Френски, немски или английски? Това вече е дискриманиця!

Съдът на ЕС анулира конкурс на ЕС за шофьори с изискване за един от трите езика
27 юли 2018 21:15, Екип на Dnes.bg
33
Френски, немски или английски? Това вече е дискриманиця!
Снимка: Flickr

Европейският парламент най-вероятно ще трябва да анулира конкурса за назначаване на шофьори, след като Съдът на ЕС в Люксембург беше посъветван да го отмени заради дискриминация.

Причината е изискване шофьорите на евродепутатите в Брюксел, Страсбург и Люксембург да владеят два езика, като английски, френски и немски -  на ниво над средното.

Според генералния адвокат на съда, който изпълнява експертни функции, преди магистратите да се произнесат окончателно, ограничаването до трите езика, дискриминира евентуални кандидат шофьори, които може да владеят други два от официалните 24 езика в ЕС и поставя в неравностойно положение онези, за които трите предпочетени езика не са родни.

Съдът и по-рано се е произнасял, че ограничаването на изискването за владеене на езици, може да се прилага, само ако естеството на работата го изисква. За всички останали кандидати за европейска служба правилото е да знаят два от официалните езици, за да държат на тях входните изпити, без значение в каква комбинация са те.

Образуването на делото в Люксембург е по искане на Испания, която смята, че условието на конкурса, ограничаващо втория език само до английски, френски и немски, ощетява евентуални кандидати с испански паспорти. Според Мадрид шофьорският конкурс създава предпоставки за “дискриминация на основата на езика”.

Европейският парламент се оправдава, че като работни за институцията, владеенето на кой да е трите езика ще улеснят общуването между шофьорите и техните криенти, както и между тях и администрацията на парламента.

Като се позовава на официални данни на Европарламента, генералният адвокат оспорва това твърдение, тъй като 97% от комуникацията в институцията се води на английски, 87 на сто на френски и едва 56% на немски. Това означава, че шофьор с втори език немски няма да е в състояние да разбере почти половината от хората, които трябва да превозва.

Главният експерт смята, че няма нужжда от ограничаване на езиците, нито пък от поставяне на условие вторият език да се владее на ниво над средното. Според него елементарни познания по чужд език ще са напълно достатъчни на шофьорите, да откарат евродепутатите до нужното им място и да проведат несложен любезен разговор с тях.

След като иззе охраната си от външна фирма и си създаде собствена служба от бодигарди, Европейският парламент иска да направи ведомствена и транспортната си дейност, като назначи като еврочиновници шофьорите, използвани от евродепутатите и администрацията.

Съдът на ЕС ще се произнесе окончателно по случая след лятната ваканция.


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Shark преди 6 месеца
Неграмотни писачи
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мен са ме питали чужденци на развален Английски и съм ги разбирал. Английския е важен , ако ще минаваш границата или ако искаш да сваляш чужденки.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бареков полиглот
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А не може ли евродепутатите да си изкарат шофьорски книжки?
16
0
 
7
 
! Отговори
Armagedon преди 6 месеца
До Име 27.Ами уж сме им работодатели,който очакват те да си вършат работата за която сме ги изпратили в наш интерес.Но като всички чиновници и те си мислят че са там за да им изпълняваме желанията.И е крайно време да бъдат натикани в"килера" заедно с политиците,за да разберат,какво всъщност ни е на нас,тези който им отстъпваме правото да ни защитават.Реформа или разпад. други алтернативи няма.
15
0
 
3
 
! Отговори
Armagedon преди 6 месеца
До Анонимен 24.Умението с малко думи да кажеш много неща е върхът на ораторството.Нито мястото,нито времето позволяват да се пишат или говорят "изпразнени"от съдържание думи или речи.Аз и затова уважавам хора които владеят изкуството на ораторството,защото аудиторията бързо схваща основната им мисъл.Ако например си политик но не си добър оратор е да си като специалист но не добър администратор,което означава посредствен.Или казано просто безнадежден.Защо да говориш много ако не казваш нищо.
14
0
 
7
 
! Отговори
Име преди 6 месеца
тези лузъpи от еп и шофьори ли трябва да имат. освен слуги, каквито сме им ние, данъкоплатците.
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Който иска да става евродепутат да знае всички официални езици на ЕС и да носи на пиене като шефа
12
0
 
17
 
! Отговори
Armagedon преди 6 месеца
Съгласно Европейските директиви,евродепутатите трябва да ходят с велосипеди на работа а не да ги возят с мерцедеси,последен модел.А относно езиците на които трябва да говорят шофъорите,смятам че изобщо не е нужно да имат шофъори,защото велосипеда не е рикша и не се нуждае от комуникация.А и ползвайки велосипед,евродепутатите ще допринесът със собствен почин за екологията и ще бъдат по-здрави и умни.А и ще дадат достоен пример и на депутатите на местните Парламенти.Така,че няма нужда от конкурс
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
То па понеже Канада цялата е в Евросъюза, та мани-бегай.
10
12
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 6 месеца
"Причината е изискване шофьорите на евродепутатите в Брюксел, Страсбург и Люксембург да владеят два езика, като английски, френски и немски - на ниво над средното."
-----
Евала, точно два са изброените. Ама и IQ-то трябва да е като на джурналист от Днес-а :) А иначе за дискриминацията. Днес пуснах много постове, че съм ЗА Истанбулската Конвенция и казах защо, всички постове ми бяха изтрити и получих за пореден път БАН :))) Та сега през ТОР пиша. Ами това е да си в сайт, чийто собственик е от БСП
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Естествено че са против изискването да се знае от шофъора над средното ниво език . Това ще означава дипломатите или евродепутатите да плащат на шофьорите си повече пари или колкото на местните служители които си знаят правата.
8
1
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 6 месеца
И 100 езика и нечовешки професионали умения и робство до умиране... Ае улево!
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ех, те повечето ес чиновници не говорят на ниво над средното, освен на родния си език, а бг чиновниците и него не говорят добре, ама шофьорите им трябва да са полиглоти, вероятно с пи ейч ди-та! гнусни парвенюта!
6
8
 
30
 
! Отговори
Нестор преди 6 месеца
Испания е права, половината свят говори испански но къде се говори немски освен Германия, Австрия и отчасти Швейцария?!
5
3
 
9
 
! Отговори
След 800 дни преди 6 месеца
Ми то скоро ше стане дискриминация ако назначат някого побеже бил висшист, а друг не щото бил ***, пардон само със средно. Тия в Европа отдавна са се отклонили от правия път и ше стане страшно скоро, а те в ръце не могат да се вземат, вервайте ми.
4
3
 
2
 
! Отговори
Доц. д-р Чоко Боков преди 6 месеца
както са го подкарали евроите, очаквайте това да се иска за определена позиция стаж и образование също да ен дискриминационен подход.
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Френски, немски или английски? Това вече е дискриманиця!"

Дискриманиця е, че не владеете собствения си език като българска медия. За сметка на това мърсите езика ни в статиите си с тонове чуждици, които владеете до последната запетая.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ахххахахааа! Верно бе, три грешки в една дума :D Тове вече сигурно е рекорд даже и за вчера-беге. То и думата е такава, че не я прочиташ докрай, и не се набива на очи, ама все пак...
1
0
 
17
 
! Отговори
Ега ти! преди 6 месеца
ДискримАнИцЯ ???