Топ съдът на ЕС: Еврозаповед за арест не е нужна!

Полски наркотрафикант може да отърве процес заради тълкувания
27 юли 2018 08:20, Екип на Dnes.bg
4
Топ съдът на ЕС: Еврозаповед за арест не е нужна!
Снимка: Reuters

Полските престъпници могат да се чувстват по-спокойни в Европа, след като висшият съд на ЕС постанови, че европейската заповед за арест може да не се прилага към граждани на държави с проблеми с върховенството на закона.

Европейската заповед задължава властите в страните членки да задържат граждани, срещу които е издадена и да ги връщат на правосъдието, в друга еврочленка.

Решението на европейския съд в Люксембург е по искане на ирландски съдия, който търси разяснение преди да вземе решение дали да позволи връщането на полски гражданин в родината му. Полякът е издирван за трафик на наркотици и е бил арестуван в Ирландия през 2017 г.

Причината за колебанието на ирландсия магистрат е, че Европейската комисия води наказателна процедура срещу Варшава заради съмнения, че местната правосъдна система не е независима от управляващите. Ирландският съдия се опасява, че издирваният може да бъде подложен на нехуманно или унизително отношение или да не получи справедлив процес, ако бъде върнат.

От януари 2016 г Брюксел се опитва да накара крайнодясното правителство на Полша да се откаже от съдебните реформи, които дават твърде много власт на политиците върху назначенията и кариерното развитие на магистратите, при положение, че в ЕС изпълнителната и съдебната власт са независими. В момента процедурата е в ръцете на страните членки, като ако се сметне, че Полша не спазва една от водещите европейски ценности - върховенството на закона, тя може да бъде лишена от право на глас при приемането на решения в ЕС.

Според съда на ЕС, който е най-висшата инстанция, искането за предаване на престъпници от властите на една държава членка на друга, може да не бъде удоволетворено, ако съдията прецени, че "има истински риск, че засегното лице ще страда от нарушаване на основното му право на независим съд и следователно на правото му на честен процес поради недостатъци, които могат да засегнат независимостта на съдебната власт."

За да откаже да изпълни европейска заповед за арест, съдията трябва първо да установи, че такъв риск има и той се дължи на недостатъците в националната съдебна система. След това той трябва да прецени дали недостатъците биха ощетили конкретното лице. Според топмагистратите на ЕС системните проблеми в системата не носят непременно риск във всяко отделно дело.

Решението на Съда на ЕС има задължителна стойност за магистратите във всички европейски държави, които гледат дела за репатриране поради издадена заповед за арест.

В момента Полша е единствената страна от ЕС, срещу която се води процедура за върховенството на закона, но Европейския парламент настоява такава да бъде започната и срещу Унгария. България и Румъния пък имат мониторинг върху съдебните си системи, включително по независимостта на съдилищата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
2
 
! Отговори
Armagedon. преди 5 години
Европейските магистрати не са ли наясно че така се "отваря" ниша за ловците на глави, които ще носят издирените престъпници , направо в чували пред съда на издирващата ги страна.Така както израелски командоси занесоха Йоджалан пред съда в Р.Турция.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съдебна система на новоприети държави зависи от тяхната парламентарната система,коят пък зависи от ЕП система кат върховен вносител на предложения изменения от имвто на ЕК в таз част на системата или стандартни тълкувания по правни казуси в м/ународни практиктики,коит са обявени,че такива дела са обявени за следствени и подлежат на наказуемост в процесуален ред по международни разбирания в исторически порядък по осъзнание на битноста и съзнание за отговорност,а едно изменение от ЕП проблем за ЕС
2
1
 
14
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Най- независими са българските съдии! Правят си каквото си поискат, никой "копче" не може да им каже и това - доживот! Контрол и санкции над тях - само съвестта им. А ако я нямат?
1
1
 
8
 
! Отговори
Сп???нс преди 5 години
Тръгнали да се оплакват от Полша, я да дойдат да видят "независимите " съдии в Испания- вземе някой съдия да разследва политици и банкери и Хоп!- окаже се че бил временно назначен за това разследване и се освободило място в друг съдебен състав и има 2 седмици за да заеме новото си работно място.