Без паника. Гответе се за твърд Brexit

ЕК предупреди за прекъсване на транспорта, опашки по границите...
20 юли 2018 07:21, Екип на Dnes.bg
24
Без паника. Гответе се за твърд Brexit
Снимка: pixabay.com

Европейските граждани, фирми и институции трябва да ускорят подготовката си за последствията от излизането на Великобритания от ЕС, се казва в циркуляр, разпространен от Брюксел днес.

До 30 март догодина всички фирми, които работят на британския пазар или с британски партньори, трябва да са взели необходимите решения и събрали нужните им документи. Посолствата да са заредени с визи, институциите с формуляри за издаване на сертификати и разрешителни. Работещите - с нови легализации на дипломите.

Независимо дали ЕС и Великобритания успеят да се договорят за условията за напускането и за бъдещите си отношения и тези споразумения бъдат ратифицирани и влязат в сила до тази дата, Великобритания ще престане да бъде член на ЕС и нищо не може да спре това, предупреждава Европейската комисия.

Ако споразумение за условията за напускане бъде постигнато, европейското право ще продължи да действа на територията на Обединеното кралство още 21 месеца, до 1 януари 2021 г., през т.нар преходен период, поискан от британския премиер Тереза Мей за омекотяване на удара върху британската икономика.

Ако договореност няма, всички връзки, правила, стандарти и норми се прекратяват автоматично в полунощ на 29 март. По границите на Великобритания ще бъдат въведени гранични, санитарни и митнически проверки за европейските граждани и стоки. Нови документи и разрешителни ще са нужни за бизнеса, а сега действащите - ще престанат да са валидни. Прекъсвания и закъснения в транспорта и опашки по границите заради новите проверки, са гарантирани. Компаниите и частните лица, работещи с европейски грантове и фондове във Великобритания, ще загубят достъп до тях, а участниците в обществени поръчки - отхвърлени, предупреждава Еврокомисията. Заради по-тежкия режим на проверки, е възможен дефицит на лекарства.

При т.нар “твърд Brexit”, издадените от британски органи и фирми сертификати, лицензи и разрешителни ще станат невалидни в Европа и фирмите трябва да са си набавили нови, европейски. Общо около 60 икономически сектора ще бъдат засегнати от изискването за промяна на издателя на лицензите и сертификатите им за работа.

Нови митнически процедури и правила за събиране на ДДС ще влязат в сила.

Редът за защитата на марките, авторските права и признаването на дипломи и квалификации от съответно европейски и британски училища, също ще бъдат различни, предупреждава Комисията.

Договорките за статута на европейските граждани, живеещи в Обединеното кралство няма да влязат в сила.

Тъй като до момента ЕС и Великобритания не са се споразумяли по условията на напускане и не са започнали преговори за бъдещите си отношения, Еврокомисията смята, че гражданите и фирмите в 27-те оставащи в ЕС държави, трябва да се готвят за най-лошия сценарий - автоматично спиране действието на европейските закони, правила и стандарти на територията на Обединеното кралство от 30 март 2019 г.

Европейските външни министри се събират днес в Брюксел, за да обсъждат двата сценария, както и предложенията на “Даунинг стрийт” 10 за бъдещите отношения между вече разведите ЕС и Великобритания.

Брюксел е сложил краен срок да приключи преговорите по споразумението за начина на напускането на Великобритания до октомври или най-късно до края на годината, за да даде време за ратификацията. Ако такова споразумение бъде постигнато, то може теоритично да бъде задействано временно, за да се избегне хаоса и паниката.

Държавите членки имат още един вариант - да удължат единодушно срока на преговорите за напускане. От своя страна Обединеното кралство може да внесе писмо, с което се отказва да напуска, но то също трябва единодушно да бъде одобрено от оставащите 27.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
12
 
2
 
! Отговори
АМАН от Брюксел преди 5 години
Годишно от бедния БЪлгарски народ/над 70% живеем без доходи за оцеляване се ограбват над 2 000 000 000 живи лева за издръжка на ЕВРО НАРКОМАНИТЕ на власт в Брюксел.Както видяхме Лидера в Турция е засечен че е презобен с спец наркотици обезпечаващи ликвидация и зверско ограбване на всички европейски народи..Дълговете на Франция и Италия вече надминават 2 000 000 000 000$
17
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господ да я убие Тереза Мей!
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 16Олимпийски шампиони ли ще ядат? Щото внасят всички пкодове и зеленчуци от Европа а зърното за животните им е 50/50 ЕС/ФАЩ. За автомобилостроенето им няма да коментирам изобщо самп ще кажа че минимум 40% от всяка кола произведена в Англия идва отново от ЕС.
15
29
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яжте си европейските ментета...щот нали щеше да има някакъв контрол....А говорите за ингилизите, те си имат всичко, 100 олимпийски шампиона
14
7
 
34
 
! Отговори
Мдаа преди 5 години
Пари да ми дават, няма да живея във Ингилизия.Винаги са водели антиевропейска политика, нагли, агресивни, самочувствие без покритие.Не ми харесват.
13
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българин говори как щял да упостее острова....от 9 милиона останахме 6 и говори за другите
12
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите сме *** и станахме големи европейци...ес направи живота на 1 процент от хората по-хубав, а другите трънки да ядат
11
4
 
10
 
! Отговори
keksa преди 5 години
До Саксаsamo taka da go duuuuuuxat angletata
10
2
 
43
 
! Отговори
NoName преди 5 години
ЕС ще остане повече от доволен. Доста от фирмите работещи на територията на ОК ще си бият камшиците от острова към стария континент!
9
32
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва си България да излезе и тогава, ще сме най-добре.
8
4
 
53
 
! Отговори
Haha преди 5 години
Аз не бих подписвал никакви споразумения с Ингилизите. И не бих им разрешил достъп до Европа. Ако все пак искат цената да бъде огромна. Това заслужават...
7
7
 
54
 
! Отговори
dmx преди 5 години
Няма по-надути типове. Първоначално бях против да им се смачква фасона, но сега съм много за. Нека ЕС им стъпи здраво върху господарските мутри
6
2
 
33
 
! Отговори
ние знаем преди 5 години
Затварят си границите за да не им откраднем тарамбуките ,че англичанките щели много да го закъсат....
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това трябваше да бъде направено на следващия ден след референдума.
4
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези африкански саксонци трябва да плащат наем за британските острови(по старому) на ЕС, затова че живеят там
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде пак. Отвреме на време пъдарят,се провиква от колибата: "Ида, идааа"
2
29
 
3
 
! Отговори
Брекзит Брекзитов преди 5 години
Ще се разпадне ли ЕС?
1
5
 
42
 
! Отговори
Сакса преди 5 години
Не може африканска държава да е в ЕС. Нормално е, без паника.