От Брюксел: Истанбулската конвенция си е ваша работа!

EК отказа да коментира решението на Конституционния ни съд
30 юли 2018 18:30, Екип на Dnes.bg
172
От Брюксел: Истанбулската конвенция си е ваша работа!
Снимка: архив, Булфото

Европейската комисия отказа да коментира петъчното решение на Конституционния съд, с което той намери, че Истанбулската конвенция не съответства на основния закон в България.

"Не коментираме национални съдебни решения", заяви Мина Андреева, говорител на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Андреева добави, че Европейската комисия е препоръчала на членките си да приемат конвенцията като "средство за справяне с насилието срещу жените", но че процесът на ратификация е национално решение във всяка държава.

През 2015 г. Европейската комисия публикува пътна карта за приемането на Конвенцията и обяви, че тя "ще създаде в ЕС кохерентна правна рамка за борба срещу насилието срещу жените, ще подобри превенцията за всички жени и ще позволи по-добра закрила и подкрепа за жените и децата, жертви на насилие".

Още по темата

През март 2016 г. Еврокомисията публикува две законодателни предложения - за подписване и за ратификация на конвенцията на ниво ЕС. След приемането им от Европейския парламент и от страните членки еврокомисарят за правосъдието Вера Йоурова подписа Истанбулската конвенция от името на ЕС на 13 юни миналата година.

Всички държави членки, включително и България, също са подписали документа. Ратификацията е приключила в 18 страни: Германия, Франция, Испания, Италия, Полша, Румъния, Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Дания, Естония, Финландия, Малта, Холандия, Полша, Словения и Швеция.

В момента Съветът обсъжда решение как да приключи законодателният процес по приемането след подписване на конвенцията и по-специално по начина, по който страните членки ще си сътрудничат след окончателното й ратифициране. Дебатите се провеждат въз основа на компромисно предложение на Българското председателство, внесено през април.

През май Европейският парламент проведе специален дебат по Конвенцията, по време на който първият зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс призна, че в някои страни има силно противопоставяне срещу нея, което се дължи на неправилно разбиране на съдържанието й. Тимерманс посочи, че Истанбулската конвенция "цели защитата на жените от домашно насилие и не поставя под съмнение традиционните семейства, нито налага нова идеология".

Първият зам.-председател съобщи, че Европейската комисия е започнала диалог със съответните правителства, за да им обясни какво произтича от приемането на Истанбулската конвенция.


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
1
 
0
 
! Отговори
Арбитър преди 7 месеца
До Анонимен В правова държава не само не се оспорват решения на КС, ами не се и дебатират. Може да се анализират само с научна цел и за нуждите на правото. И след като КС обяви джендър идеологията за противоконституционна, кой е престъпникът тук? Отговор: който продължава да проповядва конвенцията и *** и либерастки ценности
148
1
 
3
 
! Отговори
Т.Живков преди 7 месеца
До анонимен 122 Ами не знам за какъв те "смятат" като ходиш по Европата, ама мене ме "смятат" за БЪЛГАРИН. Явно на някой са му криви сметките или пък си прави сметката без кръчмаря. Всеки сам за себе си решава какъв да му е джендъра😉
147
2
 
5
 
! Отговори
Просто правист преди 7 месеца
До Анонимен 137

Ти какво разбираш от право бе, кремвирш , че се пенявиш тука ... я посочи текст от Наказателния Кодекс, който да постановява, че признаването от КС на външен акт за противоконституционен на българската Конституция е престъпление и се наказва .НЕма ли ...ами нЕма , а щом нЕма , нЕма престъпление ... така са го рекли по умните от тебе . Щом не е визирано в НК, като престъпление просто не е престъпление. Това ,че си *** е престъпление, ама за твой късмет още не е инкриминирано.
146
2
 
7
 
! Отговори
75507 преди 7 месеца
То горе долу е ясно, какво произтича.
Вече има няколко публилувани доклада на GREVIO. Доста интересни четива са.
145
1
 
10
 
! Отговори
Важно преди 7 месеца
Последното изречение е най-важното от цялата статия.Ще започнат да запознават страните с това какво произтича от подписването на Конвенцията и какво се очаква от тях.Гледайте само колко изревали ще има.
144
9
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 7 месеца
АЗ СЕ РОДИХ ПРИ ОКОЛО 2.5 МИЛИАРДА ЧОВЕЦИ НА ЗЕМЯТА И БЯХА МИНАЛИ 2 СВЕТОВНИ ВОЙНИ. ДНЕС ЧОВЕЦИТЕ СА 7.5 М. ! МОЖЕ БИ ДЖЕНДЪРСТВО-ЛЕЗБИЙСТВТО ЩЕ ПОМОГНЕ ЗА РЕГУЛАЦИЯ НА ПОПУЛАЦИЯТА ! САМО НЕ ТРЯБВА ДА ... ПРИЕМАМЕ ФЕКАЛО- ОТДЕЛИТЕЛНАТА СИСТЕМА ЗА СЕКСУАЛИТИ ПЛЕС !?!? ТОВА ВСЕ ПАК Е МЯСТОТО НА Л.АЙ.НАТА !?!?
143
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 139
АТЕИСТИЧНИЯ НИ ПРЕМИЕР И ПРЕЗИДЕНТ ТУКУ ОТИДАТ В ГРОБИЩАТА!
...

няма да стане борисов брат! и това му е ценното - затова е избиран 3 пъти, и 4-и ще има!
142
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ИК няма да ми казва кое е добро за моето дете!!!!
Писана от жени които никога не са раждали, никога не са стоели до болното си дете да го излекуват, не са ставали да му приготвят топла закуска, не са празнували рожден ден с него, не са страдали с неговите страхове!!!
Тези ли хора ще ми казват какво е добро за детето ми??? Природата и Бог е определил мъжа и жената да създават деца и да се грижат за тях! Точка
141
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
139 научи краснописа и запетайка къде се пише.
"Туку" име на индиански вожд ли е, или какво...
Сбъркан мозък за ИК!
140
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Там е често срещано да спят с малките си дъщери. За България това е гнусно.
За Норвегия и скандинавските народи е манталитет.
139
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Генетичните и психичните проблеми на запада не ни интересуват. Те спят с дъщерите си като деца, те, те бият и убиват жените си често.За побоищата жените им мълчат.Манталитета им е такъв на техните мъже.За какво техните проблеми ще ги прехвърляте на нас?!
138
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
АНТИХРИСТИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ ГЕРБ И БСП СЛАГАТ ЯКО МИНУСИ НА КОМЕНТАР 137 НО ТОВА НЯМА ДА ПРОМЕНИ ФАКТА, ЧЕ СТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ!

КОГАТО НЯМА ЗАКОННОСТ В ДЪРЖАВАТА ИМА САМОРАЗПРАВА ТЪЙ, ЧЕ НИЩО ХУБАВО НЕ ВИ ЧАКА ПРЕСТЪПНИЦИ И ТОВА ВИ Е ДОБРЕ ИЗВЕСТНО!

АТЕИСТИЧНИЯ НИ ПРЕМИЕР И ПРЕЗИДЕНТ ТУКУ ОТИДАТ В ГРОБИЩАТА!
137
1
 
17
 
! Отговори
пор преди 7 месеца
Е боко и станиш нали твърдяха че ЕК ги натиска и ще има санкции.
136
36
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
НИКОЙ ТУК НЕ ОТРИЧА , ЧЕ 8 СЪДИИ ОТ КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД СА ИЗВЪРШИЛИ УГЛАВНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КАТО СА ОБЯВИЛИ КОНВЕНЦИЯТА ЗА ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА КВОТИТЕ НА ПРЕЗИДЕНТА 4 ПРЕСТЪПНИ СЪДИИ И ПРЕМИЕРА(ПАРЛАМЕНТА) 4 ПРЕСТЪПНИ СЪДИИ !

ИЗОБЩО НЕ СЕ РАДВАЙТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ!
135
7
 
23
 
! Отговори
Патриот преди 7 месеца
Не коментираме национални съдебни решения!!!

Ура, победа, братя, победаааааааа!!!!!!!!!
134
3
 
34
 
! Отговори
А, добър ден Донке! преди 7 месеца
От Брюксел казали, че е наша работа! Чудесно!
Тези, които говореха противното да бъдат така добри и да се извинят на народа си! А който има и съвест да подава оставка!!!
Че как ще вярвам вече на ц.цочева - правос.министър, на е.захариева особено - какви ли документи подписва без да знаем! Някаква м.кацарова, м, габриел и те като обезумели продаваха децата на БГ!
133
3
 
34
 
! Отговори
Дедо Пич преди 7 месеца
Никакви конвенции и закони не могат да компенсират липсата на морал сред населението в една държава.
Трябва образование и възпитание в християнските ценности!
132
2
 
19
 
! Отговори
До 133 преди 7 месеца
Чакай бе, нали НПО-тата твърдят, че половете са равни? Какво стана сега?
131
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Херкулес

ЖЕНАТА РАЖДА И ЖЕНАТА Е ПО-СЛАБА!! АБСОЛЮТНО ТРЯБВА ДА Е ПО-ЗАЩИТЕНА!!!
130
11
 
27
 
! Отговори
Херкулес преди 7 месеца
Хайде стига сте я дъфкали тая извратеняшка конвенция. Мръсният и замисъл е пълно юридическо подчинение на мъжете от жените, а педерастите и останалите извратеняци са си все женски електорат. Женски феминистични фантазии за власт над мъжете. Ще стане когато цъфнат налъмите. От нератифицирането спечелиха жените, иначе мъжете щяха да ги съдират зверски от бой с конвенция или без конвенция, и щяха да имат основание. Не може лъва да е подчинен на козата, и да изпълнява прищевките и!