Мигрантите до 2 месеца в ЕС, после - откъдето са дошли!

Брюксел ще плаща на граничните държави на пласиран бежанец
Обновена: 24 юли 2018 21:46 | 24 юли 2018 21:45, Екип на Dnes.bg
132
Мигрантите до 2 месеца в ЕС, после - откъдето са дошли!
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия обещава да сведе пребиваването на мигранти на територията на ЕС до 8 седмици, преди тези, които нямат право на закрила да бъдат върнати, откъдето са дошли.

Това ще става чрез нов тип миграционни центрове, в които бежанците ще бъдат отсявани от икономическите мигранти.
Новите центрове, наричани “контролирани” ще бъдат изградени и финансирани изцяло от ЕС. В тях ще бъде изпратен, нает от Брюксел персонал, който ще пресява мигрантите и ще се произнася по молбите им за оставане в Европа за 4 до 8 седмици. Отхвърлените ще бъдат незабавно връщани по родните им страни, а одобрените ще бъдат разселвани в ЕС.

Още по темата
За всеки център Еврокомисията ще осигурява по 50 охранители и преводачи, по до 40 експерти по връщанията и по 10 души, които да товарят мигрантите, на които е отказан престой на самолети. Отделно ще има по около 100 експерти, които ще разглеждат молбите за убежище, ще търсят нова роднита на бежанците и ще работят за културната им интеграция. Отделно от страните членки ще се събира медицински персонал, които да се грижат за бежанците, докато са в контролираните центрове.

Целият процес ще се контролира от Брюксел, който ще решава къде ще бъдат настанявани мигрантите, пристигнали на европейските граници.

За разлика от бежанските лагери, в новите центрове на мигрантите ще бъдат осигурявани “достойни условия за живот”, които ще са сравними, независимо от страната, в която са базирани. Дали ще бъдат закрити или мигрантите ще могат да се движат в околностите им, ще бъде по преценка на страната домакин.

Тя ще получава по 5000 евро от евробюджета за транспортни разходи за всеки бежанец, който бъде приет от друга европейска държава. Приемащата страна ще взема по 6000. За взетите от лагерите в Африка бежанци ЕС ще плаща по 10 000 евро.

В африканските центрове ще бъдат прибирани мигрантите, спасени в морето, които сега биват разтоварвани в Европа. В контролираните ще бъдат държани, които са успели да се доберат до европейска територия, съобщи Еврокомисията.

За разлика от сегашните приемни центрове, новите могат да бъдат направени във всяка европейска държава, а не само в граничните. Тяхното построяване ще е доброволно и те ще могат да се местят от място според нуждите. В момента ЕС финансира по 5 приемни центрове в Гърция и Италия, известни като hot spots.

Новата схема беше обсъдена от евролидерите на последната им среща в края на юли по инициатива на Франция и на Италия. Очаква се новото предложение да бъде в центъра и на неформалното им събиране в Залцбург на 20 септември, където миграцията ще е основна тема.

Утре европейските посланици първи ще се запознаят с новата концепция за миграцията, а на 30 юли в Женева ще има среща със страните от Северна и Западна Африка, в които се планира да бъдат разположени центровете за спасените в морето.

По сега действащо в ЕС законодателство времето за разглеждане на молба за убежище отнема до 18 месеца. През този период кандидатите остават в Европа, като изчакват решението най-често в открити центрове или живейки на свободен наем, като съответната държавата подпомага издръжката им и ги обучава за по-гладка интеграция в европейското общество, включително с езикови курсове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: бежанциЕСпаримигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
24
 
3
 
! Отговори
Men преди 5 години
Искате не искате преселението на народите е нормален исторически процес. Така сме се преселили ние от Азия, европейците в Америка и т. н. След 200 години 70% от Европа ще е мюсюлмани и черни. Европейците ще са под 10%, а останалите 20% ще за азиатци и ***.
25
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А трите милиона българе по Европата ще ги натикат ли в центрове? Също ще ги връщат ли като икономически мигранти?
24
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите ще изчезнат като инките, писах го вече.
23
2
 
23
 
! Отговори
Бай Колю преди 5 години
И тия като цъфнат в ЕС без документи и кажат че са сирийци, кой и как ще докаже, че са някакви други, примерно иракчани?И като кажат и че са по на 62 години не само че ще останат, ами след 3 год и пенсия ще започнат да вземат
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, да, те пък ще ви чакат да ги върнете. Те отдавна са избягали от тия центрове и са се покрили из Европа. Сетили сте се чак след три години. Нещастна работа.
21
11
 
7
 
! Отговори
Корнелия преди 5 години
До 25Стига с тая Странджа и Турция... Кой луд ще стои в Странджа? Всичко бяха в Зап.Европа ...И Турция какво да ги прави тия Мигрантите? Родните им страни не ги искат, защото им носят пари и си намаляват безработицата, създават си анклави в Европа
20
10
 
8
 
! Отговори
Сутиен преди 5 години
Как ще ги върнат като нямат паспорти и не ги искат?Кой луд ще се върне в мизерията. Реално, ще се промени облика, етноса и религията... Това е еволюция или миграция... Нормални неща от 3хиляди години насам... Вижте Австралия, избиха коренното население и се заселиха европейци, сега мигрират азиатци.
19
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа няма да издърж, то е ясно.По-смелите ще се изнесат в някои отдалечени места с тежък климат.Неслучайно Нова Зеландия затегна много достъпа до страната напоследък. Австралия и тя се чуди дали да е толерантна, но вече не се влиза лесно там. Южна Америка е тежка за живеене във всяко отношение. Азия е пренасеена.Остава само да си дадем надупени земята и да ходим ние при лъвовете. С тези хора не се живее добре - справка САЩ!Батко Дончо, прощавай, но управляваш черно-латино ***.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аиде стига комунизъм кои се върна никои
17
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 17Точно така е, нашите си им знаем номерата и една здрава тояга ги оправя много добре тях, докато африканецът е рядко издържливо (физически и психически) същество. Там животът е суров, малки деца се разхождат с автомати без проблем и стрелят на месо, хищници себнат отвсякъде, животът не струва и пукната пара. Тук ще дойдат най-издържливите и бледите недъгави европейчета ще клекнат за няма и 10-15 години.Защо не ги пратиха в Канада - земя бол, зима колкото си искаш!
16
0
 
16
 
! Отговори
до 16 от консерва преди 5 години
Макрон го заяви в интервю за Френската национална телевизия, мисля, че Април месец беше, ако знаеш френски или английски, може съвсем лесно да си намериш или видео или статия. Така, че от моя гледна точка е 101% вярно. в крайна сметка от собствената му уста е изказано.
15
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога не съм вярвал, че ще го кажа, но на фона на мутрите на снимката и като видях с очите си какви хора живеят в Париж, Лондон и Брюксел, нашите *** малцинства ми се струват направо убави :(Изкуственото смесване на олио и вода не води до нищо хубаво, ама да видим...
14
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До к0нсерваАко това е вярно значи да стягам куфари те за Аржентина, Уругвай или друга читава държава щото аз с африканци нямам намерение да живея..
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС >>> СССР
12
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа просто няма да издържи дори 20 години да бъде хранилка за мигранти, пройдохи и необразовани хора от Третия свят.Белите образовани европейци лицемерно причиниха всичко това на всички нас.Вижте ги като ходите в чужбина, уж се смеят, ама не им е много до смят, гледат като пукали всеки, който говори на чужд език, и се дразнят, хъмкат в градския транспорт. И си мълчат...В Германия повечето престъпления вече се прикриват, трябва да сме толерантни.Само ромите ги наричат българи, идва краят.
11
1
 
35
 
! Отговори
к0нсерва преди 5 години
значи дефакто и деюре узакониха премането на милиони. Значи, Макрон, беше прав като каза преди няколко седмици, че Европа и Африка имат общо бъдеще и Европа трябва да приеме поне 200 000 000 африканеца, да 200 милиона. А който не вярва може да си намери лесно речта на Макрон.
10
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав си 8, много точно!Казваш че си гей, или лесбийка /независимо дали си ,или не си/и веднага получаваш вечно европейско убежище и цял социален пакет да живот!Това е мечта на цяла Африка и половината Азия.Браво и това ще се получава за два месеца ,а не както досега да те мъчат 18 месеца, през това време може да се издъниш и да разберат че не си гей!Браво на еврочиновниците, добре са го измислили!
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Sounds good, doesn't work!
8
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уж щяха да правят мерки, та тези изобщо да не стигат до Европа, ама на, беззъб ЕС, тъпо политици, ще раздаваме пари.Че Меркел защо ги покани?Да излезе поне един западен политик да се извини на европейците, че ни го причиняват, а не да викат, не бъдете расисти, горките хора, от война бягат, горките 25 годишни деца, и те си имали сексуални нужди, да бъдем толерантни...Всеки мигрант се пише репресиран в родината си гей и ще има 100 % одобрение на молбите, и те така...
7
2
 
37
 
! Отговори
ЕС-осовец преди 5 години
значи, ще приемем още милиони, 8 седмици да филшифицираме докуметите е предостатъчно и завинаги в европа!!