Шенген – мираж... заради механизма за сътрудничество

Препятствието пред нас – механизмът за проверка на ЕК
Обновена: 20 юли 2018 11:43 | 20 юли 2018 11:30,
20
Шенген – мираж... заради механизма за сътрудничество
Снимка: архив Reuters

Механизмът за сътрудничество и проверка на Европейската комисия се оказа препятствие не само за присъединяването на България към Шенгенското пространство, но и за влизането в еврозоната. Същото строго условие ще се приложи и за Букурещ, пише румънският вестник "Адевърул", цитиран от БТА.

Румъния и други страни от Източна Европа ще трябва да изминат по-труден път, за да се присъединят към еврото, като се има предвид, че наскоро България прие по-строги условия при стартирането на процеса по присъединяване, отбелязва вестникът.

Еврогрупата обсъди тези дни искането на София за приемане на общата валута - еврото, и за първи път промени критериите за присъединяване, които ще бъдат валидни отсега нататък за всички други кандидати. Промените са много сериозни и отлагат присъединяването на България към еврозоната за неопределено бъдеще, пише "Адевърул", като се позовава и на български медии.

Следващите стъпки в процеса на задълбочаване на интеграцията в европейския икономически и валутен съюз ще направят присъединяването към еврото по-придирчиво и по-дълго. Тези етапи включват преминаване на друг праг на взаимна солидарност чрез трансформиране на Европейския стабилизационен механизъм в Европейски валутен фонд, определяне на бюджет на еврозоната и завършване на банковия съюз чрез създаване на европейска схема за застраховане на депозитите. Това нещо изисква по-високо ниво на доверие в съдебните системи на страните членки и независимост на ключови институции, като Централната банка или надзорните органи, пише "Адевърул".

Петте съществуващи критерии за присъединяване към еврозоната са достатъчно остарели и неадекватни към сегашната ситуация. Макар декларацията на Еврогрупата от юли да казва, че България може да кандидатства за влизане в механизма ЕРМ II (т. нар. "чакалня"), тя не казва нищо за времето, което страната ще прекара там, и за датата, когато ще замени лева с еврото. Причината е че се чака България да постигне напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност и да засили независимостта на някои институции. С други думи - ключът е Механизмът за сътрудничество и проверка, посочва "Адевърул".

Запитан от журналист от "Файненшъл таймс" дали това означава, че отмяната на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) е задължителна преди България да приеме еврото, заместник-председателят на Европейската комисия, който отговаря за единната валута, Валдис Домбровскис заяви: "няма ангажимент за предварително затваряне на МСП". Въпреки това, когато говорим за присъединяване към ЕРМ II и Банковия съюз в по-широк контекст, в контекст на реална икономическа конвергенция, в контекст на ефективност на институциите, в този случай - напредъкът в съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност представляват също важен елемент в тази оценка, но още веднъж - не е официално предварително условие, обясни Домбровскис след срещата на Еврогрупата на 13 юли в Брюксел.

Въпреки това декларацията на Еврогрупата предвижда изрично, че българските власти следва да приложат изцяло реформите, които са наблюдавани от Комисията в рамките на МСП и които засягат съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност. Еврогрупата смята, че това е изключително важно за стабилността и целостта на финансовата система. Наред с МСП България трябва да приложи цялото законодателство, отнасящо се до Банковия съюз. Страната трябва също да изпълни много условия преди да влезе в т. нар. "чакалня на еврозоната" - ЕРМ II, пише "Адевърул".

Вестникът отбелязва, че плановете на Румъния за присъединяване към еврото не са толкова напреднали. В допълнение съществуват същите притеснения по отношение на корупцията - тема, която държи както България, така и Румъния извън Шенгенското пространство. Друга причина за тревога е пропастта между доходите в двете страни и по-богатите членки на ЕС. Затова ЕС иска от България да осигури трайна икономическа конвергенция - условие, което не бе наложено на балтийските държави, когато те поискаха да се присъединят към механизма ЕРМ II, припомня вестникът.

През май тази година Румъния обяви, че ще представи стратегия за присъединяване към еврото до края на годината. Според последната програма за конвергенция Румъния иска да достигне до 2020 г. брутен вътрешен продукт на глава от населението, равняващ се на 70 процента от средното равнище в еврозоната, спрямо 60 процента в момента, пише още "Адевърул".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да каже някой на бОРИСОВ, ЧЕ ГО БЪЗИКАТ.
15
4
 
4
 
! Отговори
Az da vi преди 5 години
Да се разпада тая га,дост ЕС. И нато. И няма нужда да се сменят парите......
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами защо Румъния дръпна толкова след влизането в ЕС? Нали на нас те са ни виновни? Така казват другарите в България. Интересно защо всички дръпнаха ужасно след влизане в ЕС ,само ние които се кланяме на Раша и се управляваме от комунисти , само ние не можем.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо никой не говори за крадливата шайка в България, за това че държавата е собственост на мафията!Ще ни ограждат с мрежи, защото се нуждаем от карантина, за да не ги заразим с корупция и мафия!Къде е Брендо, братя Галеви, братя Маргини, Маджо, вярва ли някой че ако държавата ги търси няма да ги намери!? Няма място в света където може да се скрият, но никой не ги търси защото те са собственици на държавата и сикаджията Бойко и БСП съществуват за да ги пазят! В. Симеонов ви каза плажовете са на
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румънците са развиват двойно по-бързо спрямо нас.
11
4
 
7
 
! Отговори
От сидней австралия преди 5 години
Ми приемайте юана тогава и не си губете времето с неща дето никога няма да станат. Както Тикваата им го каза, ако не е ЕС други ще дойдат.
10
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шенген е нещо хубаво няма съмнение! Но всичко направихме, само не сме си купили самолетчета,корабчета, камиончета и др.,от Запада! Като си ги купим от тях...., тогава! За без пари не става!
9
2
 
13
 
! Отговори
мая манолова преди 5 години
Шенген мираж...----пръдня с ориз на шиш
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно! Като си платиме ще ни приемат навсякъде! То и НАТО,и ЕС бяха мираж пък ни взеха като си платихме цената, че и още я плащаме!
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лицемерите на запад не са виновни, че гепаджийте нямат спирка.
6
4
 
19
 
! Отговори
Гогата преди 5 години
Като гледам условията на ЕК окончателно се убеждавам, Еврозона и Шенген са мноооого високи топки за политическата каста в България. Така че, пичове - споко, евро по нашите земи няма да има !
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ни пускат в Шенген, заради механизма на оградите. Оградиха ни откъм Унгария, откъм Сърбия и откъм Турция и ще ни оградят от всички страни, като в концлагер.
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак нещо друго е виновно. Не виждат позорно ниските доходи, ами механизмът на влизане бил причината. На беднотията ни отгоре се натискаме за еврото.Народът е казал- На гол тумбак- чифте пищови.
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами то се знае. И на нас ни са ясни нещата, но това означава че тия дето гребат яко сами да си затворят кранчето. Другият вариант е народа да ги изгони и да нямат достъп до него. Как предпочитат?
2
2
 
25
 
! Отговори
12 преди 5 години
Румъния достигнала 60 процента от дохода на ЕС, ние сме на 47? Като си гледам заплатата от преди няколко години е същата.... как така 47? Ние сме в застой от всякъде!
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румъния достигнала 60 процента от дохода на ЕС, ние сме на 47, защо?От юли Румъния вдигна пенсиите с 10 процента, как Румъния може ние не?Както е караме ще ни изхвърлят от ЕС!Те всъщност ни са изхвърлили, като не ни приемат никъде!