Еврокомисар, министър... Сега Кунева – европосланик

Занапред ще ръководи мисията на ЕС към Съвета на Европа
20 юли 2018 10:37, Екип на Dnes.bg
99
Еврокомисар, министър... Сега Кунева – европосланик
Снимка: архив Reuters

Бившият български еврокомисар Меглена Кунева е номинирана за посланик на ЕС към Съвета на Европа, съобщава дипломатическата служба на ЕС.

Тя ще замине за Страсбург, след като акредитивните й писма бъдат приети от международната организация.

Делегацията е една от 139-те задгранични представителства на ЕС и съществува от 2011 г.

Основната работа на Кунева ще бъде да координира работата на ЕС и на международната организация и да брани европейските интереси там. Тя ще участва в заседанията на Съвета на министрите на Съвета на Европа и ще управлява 9-членен персонал. Българката ще замени настоящия посланик Яри Вилен, чийто мандат изтича.

Съветът на Европа, често бъркан със Съвета на ЕС и с Европейския съвет, които са органи на ЕС. Той е международна организация, в която членуват 47 държави, включително Русия, Украйна и Турция, и която се занимава със сътрудничеството в областта на на правото, човешките права, демократичното развитие и културното сътрудничество. ЕС не е член на Съвета на Европа, но е представен чрез 28-те си държави, които са индивидуални членове в него.

Най-популярният орган на Съвета на Европа е Европейският съд за защита правата на човека и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

В представянето на кандидатурата на Кунева Европейската дипломатическа служба посочва, че тя е бивш министър на образованието и вицепремиер по европейските въпроси на България, както и бивш еврокомисар.

Кунева се оттегли от българската политика, след като партията й "България на гражданите", коалиционен партньор в правителството "Борисов 2", не можа да влезе в парламента на изборите миналата година.

Преди това тя беше европейски министър в кабинетите на Сергей Станишев и на Симеон Сакскобурготски и ръководи успешно преговорите за влизането на България в ЕС на 1 януари 2007 г. През 2014 г. Кунева беше избрана за евродепутат, но се отказа да заеме длъжността си в полза на Станимир Илчев, за да довърши мандата си като първи български еврокомисар, отговаряща за защитата на потребителите в комисията на Жозе-Мануел Барозу.

Меглена Кунева е втората българка, която заема посланически пост от името на ЕС след Наталия Апостолова, която оглавява мисията на ЕС в Косово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
КОЙ ЩЕ МИ ОБЯСНИ ЗАЩО ПРЪМОВИТЕ НЕ БЯХА ИЗБИТИ ,ЗАЕДНО СЪС СБРЪЧКАНАТА КЛИМАКТЕРИЧНА КУ.ЧКА ?!?! ЕХ ПАРИБА БАНК ЕХ ЦРУ -ГЪ.ЗОЛИЗ.ЦИ ОТ ЕВРЕЙСКИ ПРОИЗХОД !!! МНОГО СМЕ ЗА ХОЛО-ХОЛО-ХОЛО-КОСТ !!!!
74
0
 
6
 
! Отговори
курвите надделяха преди 5 години
До AXEДокога ще се самоизбират и ние ще ги търпим???????????????
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
творение на Бойко!
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До е тва еОбикновен ционизъм!
71
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТАЗИ ЕС ЩЕ ПРОПАДНЕ.АБСОЛЮТНО НЕНУЖНИ И БЕЗПОЛЕЗНИ ЧИНОВНИЦИ ЗАДРЪСТВАТ БРЮКСЕЛСКИТЕ И СТРАСБЕРГСКИТЕ ОФИСИП,АРАЗ,ИТИТЕ НА Европа.
70
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия вече не членува в Съвета на Европа. Вече не плаща вноската от 80 милиона долара и онези п,еда,ли в Страсбург пикаят бензин.Русия не признава и Европейския съд за правата на човека, не плаща членски внос и сега онези б,окл,уци нямат пари за командировке.
69
1
 
17
 
! Отговори
Юнкер преди 5 години
Всички удобни като Б.Б и Куневица , имат място при нас в Брюксел.Всички болни , като мен с ишиасен градус са за нас.Пък Вий, Вий сте ***.и.
68
0
 
22
 
! Отговори
О, времена , о нрави преди 5 години
искат ли от нея Yes, готова е и да нахлупи фес...
67
0
 
21
 
! Отговори
To6 преди 5 години
Срам ме е да коментирам. Само я погледнете ???
66
1
 
15
 
! Отговори
ПЯНАТА НЕ ПОТЪВА преди 5 години
Все изплува. Но не може да стане без решение на българската държава. Куневицата е срамна безродница, но я лансират. ББ е шах и с нея, защото Куневица е Соросова издънка. Сорос върти Брюксел. Нашите тиквари му козируват-масони и слуги на масони. Оставка на цялата пасмина от правителство и парламент!
65
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Властитутка
64
0
 
9
 
! Отговори
Ралин от рая преди 5 години
Кой мен тая скочи, та за посланик на ЕС към Съвета на Европа посочи?
63
0
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До все предателиЕ като масово се гласува за овчар "защото изглежда", в което са убедили националните медии и в общия случай няма нищо общо с реалността, без да е прочетена каквато и да е управленска програма и какъвто и да е политически ангажимент, какво очаквате ?Големият проблем е по какви критерии избирателите гласуват! Избраните да управляват селски тарикати са следствие!
62
0
 
24
 
! Отговори
ЕЕЕ, преди 5 години
ПАК ЛИ ИЗПЛУВА ТАЯ БЕ ....БОЖЕЕЕЕ..... ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ .....НЕАМ НЕРВИ ВЕЧЕ
61
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо еврокомисар е човек,който работи за чужди,а не за български интереси?Кого ще представлява тя там,след като не работи за България?И кой я избра?Българския народ ли?Съмнявам се!
60
5
 
3
 
! Отговори
AXE преди 5 години
До Анонимен 63По твоите мисли означава, че Брюксел е комунистически? А?
59
0
 
10
 
! Отговори
Агенти на САЩ има преди 5 години
Йес сър така ще направи.
58
0
 
13
 
! Отговори
AXE преди 5 години
Хора дайте да не допускаме отново бесни дърти комунистки /БДК/ да ни представляват в ЕС. Каква е тяхнота ценностна система. Особено на тази дето вече е поосвинила присъствието си в ЕС...... Моля ви дайте да почнем да имаме истинска гражданска позиция. Да махнем Пръмова /Кунева/ от Европейския съюз. Тя няма място там!!!!!!!!!!!!!!!!
57
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пръмова е известна с това, че винаги казва Йес на господарити и е слуга без инициатива и мнение. Идеален чиновник.
56
1
 
13
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
57 СТОТИНКИ Е ЦЕНАТА НА ПАТРОН ЗА "МАКАРОВ" ! ЕДИН ИЗСТРЕЛ И НЯМА ЕВРЕЙСКО -БЪЛГАРСКА СЛЕДА- ОТ ФРЕНСКА БАНКОВА ОРГАНИЗАЦИЯ !!! КАКВО ЩЕ ЗАГУБИ РАБОТНИЧЕСКИЯТ СВЯТ ОТ ЛИПСАТА НА -ДРИСЛАТА БЪЛГАРСКА ??? МАЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ НЕЙНИТЕ ДИВИДЕНТИ ОТ ПАРИБА -РАБА БАНК !?!?