Мигрантите до 2 месеца в ЕС, после - откъдето са дошли!

Брюксел ще плаща на граничните държави на пласиран бежанец
Обновена: 24 юли 2018 21:46 | 24 юли 2018 21:45, Екип на Dnes.bg
132
Мигрантите до 2 месеца в ЕС, после - откъдето са дошли!
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия обещава да сведе пребиваването на мигранти на територията на ЕС до 8 седмици, преди тези, които нямат право на закрила да бъдат върнати, откъдето са дошли.

Това ще става чрез нов тип миграционни центрове, в които бежанците ще бъдат отсявани от икономическите мигранти.
Новите центрове, наричани “контролирани” ще бъдат изградени и финансирани изцяло от ЕС. В тях ще бъде изпратен, нает от Брюксел персонал, който ще пресява мигрантите и ще се произнася по молбите им за оставане в Европа за 4 до 8 седмици. Отхвърлените ще бъдат незабавно връщани по родните им страни, а одобрените ще бъдат разселвани в ЕС.

Още по темата
За всеки център Еврокомисията ще осигурява по 50 охранители и преводачи, по до 40 експерти по връщанията и по 10 души, които да товарят мигрантите, на които е отказан престой на самолети. Отделно ще има по около 100 експерти, които ще разглеждат молбите за убежище, ще търсят нова роднита на бежанците и ще работят за културната им интеграция. Отделно от страните членки ще се събира медицински персонал, които да се грижат за бежанците, докато са в контролираните центрове.

Целият процес ще се контролира от Брюксел, който ще решава къде ще бъдат настанявани мигрантите, пристигнали на европейските граници.

За разлика от бежанските лагери, в новите центрове на мигрантите ще бъдат осигурявани “достойни условия за живот”, които ще са сравними, независимо от страната, в която са базирани. Дали ще бъдат закрити или мигрантите ще могат да се движат в околностите им, ще бъде по преценка на страната домакин.

Тя ще получава по 5000 евро от евробюджета за транспортни разходи за всеки бежанец, който бъде приет от друга европейска държава. Приемащата страна ще взема по 6000. За взетите от лагерите в Африка бежанци ЕС ще плаща по 10 000 евро.

В африканските центрове ще бъдат прибирани мигрантите, спасени в морето, които сега биват разтоварвани в Европа. В контролираните ще бъдат държани, които са успели да се доберат до европейска територия, съобщи Еврокомисията.

За разлика от сегашните приемни центрове, новите могат да бъдат направени във всяка европейска държава, а не само в граничните. Тяхното построяване ще е доброволно и те ще могат да се местят от място според нуждите. В момента ЕС финансира по 5 приемни центрове в Гърция и Италия, известни като hot spots.

Новата схема беше обсъдена от евролидерите на последната им среща в края на юли по инициатива на Франция и на Италия. Очаква се новото предложение да бъде в центъра и на неформалното им събиране в Залцбург на 20 септември, където миграцията ще е основна тема.

Утре европейските посланици първи ще се запознаят с новата концепция за миграцията, а на 30 юли в Женева ще има среща със страните от Северна и Западна Африка, в които се планира да бъдат разположени центровете за спасените в морето.

По сега действащо в ЕС законодателство времето за разглеждане на молба за убежище отнема до 18 месеца. През този период кандидатите остават в Европа, като изчакват решението най-често в открити центрове или живейки на свободен наем, като съответната държавата подпомага издръжката им и ги обучава за по-гладка интеграция в европейското общество, включително с езикови курсове.


132
Още по темата: бежанциЕСпариМигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
25
 
! Отговори
wer преди 7 месеца
Правилно, само че доката чакат убежище мигрантите да работят принудително 8 часа на ден на строежи на пътищя, каменоломни и на полето. Кой дава пари ей-така.
88
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Единствената правила мярка е всичи от Африка и Близкия изток да бъдат върнати по домовете им.Тези ''мерки"са мижи да де лажем,замитане на проблема под килима и отлагане на неизбежното-война в Европа.
87
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А у нас вместо мигранти да приемаме бежанци от старите страни-членки, на които им е писнало от мулти-култи!
86
1
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 7 месеца
Веднага 100 руски хибридни коментара. Запрете се малко бре! Кой нормален бежанец ще остане в БГ повече от 1 седмица, преди да избяга с 200 км. Много добре знаят, че тук не са добре дошли. Ще ядат лабут всеки ден и ще ги псуват навсякъде.
85
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Чао БГ

Ех, руски мечти!
84
7
 
33
 
! Отговори
Чао БГ преди 7 месеца
В България ще стане като в кипър. Идват лека-полека някакви си, забождат едно знаме и правят държава :) бежанци.. само българи не останаха. Югоизточна българия пък лека-полека ще стане турска (то там български вече не се говори..). Чудо! :) След 5-10 години не ми се мисли какво ще става с нас, както сме в периферията на ЕС. Тогава много хора ще свалят набързо розовите очила. Сега им дават по 2К и те млади и вече си мислят, че всичко е страхотно! Ама 70% от хората в БГ гладуват...
83
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Доколкото се разбира, това все още е предложение, което може да бъде отказано.
Както направи италианският министър Салвини, заявявайки, че не желаят подаяния, Брюксел да ги запази за себе си. Издръжката на всеки мигрант в Италия възлизала на 40-50 хил евро.
82
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия също започва прием на африканци. Само че от ЮАР, и бели фермери, потомци на холандските бури. Първите 50 семейства щели да се заселят скоро в Ставрополския край, имало 15 хил желаещи да имигрират.
Що ли така?
81
6
 
30
 
! Отговори
Fck преди 7 месеца
Долу. меркел !
80
2
 
47
 
! Отговори
Циник до 102 преди 7 месеца
"Ми то по-добре да гледам 50 мигранта вместо 500 овце бре ?!?!?!"
-------------
Афганистанския талибан дето кла сингапурските туристи в регионалката - се водил "непридружен малолетен" , след като полицаите му "светиха маслото" защото тръгнал да сече и тях...патолозите установиха, че бил 21, 22 годишен! За него европейския данъкоплатец плаща 8 000€ МЕСЕЧНО!!!!
ПО ЩЕ СИ НА ДАЛАВЕРА - ДА ГЛЕДАШ ТАКИВА...АМА КРИЙ БРАДВИТЕ!!!
79
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На Боко предложението да се затворят границите никой не го разгледа, вероятно защото го е казал на български и само той си го е разбрал.
78
18
 
12
 
! Отговори
Не става преди 7 месеца
Ми то по-добре да гледам 50 мигранта вместо 500 овце бре ?!?!?!
77
1
 
44
 
! Отговори
чичо преди 7 месеца
даите парите на Меркел и да си ги държи у дома.Тя ги повика в Европа.
76
4
 
45
 
! Отговори
tasccccc преди 7 месеца
Баце се съгласи още преди 2-3 години да сме hot spot и се работеше по въпроса много последователно, прие се пост. 208 да настанят в къщите ни бежанци, прие и пост.да са с предимство за работа пред българите, да им се осигури издръжка, квартира, долу по границата в странджа вместо обори за кози ще има лагери, ще постоят малко и после ги настаняваме из БГ, дано евтаназия да стигне скоро всичките герберастки продажници, генче да не остане от гнусните управници.
75
0
 
64
 
! Отговори
Европейка преди 7 месеца
Добре е да има закон,че разглеждането е 2 месеца,а не 2 години.Само че най-големият въпрос остава-КОЛКО ОТ ТЯХ ЩЕ БЪДАТ ВЪРНАТИ?Колко време ще обжалват и съдиите ще им разрешат да остават.Недопускане да стъпят в Европа е единственият начин да спре нашествието.Молбите да се разглеждат в посолствата на европейските държави в Африка.Иначе пълненето продължава,а изпразване няма.Кога ще прелее басейнът?
74
4
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
До 90
Да, но ние нсме подписали истанбулската конвенция и няма да я подпишем!
73
1
 
48
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 месеца
ЩЕ ГИ ДЪРЖАТ МАЛКО ДОКАТО РЕШАТ ПО КОЛКО ПАРИ ЩЕ СИ ПОДЕЛЯТ УПРАВНИЦИТЕ В ЕС , А МИГРАНТИТЕ ДА СИ ХОДЯТ И ДА СЕ ХВАЩАТ ЗА РАБОТА И ДА СИ ОПРАВЯТ ДЪРЖАВАТА ,ТЕЗИ КОИТО ЗАПАЛИХА ВОЙНАТА ДА ГИ ОПРАВЯТ СЕГА ,НИЕ МАЛКО БУШМЕНИ ИМАМЕ ЧЕ И ОЩЕ ,ДА НИ НАТРЕСЪТ ,
72
1
 
45
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 7 месеца
Кой ти бр.сне решението на НС да не приема никакви бежанци. Вън всички навлеци от майка БЪЛГАРИЯ ! Кой ще им оправи развалините в тяхната територия ??? ДА СЕ МАХАТ !
71
0
 
41
 
! Отговори
Циник до92 преди 7 месеца
Мъхъм...като ти чета глупостите - виждам, че при теб е доста късно! За много работи!
---------
По 6000€ на глава едър рогат добитък.Човек трябва да си зададе въпроса - откъде брюкселските зелки - изкараха тези пари? И дали българите , и европейците изобщо - не се нуждаят от 6000€? Дали всеки тук пишещ юзър не би си помагнал на семейството с тези пари? Не е луд - който яде баницата... Из цяла Европа - има около 80 000 000 безработни...социално слабите са още повече! Ма да се оправят сами!
70
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Рано ли? При мен е доста късно.