

Като цяло България привлича все повече чуждестранни фирми и инвеститори, което се отразява и на безработицата, която е спаднала до 6,3%.

Германската телевизия ни среща и с годеницата на Нико – софиянката Албена Мирчева. Нейното мнение за ЕС съвпада с това на повечето млади българи: "Хубаво е, че сме страна-членка. Искаме да учим и работим в добри условия и да живеем в приятна атмосфера. София се доближава все повече до това".

Но България все още не е част от Шенген - заради високите нива на корупцията, се уточнява в репортажа.

"Човек се сблъсква с нея в ежедневието - например когато те спре някой полицай", казва Нико.

Цените на имотите растат, но...

Той и съпругата му Албена притежават апартамент в модерна кооперация в южната част на София. Около 80% от българите живеят в собствени жилища, се казва още в репортажа. Според германската телевизия, това се дължи цените на недвижимите имоти, които все още са значително по-ниски, отколкото в някои други страни от ЕС.

"Когато купихме жилището си, цената за квадратен метър в добрите квартали на София вървеше около 800 евро. Сега тя е скочила до 1000-1200 евро за квадрат", смята германецът. За сравнение: в големите германски градове жилищната площ е до пет пъти по-скъпа.

Нико и Албена имат 6-годишна дъщеричка - София, на която се опитват да предадат най-доброто от двете култури. Затова момичето ходи в германско училище, където, освен немски, изучава още български и английски.

Германецът и семейството му често посещават роднини и приятели в Берлин и не изключват възможността някой ден да се преместят да живеят в германската столица.

Но едва ли ще е скоро, защото, както признава самият Нико, в момента "тук нищо не ми липсва".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изтри коментара щото те хванахме да крадеш Статията от сайта на Дойче веле .....хаха
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия ли няма корупция? Стигат само Фолксваген за измамата с нивото на замърсяване и Берлинското летище- и до тук са 15 милиарда измами... *** сакън да не напишат за това и все ние корумпирани. Последните4 години лев не съм дал на катаджия... има промяна. Идват с готовите клишета и търсят оправдание.
50
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Публикацията е в стил очерк за знатен комбаинер в образцово ТКЗС във в-к "Работническо дело" от татово време. По-възрастните помним.
49
1
 
5
 
! Отговори
До Българин от Герма преди 5 години
Ами те и *** се изнесоха в Германия.Аз съм от Пазарджик и ромската махала е полупразна.Така че спокойно се връщайте ако си намерите добре платена работа.Проблемът е,че в провинцията плащат ниски заплати.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТОВА Е САМО ЕДИНне е един на 99, а един на 9999. Иначе щяхме да имаме един областен град с германци.
47
1
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Разбира се, Албена себе влюбила в него заради страхотното му чувство за хумор, а не заради заплатата му от ?250.
46
1
 
6
 
! Отговори
Българин от Германия преди 5 години
Калкута или Кабул е все едно - това е бъдещ Берлин.
45
1
 
11
 
! Отговори
Българин от Германия преди 5 години
Берлин е не само Диарбикир, а смесица също от Могадишу, Лагос, Бейрут, Калкута и Кабул.Die Gutmenschen, не са никак малко за съжаление, не могат да проумят, че ако приемат половин Калкута, няма да помогнат на Кабул, а сами ще превърнат града си в още един Кабул. Ислямизащята пълзи и нараства в Германия. Това е главната причина за мен и съпругата ми германка да планираме да живеем за в бъдеще в България. Естествено и българските проблеми са ни познати, най-вече с ротиращия етнос, но няма как.
44
1
 
5
 
! Отговори
до 37 преди 5 години
от Българин от Германия: НАПЪЛНО СИ ПРАВ, аз не анализирах обстойно ситуазията, но е тояно така с кредитие.
43
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо пише, че Албена му е годеница, после пише "съпругата му". Въобще някой редактор чете ли тези статии? Спирам да чета, че накрая може да се окаже, че Албена му е баба по бащина линия.
42
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е отлично място за живеене.Проблемът са ниските заплати и пенсии.Докато има такова заплащане ще има и емиграция.
41
3
 
18
 
! Отговори
шоп преди 5 години
Само ГДР-ейци могат да виреят в България. Какво му липсва на човека? Има си къща, има си жена (не плаща и за *** даже), има си дете (другите, към 40 годишни си живеят в немско), има си и жена в Германия, с която не се е развел. А познайте на колко е години? И пенсия ще дочака. Берлин заприлича на Диарбекир, какво да прави там?
40
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За времето което ми отне да прочета тая статия още един българин е напуснал България. Колко германци са решили да се,заселят в България за това време?
39
3
 
15
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 5 години
аре СЕГА басни ще си разправяме!- БГ е страна на ГЕШЕФТИТЕ, гешефти и корупция: все едно банда мародери са се втурнали да грабят народа и по-лошо, тези мародери са във властта - създават кризи, постановки, писти и условия за безпроблемните си грабежи, и гешефти... !!! Ситуацията с африканската постановка е такава и всичките им плиткоумни игрички да приберат нещо! Мошенически номера - не случайно са номерата на моше! Да се вкара евро ще е последната секира ГЕШЕФТ!
38
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** мноо й умен пиаринът! За 13 години с жена българка ни мой да кажи домат. Мноо са схватливи образованите дойчовци. Нещо като интегриран афганистанец у Немско.
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Българин от Германиятези 15% дето викаш са се увеличили собствените жилища се заблуждаваш, те все още са собственост на банката и може би след 20год. ще са на германските граждани, ако са испели да ги изплатят. А новата криза ч,ука вече на вратата и е време за поредния обир на гражданите.
36
0
 
31
 
! Отговори
Е и немец в България преди 5 години
Един германец живее в България и е новина? А аз живея в Германия, ще накарам ARD 1 или ZDF да ме дадат по тяхната телевизия да разправям за живота си в България и Германия.
35
4
 
30
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Вчера в статията за въвеждането на еврото у нас...цитат:" - България е инвестиционна пустиня. Даже има тенденция българските бизнесмени да инвестират капитали зад граница....!!!!"Перспективите пред малкото оставащи българи е - да плащат данъци - и да мъкнат множащите се роми на гръб!Една птичка от Берлин - и пролет направи!Елате във Франкфурт - само 1 разходка...и ще чуете български...отварят 2ро българско училище...младите семейства с деца са тук!Като им спомена за връщане - ми се смеят!!!
34
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този германец е като германските вериги у нас.Печелят пари и ги изнасят за Германия.
33
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента компресорите се опитват да компенсират количество което спуканият имотен балон изпуска. Трудна задача е обаче това. Ще има презимяване, презимяване, презимяване, опа паднахме.