Мигрантите до 2 месеца в ЕС, после - откъдето са дошли!

Брюксел ще плаща на граничните държави на пласиран бежанец
Обновена: 24 юли 2018 21:46 | 24 юли 2018 21:45, Екип на Dnes.bg
132
Мигрантите до 2 месеца в ЕС, после - откъдето са дошли!
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия обещава да сведе пребиваването на мигранти на територията на ЕС до 8 седмици, преди тези, които нямат право на закрила да бъдат върнати, откъдето са дошли.

Това ще става чрез нов тип миграционни центрове, в които бежанците ще бъдат отсявани от икономическите мигранти.
Новите центрове, наричани “контролирани” ще бъдат изградени и финансирани изцяло от ЕС. В тях ще бъде изпратен, нает от Брюксел персонал, който ще пресява мигрантите и ще се произнася по молбите им за оставане в Европа за 4 до 8 седмици. Отхвърлените ще бъдат незабавно връщани по родните им страни, а одобрените ще бъдат разселвани в ЕС.

Още по темата
За всеки център Еврокомисията ще осигурява по 50 охранители и преводачи, по до 40 експерти по връщанията и по 10 души, които да товарят мигрантите, на които е отказан престой на самолети. Отделно ще има по около 100 експерти, които ще разглеждат молбите за убежище, ще търсят нова роднита на бежанците и ще работят за културната им интеграция. Отделно от страните членки ще се събира медицински персонал, които да се грижат за бежанците, докато са в контролираните центрове.

Целият процес ще се контролира от Брюксел, който ще решава къде ще бъдат настанявани мигрантите, пристигнали на европейските граници.

За разлика от бежанските лагери, в новите центрове на мигрантите ще бъдат осигурявани “достойни условия за живот”, които ще са сравними, независимо от страната, в която са базирани. Дали ще бъдат закрити или мигрантите ще могат да се движат в околностите им, ще бъде по преценка на страната домакин.

Тя ще получава по 5000 евро от евробюджета за транспортни разходи за всеки бежанец, който бъде приет от друга европейска държава. Приемащата страна ще взема по 6000. За взетите от лагерите в Африка бежанци ЕС ще плаща по 10 000 евро.

В африканските центрове ще бъдат прибирани мигрантите, спасени в морето, които сега биват разтоварвани в Европа. В контролираните ще бъдат държани, които са успели да се доберат до европейска територия, съобщи Еврокомисията.

За разлика от сегашните приемни центрове, новите могат да бъдат направени във всяка европейска държава, а не само в граничните. Тяхното построяване ще е доброволно и те ще могат да се местят от място според нуждите. В момента ЕС финансира по 5 приемни центрове в Гърция и Италия, известни като hot spots.

Новата схема беше обсъдена от евролидерите на последната им среща в края на юли по инициатива на Франция и на Италия. Очаква се новото предложение да бъде в центъра и на неформалното им събиране в Залцбург на 20 септември, където миграцията ще е основна тема.

Утре европейските посланици първи ще се запознаят с новата концепция за миграцията, а на 30 юли в Женева ще има среща със страните от Северна и Западна Африка, в които се планира да бъдат разположени центровете за спасените в морето.

По сега действащо в ЕС законодателство времето за разглеждане на молба за убежище отнема до 18 месеца. През този период кандидатите остават в Европа, като изчакват решението най-често в открити центрове или живейки на свободен наем, като съответната държавата подпомага издръжката им и ги обучава за по-гладка интеграция в европейското общество, включително с езикови курсове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: бежанциЕСпаримигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ЕС е *** *** и нагло животно. Не стига че е пред разпад по волята на собствените си граждани а продължава да налее.
45
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
53 кой е имал колонии и не е все тая въпроса е че никой не иска криминални навлеци. Така че няма какво да се обсъжда отговорът към евро комисията е НЕ! Виждат че не приемат държавите вече мигранти и се чудят какво глупости да измислят за да ги пробутат. Жункер и *** да ми направи все тая не искам мигранти а най-вече добре да се разформирова подобна комисия или да спре да се занимава с простотии. С 10 000 евро ще ***. Да си ги навремето отзад!
44
2
 
34
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
"...да правят по много деца, децата им ще говорят български а внуците им вече ще са чисти българи."Бе те и германците са си мислели нещо такова, като са започнали да внасят турци през '60те и '70те години на 20ти век. Ама сега дали го мислят?
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И дано да не дойде!
42
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой мигрант няма да дойде в България, тия които са тук ги държат на сила в лагери, но при първа възможност бягат. По скоро ще се върнат в страните си където се води война отколкото да останат да живеят в такава мизеpия.
41
53
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да дойдат 3-4 милиона в България, има толков обезлюдени села, да живне малко. Може да развиват там селско стопанство, да и дават от ЕС субсидии като на френските фермери, можем да залеем Европа да изнасяме български селскостопански продукти, да правят по много деца, децата им ще говорят български а внуците им вече ще са чисти българи.
40
3
 
14
 
! Отговори
ББ си прави сметки преди 5 години
"Ще взема 100 000 x 5000 на човек / уффф много нули , трудно се смята / = 500 000 000 евро , в джоба ши прибира с моите хора 3/4 - значи = абе доста пари са си . Те сига и без туй са ни празни центровете , ши напрайм ощи , а офцете / електоратът/ , ша го харзулним нещо - ши траят - знаят къде е терминала , да ми са махат от главата , кат не искат
39
48
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само бежанците могат да изкарат България от демографското блатo в което е затънала.
38
0
 
23
 
! Отговори
Хммм преди 5 години
Заглавието какво общо има със статията. Гръмко заглавие да привлича внимание, а обяснението отдолу води към съвсем друг тип действие. Типично за жълта медия.
37
0
 
17
 
! Отговори
Киро Х преди 5 години
Mижи да те лажем.
36
1
 
42
 
! Отговори
Стар набор преди 5 години
България и страните от Източна Европа не са имали колонии. Африканците идват от бившите колонии на Западна Европа - тя ако се чувства виновна и задължена, да си ги прибира. НИЕ НЕ ИСКАМЕ НЕКАНЕНИ ГОСТИ !
35
4
 
29
 
! Отговори
Константин преди 5 години
Докато 90 процента от народа мишкува, така ще е. Вижте какво се случи, повечето не подкрепиха хората в неравностойно положение, животновъдите и транспортния бранш също. Само ги оплюваха, вместо да застанат до тях. Това е положението, всеки да се оправя както може, сам за себе си. герб + оп най-антибългарското правителство.
34
1
 
0
 
! Отговори
акуд преди 5 години
До Анонимен 44уточнисе какво искаш да кажеш. п.с. току що вечерях по принцип
33
38
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мигрантите са лукс.България има нужда от мигранти
32
0
 
15
 
! Отговори
Аз преди 5 години
По 10 души, които да товавят имигрантите по самолетите. Много смешно звучи.
31
1
 
19
 
! Отговори
Галин преди 5 години
Скоро по Планета ТВ ще се запознаете с поименно с всеки бежанец, естествено фючъринг с някоя от блестящите чалгарки:)))
30
1
 
20
 
! Отговори
akud преди 5 години
се тая колко ще се плаща, АЗ на ангела да кажа , че в България един няма да има от тези центрове. всечките си ги правете в германия или у двора на ангела
29
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ванга беше предсказала, .Ами няма нужда да си баба Ванга, че да предскажеш очевадни неща. Ислямът е най-новата религия и е нормално да измести по-старите. Все едно последната версия на Уиндоуса да не измести предишните
28
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОК, след като не вярвате, българите ще изчезнат като викингите.
27
0
 
30
 
! Отговори
10г. преди 5 години
Който иска да види как ще изглежда населението в ЕС, да отиде в Париж и да се вози на РЕР-Б.