5 бройки томати... Германецът Нико, избрал да заживее в България

В момента тук нищо не ми липсва, признава той пред ZDF
19 юли 2018 10:45,
65
5 бройки томати... Германецът Нико, избрал да заживее в България
Снимка: flickr

Хиляди българи годишно напускат страната в търсене на по-добър живот в чужбина. Но България не е само страна на заминаващи - много чужденци се установяват да живеят в нея. За един такъв германски изселник разказва ТВ ZDF, цитирана от Дойче веле.

С Нико се срещаме на Женския пазар в София, където той си купува „5 бройки томати“, както той се изразява.

Пред репортерите на обществената телевизия ZDF германецът признава, че българският език не е никак лесен. Но има и друго - той е трябвало да усвои също и езика на жестовете и мимиките: "Българите кимат наопаки - когато са съгласни поклащат глава наляво и надясно, а с обратното движение нагоре и надолу изразяват своето несъгласие", разказва той.

Германецът живее в София от 13 години. През 2005 приел атрактивно предложение за работа като специалист по маркетинг.

"По онова време градът ми напомняше на Берлин малко след падането на стената: хаотично, недовършено, неспокойно. Но беше вълнуващо", разказва германецът.

София днес е друга

Оттогава София се е променила много, се казва по-нататък в репортажа. През последните години българската икономика бележи значителен растеж, което се отразява пряко и на столицата.

"Нивото на ресторантите и баровете се вдига. Работи се по нови концепции. Интересно е да се наблюдава това развитие", казва германецът.

Днес Нико Ян работи в международна PR агенция. Екипът му се състои най-вече от млади българи.

"Много младежи заминават за чужбина. Но напоследък се наблюдава и обратната тенденция - много хора са връщат обратно, след като са се изучили и натрупали малко опит навън", казва той.

Като цяло България привлича все повече чуждестранни фирми и инвеститори, което се отразява и на безработицата, която е спаднала до 6,3%.

Германската телевизия ни среща и с годеницата на Нико – софиянката Албена Мирчева. Нейното мнение за ЕС съвпада с това на повечето млади българи: "Хубаво е, че сме страна-членка. Искаме да учим и работим в добри условия и да живеем в приятна атмосфера. София се доближава все повече до това".

Но България все още не е част от Шенген - заради високите нива на корупцията, се уточнява в репортажа.

"Човек се сблъсква с нея в ежедневието - например когато те спре някой полицай", казва Нико.

Цените на имотите растат, но...

Той и съпругата му Албена притежават апартамент в модерна кооперация в южната част на София. Около 80% от българите живеят в собствени жилища, се казва още в репортажа. Според германската телевизия, това се дължи цените на недвижимите имоти, които все още са значително по-ниски, отколкото в някои други страни от ЕС.

"Когато купихме жилището си, цената за квадратен метър в добрите квартали на София вървеше около 800 евро. Сега тя е скочила до 1000-1200 евро за квадрат", смята германецът. За сравнение: в големите германски градове жилищната площ е до пет пъти по-скъпа.

Нико и Албена имат 6-годишна дъщеричка - София, на която се опитват да предадат най-доброто от двете култури. Затова момичето ходи в германско училище, където, освен немски, изучава още български и английски.

Германецът и семейството му често посещават роднини и приятели в Берлин и не изключват възможността някой ден да се преместят да живеят в германската столица.

Но едва ли ще е скоро, защото, както признава самият Нико, в момента "тук нищо не ми липсва".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
11
 
! Отговори
АЗ76 преди 5 години
...а у северозапада икономиката бележи ръст с обратен знак.PR?! модерния израз на думата пропаганда.цара на времето сгреши,като се ожени за еврейка от Венеция и това ни збърка до известна степен историята.
31
2
 
24
 
! Отговори
??? преди 5 години
Цитат: Но България все още не е част от Шенген - заради високите нива на корупцията, се уточнява в репортажа. "Човек се сблъсква с нея в ежедневието - например когато те спре някой полицай", казва Нико.--Не може да бъде, МВР-то на ГЕРБ било корумпирано ... Та нали всеки ден ГЕРБ ни облъчват как борят корупцията в България ...
30
4
 
48
 
! Отговори
Засега е в България преди 5 години
Затова накрая на статията се казва, че някой ден Германецът и семейството му ще се преместят в Берлин. И детето на немеца дето е родено в София учи в немско училище. Гледат докато е малко да съберат пари. Ако на него не бяха предложили добре платена работа в София щеше да дойде в България през крив макарон. Стига със статии, колко е хубаво за живеене в България. Никой не им вярва. Ония от парламента не ги броя, те не са хора.
29
3
 
21
 
! Отговори
ТОВА Е САМО ЕДИН преди 5 години
Защо не попитате останалите деветдесет и девет души от сто защо не си и помислят за България ?
28
2
 
30
 
! Отговори
Българин от Германия преди 5 години
1. Дори над 90% от българите имат собствено жилище, по-голямата част от жилищата са от времето на соца. 2. През последните години в Германия собственоста се вдигна от 30% на40%-45% благодарение на ниските лихви. Но цените се увеличиха значително. В големите градове 5000-6000 Евро на кв.м. е в момента "нормална" цена, в по-малките цените се движат 3-4 хиляди евро за добър квартал.3. Един инженер, икономист, ИТ специалист, лекар в държ.болница, взема средно 5000 бруто, нето 3500 евро
27
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много хубаво, ама България не е само София, нека дойде в провинцията и да поработи за 600 лева чисто на месец, тогава да го питам колко е добре. Проблема е, че не можем всички да се преселим в Столицата. Просто няма да има място за всички. И сега градът е пренаселен. Жестоката истина е, че хората напускат по принуда, а не защото много им харесва да живеят в чужбина. Моят син вече 7 години живее в Обединеното Кралство и не може да свикне с климата и хората, но не може да се върне защото тука нема
26
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията наистина иска да ни внуши че имотите ще поскъпват и да купуваме, защото са на привършване. Аз обаче съм на мнение че балонът от два месеца издиша.
25
7
 
60
 
! Отговори
:) преди 5 години
Ясно е, че статията е пропагандна. Работя с чужденци и истината е, че само около 20-25% харесват живота си в България. Другите са тук заради парите или просто, за да постоят няколко години тук и да се върнат на по-добре позиция в Западна Европа. Познавам няколко немци (от източната част), които за 1 година станаха като средния българин - спряха да плащат за софтуер, карат като диваци, пият и карат, и т.н. Като ги питам дали правят така като си ходят в Германия, отговора е: "Ти да не си луд????
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Умен, интелигентен,форума за вицове е в друг сайт.
23
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ???някой по надолу е написал, купувай тогава и продавай на немци. аз нямам възможност и няма да купя. търсене и предлагане бе хора това определя цените, след като има такова засилено търсене от страна на германците явно затова се видгат цените.... А дано ама надали :) Ще чакате да купи българско семейство с доход между 1500-300 лв, а не немско с доход между 3000-5000 евро, затова цените са вече надолу...
22
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всичко е много относително, ако има високоплатена работа нищо чудно да води по-добър живот отколкото в Гермния, но по подобни единични случай да се генерализира е меко казано несериозно, и в Африка и в Латинска Америка има високоплатени позиции заемани от европейци, които получават далеч по-високи заплати отколкото ако работят индентична работав Европа, но това са редки случай и не са никакъв критерии
21
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам защо ни поднасяте тази история.
20
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека Сидни да се изкаже молим !
19
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"За сравнение: в големите германски градове жилищната площ е до пет пъти по-скъпа."===Още немски глупости. В големите германски градове заплатите са 20 пъти по-високи.
18
4
 
22
 
! Отговори
??? преди 5 години
Цитат: "Когато купихме жилището си, цената за квадратен метър в добрите квартали на София вървеше около 800 евро. Сега тя е скочила до 1000-1200 евро за квадрат", смята германецът. За сравнение: в големите германски градове жилищната площ е до пет пъти по-скъпа.--Ама как до пет пъти по-скъпо в Германия в сравнение със София, т.е. до 5000-6000 евро/кв.метър?! Нали всички *** ни обясняваха как имотния балон в София ще се спука и цените ще станат като немските - по 500-600 евро/кв.метър...
17
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купувайте имоти иначе немците ще ги купят, сега купувате 5 апартамента като дойдат немците и ще продавате, какво искате повече защо не купувате.
16
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Около 80% от българите живеят в собствени жилища, се казва още в репортажа. Според германската телевизия, това се дължи цените на недвижимите имоти, които все още са значително по-ниски, отколкото в някои други страни от ЕС."===Още немски глупости. Значително по-ниски са за германците. За българите, с техните ниски доходи цените са твърде високи. Щото българите не получават немски заплати.
15
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
голяма пропаганда да се завръщаме в България, май не остана кой да работи и да плаща данъци ...
14
6
 
32
 
! Отговори
**** преди 5 години
Този германец дошъл тук,но в София,защо не отиде в някое село,че да го видя тогава дали ще му хареса да стои без работа и пари,ако е пнсионер с немска пемсия,тук го остройва.
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9Той е партиен ***. Отпуснали са му опорни точки от Централата да хвали високия жизнен стандарт, за да прикрие мизерията.