ЕК подкрепи BG проект: Дава ?1,3 млн. срещу храната II качество!

Парите са за тестове, ще се въведат минимални стандарти за всички
63
ЕК подкрепи BG проект: Дава ?1,3 млн. срещу храната II качество!
Снимка: Reuters, архив

Евродепутатите от ГЕРБ Андрей Новаков и Емил Радев получиха подкрепата на ЕК за програмата си за битка с двойния стандарт на храни и напитки за Източна Европа.

Още по темата
Двамата се похвалиха, че пилотният им проект е одобрен без забележки.

За него ЕК ще отпусне 1 300 000 евро. Средствата са за серия от тестове на храните и за сътрудничество между държавите, ще е отворена и за неправителствени организации, които работят за защита на потребителите.

В момента производителите използват "вратичката" на различните нормативни изисквания в отделните
държави и предлагат различно качество стоки.

След като бъдат направени тестовете обаче, ще се въведат минимални стандарти за храните от ЕС, обясни Новаков.

"Очакваме от началото на 2019 г. ЕК да започне да изпълнява програмата, като обяви до април обществена поръчка, включително очаквам български компании да кандидатстват пред тази програма за отпускане на грантове още през 2019 г.", уточни той.

Той се похвали с пробива, който са направили с Новаков, защото допреди няколко години ЕК отричаше въобще да има двоен стандарт, а сега признава, че има такъв в Източна Европа.

"Ние искаме нормативно да се определи единен стандарт на храните и напитките в ЕС, а също при възможност да се направи централен орган, който да ги следи", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
13
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Браво на ЕС и на ЕК !!!!А когато бяхме под руски ботуш , руснака само скубеше ,нищо не даваше !
35
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фантата в Гърция е минимум 20% плодов сок от портокал, а в България е с 4%. Може да се дължи и на двете.Важното е, че на етикета пише 4%, знаеш го и никой не те кара насила да я купуваш. Поръчай си директно от Гърция.И между другото и този случай не д доказан.И плюс това, никой не е доказал 20% плодов *** по-добре ли д или по-зле.
34
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Досега сравнителните изследвания не намериха нито един случай на стокк с по-ниско качество.Тези тиквеници продължават да ровят в угода на анти-ЕС пропагандата.
33
1
 
6
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Фантата в Гърция е минимум 20% плодов сок от портокал, а в България е с 4%. Дали се дължи на географски особености или на бизнес интереси?!
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе вивакома що нема обхва, я пишете !
31
1
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Двоен стандарт НЯМА.Тези 1,3 млн еуро ще се откраднат под формата на фалшиви лабораторни изследвания.
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от г.рберасти крадливи калинки нищо добро не очакваите
29
0
 
7
 
! Отговори
до 29 преди 5 години
"всеки от нас да яде само по 1 кофичка на месец" - това не е примерно, а дори е преувеличено, защото ядем най-много точно толкова, веднъж месечно като вземем пенсия или заплата. това е продукт лукс!
28
5
 
1
 
! Отговори
ЕС-осовец преди 5 години
значи, българите сме 7 000 000, парите са 1 300 000 милиони. нека да вземем примерно кисело мляко, всеки от нас да яде само по 1 кофичка на месец, значи за година ще сме изяли 84 000 000 кофички и тяхното качество трябва да е възможно да се контролира с 1 300 000 за проби, ами това 0.015 цента за проба на кофичка. Е реалистично ли за 0.015 цента да можеш да извършиш какъвто й да е химически и лабораторен анализ?!
27
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чета коментарите и ми става тъжно. Интелектуалното ниво е толкова ниско че 90% дори не са разбрали каква е новината.
26
0
 
0
 
! Отговори
до 24 от евро-зона преди 5 години
е още по-зле тогава, как ще контролираш стотици милиони хранителни стоки, с тия пари по едно изследване годишно на един пазар на всеки българин не може да направиш, по същата сметка. значи, това са лесни пари за някой да открадне, щото друго с тях не може да бъде свършено.
25
1
 
7
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Нищо няма да се промени, пак ще ядем *** на Европа, а мазните управляващи ще усвоят парите по втория начин. Що построят вили ще си сменят колите ще оженят дъщерите и само ще отчетат дейност на лист хартия ! ! ! Спасявай се народе тука никога ама никога няма да ни бъде! Не се ли обединим и не ги ли изхвърлим крадците сме загубени.
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се съди по коментарите, юнаците с опорните точки дори не са разбрали за какво става дума в новината, нормално :)))
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До евро-зонаТук не става дума да се купува храна с тези 1.3 млн. а да се създаде механизъм чрез който да се следи качеството на храните в цяла европа и възможност да се прилага наказателна отговорност спряма компаниите които имат двоен стандарт.
22
4
 
1
 
! Отговори
евро-зона преди 5 години
и как с 1 300 000 евро се решава подобен проблем? нека го разделим на 7 000 000 колкото уж са хората в България и това прави по буквално жълни стотинки на човек. това ще направи на всеки от десетките ви пазара за годината някаква част от стотинката. Е вие знаете ли как с половин стотинка, че и по-малко повече, да си купите по-кчасетвена храна.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парите ще се джобят и нищо няма да се промени. Те са напълно ясно, че храните са 2-ро качество, защото вече са тествани при производство. Повече тестване няма как да помогне.Но ГРАБ трябва да се признае, че са оригинални що се отнася до предложения за крадене на повече пари. Ние продължаваме да купуваме долнопробния им износ на завишени цени, и някой прибира още 1.3 милиона евро. Типично...
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
NE RAZBRAH KOI CHTE OTKRADNE PARITE.
19
2
 
7
 
! Отговори
яверт преди 5 години
Ние ще бъдем по минималния стандарт,а Западна Европа по максималния,ама има смисъл,поне всичко,ще е отрегулирано.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТе в Турция поставят повече пестициди от ЕС.Ако си мислиш,че си купил нещо здравословно.Не е ли някой дребен селянин да му платиш и да го произведе или сам да си произведеш,не се знае какво ядеш.
17
1
 
9
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ДОБРЕ ДОШЛИ ПАРИ В ДЖОБА НА ТИКВАТА И ШИШИ. ОЧАКВАМЕ ДА ВИДИМ ЧИИ ФИРМИ ЩЕ ГИ УСВОЯТ - "ГИНКИ И ЦВЕТЕЛИНКИ" КОЛКОТО ИСКАШ...