Тереза Мей и нейния шах по детски

Фигурите се движат само натам, накъдето им позволяват правилата
Обновена: 29 юли 2018 08:04 | 29 юли 2018 07:54, Красимир Ангелов
20
Тереза Мей и нейния шах по детски
Снимка: Reuters

Когато започна да се учи да играе шах, по-малката ми дъщеря беше ужасена, че фигурите не могат да се местят там, където тя искаше да бъдат. Тя все още в голяма степен игнорира ходовете на опонента си, смятайки, че само нейните са важни, за да победи. От две години насам британският премиер Тереза Мей се държи по същия начин, пише в свой анализ за Bloomberg Леонид Бершидски.

Ето защо в Мей не трябваше да се изненадва, когато главният преговарящ за Brexit Мишел Барние разби последния ѝ план за бъдещите връзки между Европейския съюз (ЕС) и Великобритания, за който тя изразходва голяма част от политическия си капитал.

Освен това не трябваше да е изненадана, че усилията да получи различна реакция от отделните лидери на ЕС не постигнаха нищо.

"ЕС не може - и няма да делегира прилагането на митническата му политика и правила, ДДС и събиране на акцизи, на страна, която не е членка, която няма да бъде обект на структурите за управление на ЕС", заяви Барние в Лондон. "Всяко митническо споразумение или митнически съюз, а аз винаги съм казвал, че ЕС е отворен за митнически съюз, трябва да уважава този принцип".

Това, че Великобритания ще приложи митническите правила и задължения, беше ключово предложение в документите, които правителството на Мей публикува този месец. Тези документи, които имат за цел да доведат до безпроблемна търговия с ЕС, без страната да е част от някоя от съществуващите структури на блока, е плод на болезнен компромис в правителството и партията на Мей, а ключови министри подадоха оставки заради предложенията, които съдържа. За хора като тях документът не гарантира достатъчно независимост на Обединеното кралство.

За Барние обаче това е същата стара игра, която Великобритания се опитва да играе от 2016 г. - опитва се да запази ползите от това да бъде в най-големия търговски блок в света, без да признава юрисдикцията му или да се подчинява на неговите правила.

"Подбирането не е опция”, заяви Барние в първата си реч като преговарящ за Brexit през декември 2016 г. “Страната няма да може да избира и да бъде участник в части от единния пазар”, повтори той на 22 март през 2017 г

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре действа. Ще намали броя на нашенските тесногръдци а тези които още не знаят езика ще трябва да го научат инак ще получат ритник по селяшките им ***! А за 10 нашенски БГ талупа не давам и един интегриран черен или индиец от Англия. Българската нация е една от най-бързо изчезващите пък се подиграваме на една истински просперираща държава. Приятно ви роминистаниране и затъване над шия!
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12От булсат коми акъл не търси!
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че се махат ингилизите от евро сьюза инак нямаше да се спрат да провокират останалите европейски дьржави колко сме тьпи бедни и прости в Бьлгария и сме се запьтили няколко милиона кьм полу индийския им остров.
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не забравяме, че тя не беше привърженичка на Брекзит, но позицията и в момента е да подсигури максимално добри условия за Кралството. Интересно кога и нашите политици ще поставят интетесите на страната на първо място и ще се борят ьа позицията си?
9
9
 
2
 
! Отговори
твърдо срещу злото преди 5 години
Европа е против либерален модел и насилието на жени деца ние сме не на сексуалния тормоз мозък имате ли нормални
8
3
 
7
 
! Отговори
не лъжете преди 5 години
либерализма е аут като всяка перверзност иначе кочинката ви зове или блатото х
7
0
 
21
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Шах по детски?По-скоро шах по евр*ейски-правилата важат за всички,но не и за Богоизбраните,които държат Англия.
6
10
 
6
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Виждаме как Тръмп(зад когото стои ев.р.ейската върхушка начело с Ротшилд*) успешно и едностранно налага своите условия на ЕС.Обаче на Т.Мей засега не и се получава същото,въпреки че зад нея стоят ев.р.еите от Ситито.Естествено,тези няма да оставят нещата така и ще намерят цаката на ЕС!Хитрото си е хитро!Впрочем,за Давидовите чада световните правила не важат-виждаме че Израел си прави каквото иска и му се разминава.*Има и ев.ре.йска върхушка начело със Сорос,доскоро беше на власт в САЩ.
5
0
 
24
 
! Отговори
Курица преди 5 години
Кудкудяк,кудкудяк - вчера Брекзит,утре пак!
4
3
 
27
 
! Отговори
Вън на наглите англе преди 5 години
Този бабиер колкото и да си вири носът скоро ще му се наложи да го забие в калта. На тези *** веднага граничен контрол, въвеждане на визи за ЕС и никаква свободна търговия. Да си стоят на мъгливия остров на никого не са притрябвали.
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме само на хляба мекото, а коричките и трошичките за който иска, а? Е, не дават така.
2
1
 
26
 
! Отговори
Кольо преди 5 години
За дърто - дърта е,ама повече мяза на пуйка.
1
1
 
17
 
! Отговори
Льольо преди 5 години
дърта кокошка