Еврокомисар, министър... Сега Кунева – европосланик

Занапред ще ръководи мисията на ЕС към Съвета на Европа
20 юли 2018 10:37, Екип на Dnes.bg
99
Еврокомисар, министър... Сега Кунева – европосланик
Снимка: архив Reuters

Бившият български еврокомисар Меглена Кунева е номинирана за посланик на ЕС към Съвета на Европа, съобщава дипломатическата служба на ЕС.

Тя ще замине за Страсбург, след като акредитивните й писма бъдат приети от международната организация.

Делегацията е една от 139-те задгранични представителства на ЕС и съществува от 2011 г.

Основната работа на Кунева ще бъде да координира работата на ЕС и на международната организация и да брани европейските интереси там. Тя ще участва в заседанията на Съвета на министрите на Съвета на Европа и ще управлява 9-членен персонал. Българката ще замени настоящия посланик Яри Вилен, чийто мандат изтича.

Съветът на Европа, често бъркан със Съвета на ЕС и с Европейския съвет, които са органи на ЕС. Той е международна организация, в която членуват 47 държави, включително Русия, Украйна и Турция, и която се занимава със сътрудничеството в областта на на правото, човешките права, демократичното развитие и културното сътрудничество. ЕС не е член на Съвета на Европа, но е представен чрез 28-те си държави, които са индивидуални членове в него.

Най-популярният орган на Съвета на Европа е Европейският съд за защита правата на човека и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

В представянето на кандидатурата на Кунева Европейската дипломатическа служба посочва, че тя е бивш министър на образованието и вицепремиер по европейските въпроси на България, както и бивш еврокомисар.

Кунева се оттегли от българската политика, след като партията й "България на гражданите", коалиционен партньор в правителството "Борисов 2", не можа да влезе в парламента на изборите миналата година.

Преди това тя беше европейски министър в кабинетите на Сергей Станишев и на Симеон Сакскобурготски и ръководи успешно преговорите за влизането на България в ЕС на 1 януари 2007 г. През 2014 г. Кунева беше избрана за евродепутат, но се отказа да заеме длъжността си в полза на Станимир Илчев, за да довърши мандата си като първи български еврокомисар, отговаряща за защитата на потребителите в комисията на Жозе-Мануел Барозу.

Меглена Кунева е втората българка, която заема посланически пост от името на ЕС след Наталия Апостолова, която оглавява мисията на ЕС в Косово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
5
 
! Отговори
Да ви е честито преди 5 години
Преди време ви бях писал ,че ако ме изберете ще ги затворя всички тея на стадиона като Пиночет.И вие ми нацакахте само минуси.Ади да ви е честито и во веки веков.
54
0
 
3
 
! Отговори
урвите преди 5 години
се класират за всичко в този пиянски и наркомански ес..нашите са първенци в това отношение...хахахаха
53
0
 
23
 
! Отговори
българин преди 5 години
И на тази дама ние и плащаме заплатката /която не е е никак малка/. А може ли някой да ми каже какъв продукт ще създаде за България и за нас. НИЩО!
52
0
 
13
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Честито на другарката Кунева за новата престижна длъжност !!! БКП -люпилня на кадри за цяла Европа !!!
51
0
 
15
 
! Отговори
Един преди 5 години
Пратете я посланик на Южния полюс. Това същество друго не заслужава.
50
0
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Тази е за публично пребиване с камъни. Дори публичното заплюване ще свърши работа. Тази кукувица направи толкова простотии, че се чудя как съвестта и позволява да заспива нощем.
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прибирай я тая кукувица тука!
48
0
 
9
 
! Отговори
партизанска песен преди 5 години
До все предателиСМЪРТ НА ПРЕДАТЕЛ И НА ВРАГ!
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕврейка ли е?
46
0
 
18
 
! Отговори
все предатели преди 5 години
Сталинка, червената снаха Пръмома-национална предателка, крадлата на парфюми Елена-какъв политически елит имаме само из Ивропътъ. А у нас-DJ Valery, министър Крадлев, Болен Сидер,доноснинка Каракачанката ,фурнаджийската лопата Курнелийка,Симо ментата...И как с такива индивиди да вървим напред и да се развиваме? То кални наводнения ли не бяха, фалшиви новини за чума по животните ли не бяха, корупция ли,какво ли??!!
45
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и Боко и Цвинокио ги чакат после такива сладки длъжности, затова България върви с толкова бързи темпове напред
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
туй дъртото *** дялан камък бе..ей няма отърванедеа... и шитеният ЕС
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поправям пост 42- КуневА.
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 38Кунев няма да може да подпира Юнкер. Тя самата имала нужда някой да я подпира, била зле със зрението. Така се тиражира по медиите.Ако и зрението на Кунев е като 'ишиасът' на Юнкер... се питам аз...
41
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудех се аз как така не се чуваше нищо за Ку-кунева през последните месеци, а то я виж какво се готвело.Пак Ку-куненева, пак на синекypнa длъжност, пак демагогия, пак преливане от пусто в празно, пак "Yes!", пак нищоправене, пак уреждане по партийна линия на червената върхушка. Стига вече, бе! Стига вече простотии, стига бутане в гърба на некадърни хора, които за нищо не стават, но имат връзки за подобни постове.
40
0
 
25
 
! Отговори
Край преди 5 години
Надето Михайлова /Сдс/ - посланик, тази /България на гражданите/ посланик, Мегена Плугчиева /БСП/ посланик.Не е ли ясно че няма никаква партии - една клика кръстила се елит ви прави циркове в народното събрание - игра си на опозиция и управляващи и реално винаги са на власт.Изборите които правим са цирк за пред хората Реално властта отдавна не е на народа а на един самокръстен "елит".
39
0
 
32
 
! Отговори
Трагично преди 5 години
Все едни исъщи муцуни от 1989 г. та досега.
38
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основната работа на Кунева ще бъде да подпира Юнкер когато го налегне алкохолния ишиас.
37
0
 
46
 
! Отговори
Край преди 5 години
Налегна ме евроскептицизъм. Тази жена никога не е решила нито един проблем на никого. И виняги е добре подредена с еврова заплата и е готова да размаха кривите си пръстчета назидателно.
36
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защити българския интерес да се спре Козлодуй, защото нямаше къде да продаваме електроенергията сега. Така казват всякакви енергийни гинки телевизионни. При спрени 4 блока по 440 мегавата, енергийните гинки твърдят, че нямаме нужда от нови ядрени блокове.