След Brexit-а: Кой ще бере зарзавата по английските полета?

Фермерите притеснени – няма работници, реколтата ще гние!
30 юли 2018 21:30,
131
След Brexit-а: Кой ще бере зарзавата по английските полета?
Снимка: Pixabay

Стотици хора всяка година се захващат с тежката сезонна работа и се превръщат в берачи на различни земеделски  култури, далеч от дома си. Гроздобер във Франция, портокали и мандарини в Испания, ягоди във Великобритания.

Със случването на Brexit, обаче, нещата за някои фермери може би рязко ще се променят.

Великобритания е напълно зависима от чуждестранните работници, които вършат "мръсната работа" и берат различни аграрни култури. Според Националния фермерски съюз само 1% от 60 000 сезонни работници на полетата са били англичани. Мнозинството идват от Източна Европа, основно от България и Румъния.

Всички страни в Европейския съюз държат вратите си отворени – свободно движение на хора, стоки и услуги. В това число влизат и сезонните работници, които прекарват средно между 4-5 месеца във Великобритания.

С излизането на страната от съюза ерата на свободното движение е към края си, а фермерите започват да изпадат в паника: Сега кой ще им бере реколтата?

Страната вече става свидетел на недостиг на работна ръка, а това доведе до изгниване на голяма част от ягодите и останалите горски плодове. Според фермери работната ръка е намаляла със средно 30%, а тенденциите са проблемът да се задълбочава все повече.

По време на кампанията за Brexit през 2016 г. основното движещо средство беше притеснението, че голяма вълна от мигранти ще се отправи към Великобритания (в това число и милиони мюсюлмани). С решението за излизане на страната от блока, Тереза Мей увери, че Великобритания "ще върне контролът над собствените си граници" и ще намали имиграцията.

Все още обаче редица критици на Brexit продъжават да поддържат тезата, че страната отчаяно се нуждае от чуждестранни работници, а в това число не влизат само "най-умните и способни финансисти, медици и технически специалисти", които по думите на Мей още ще са добре дошли в страната. На Великобритания, обаче, все още и трябват чистачи, кухненски работници и берачи на домати.

Ако по-малко работна ръка има достъп до тези позиции от други страни в Европа, то именно тази черна работа ще трябва да бъде вършена от британците, а те не са никак щастливи от този факт – ранен старт на работния ден, продължителни часове труд, физическо изтощение, непостоянна работа.

Стефани Мюръл, изпълнителен директор на компания за набиране на персонал, която осигурява работна ръка за над 200 ферми във Великобритания, твърди, че от 10 000 кандидатури за работа, само 2 са на граждани на страната.

"Британците, които са опитали този тип работа, не издържат повече от седмица", казва за Washington Post Мюръл.

Макс Хюс, 20-годишен студент по история всяко лято бере касис в Херефордшър – графство, чийто основен поминък е селското стопанство. Много фирми в региона се занимават с отглеждане и бране на плодове и зеленчуци.

Момчето прекарва ежедневието си заедно с чешки мигрант и мургав румънец, които дори едва знаят английски. Той е един от четиримата британци, които работят на полето. Останалите 300 работници – предимно от Източна Европа.

Денят на Макс започва в 5 сутринта и приключва късно следобед. Заради часовете, които трупа извън работно време, както и бонусите за бързина, момчето може да спечели до 4 000 долара за 6 седмици.

Работата обаче е доста скучна, а и отблъскваща. Според момчетата на полето много британци отказват да извършват подобен труд заради снобизъм – фермерската работа често се свързва с мигранти от Източна Европа – работа за бедни.

Много фермери в момента се страхуват, че Brexit ще доведе до фалит на компаниите им, реколтата ще се смали. Плодовете и зеленчуците ще останат да изгниват на полето, много преди да достигнат пазара, защото няма да има кой да ги обира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 101Ами щом са такива прасета англичаните защо нашите булсат комита стоят в Англия и не помръдват? Връщат се тези българи излъгани и експлоатирани от българи!
99
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Англичаните са едни прасета. И като такива най им приляга точно този вид работа. Просто ще се наливат с алкохола ще пътуват на полето, а не по нашите курорти. И може би най-накрая ще се отървем от нахалните простаци (англичани) по морето!
98
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Будали винаги ще има !
97
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ревливи Източно европейци ще има винаги.А тия отишли да работят ангария в псевдо-затвори из разни ферми не са малко.Те просто не искат такива, които отиват да живеят на социални и да пълнят джамиите само.
96
1
 
8
 
! Отговори
Lina преди 5 години
Да си ги берат ягодите, да си чистят а.китата на кравите, да си отглеждат тъмнокожите ин.дийски гости, които са ги превзели. Лицемерно общество, толериращо по цвят на кожата и местораждане си заслужава съдбата.Ще се научат, не са особено интелектуално натоварени, късно им идват прозренията. Говорим за народ,който тръпне при вида на принцове и принцеси, и кралици, вълнуват се явно от други неща. Имат си да издържат 1234678 монарха, така че не им е лесно.
95
0
 
9
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Фермерите да потърсят съдействие от архиерея на епархия Великобритания и Ирландия на Арменска Апостолическа Църква епископ Оваким Манукян.
94
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато аз ходих на студентски бригади в Англия в периода 2002-2007,нивото на българите като цяло беше добро.Всички бяха студенти и имаха познания по езика.Сега във фермите е някакъв ***,хора от села и паланки,без образование и култура.За това и са експлоатирани,като животни от фермерите,нещо което тогава не ставаше.
93
1
 
12
 
! Отговори
Едно време преди 5 години
В казармата рано сутрин се питахме кой ще обере краставиците.
92
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо трябва да имат селско стопанство в Англия? От къв зор? Ние защо трябва да имаме черна металургия? Как ние си закрихме заводите и не мрънкаме, а те за един касис стана на проблем? Като е либерална икономика ще е такава за всички или нещо не е така? Я в Родопите колко касис може да се гледа, че и хора ще се намерят вероятно и особено за 4000 долара на месец.
91
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плащайте повече за бране бе. Ще си включите разходите в цената на продукцията. Хайде не само ние да ядем скъпи ягоди. И англичаните да се бръкнат повече, ако искат да ядат пресни плодове и заленчуци.
90
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този отлив на берачи на ягоди не е заради Брекзита, а е защото все повече българи и румънци търсят по-лека и по-доходоносна работа на острова. Иначе англичаните ги пускат безвизово берачите, ама вече няма толкова желаещи.
89
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Увеличете заплатите и ще си намерите пакита и индийци, които ще идват да ви берат доматите. С тези ниски заплати, само на българи и румънци може да разчитате.
88
1
 
51
 
! Отговори
Кривондел преди 5 години
Докато хора умират от глад, а други хора изсичат последните останали джунгли в желание да се изхранят, в Англия ще гният плодове, в САЩ повече от половината от храната се изхвърля, а на първи август сме достигнали лимита на ресурсите, които тази планета може да възстанови.Въпросът е - има ли шанс да се осъзнаем преди да се самоунищожим, заедно с цялото разнообразие - и може би Животът като такъв?
87
0
 
80
 
! Отговори
кръпел преди 5 години
набирам английски студенти с разговорен български език за бране на малини в Родопите ,отлично заплащане 10-20 лири на ден / зависи от кг и качеството / , 10-12 часа часа работен ден и събота , отлични условия за спане - в фургони / на нивата / х 5-6 човека с обща баня със студена вода и тоалетна на двора , трябва да са физически здрави и мотивирани .
86
0
 
62
 
! Отговори
sas преди 5 години
Там на полето в Англия ли е прословутото изтичане на мозъци от България?Грам не ме вълнуват англичаните. Исторически двата ни народа не се понасят, така или иначе.
85
24
 
17
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До Анонимен 84 Не те знам на колко си, но разсъждаваш като дърт пенсионер, надъхан от книжките на Маркс и Ленин. Ако си младо момче, чудя се кой ви тъпче главите с тези глупости. Вярно, "робство" е при капитализма, но сам си го избираш. Може да отидеш да живееш на село, сам да си произвеждаш всичко и да не си роб. За такива като тебе трябва да се отделят няколко хиляди кв км и да се върне там "социализма" с всичките му "блага", да видим колко ще изтраете, ако оживеете изобщо.
84
9
 
28
 
! Отговори
За ок преди 5 години
Имам чувство, че непрекъснато се опитват да промият мозъците ни, колко лоши са работодателите в чужбина. Най-вероятно всичко не е цветя и рози, но как променя това нещата в България. Покажете добрият пример тук в България. Показвате английски пенсионери колко прекрасно се чувстват у нас. Почнете ли да дъвчете една дъвка, дъвчете я до втръсване.Карате я на принципа, че една лъжа повторена сто пъти, става истина.
83
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никаква рентабилност с тези ягоди! Я да засадят канабис, пък да пуснат пакистанци и афганистанци там да бачкат! Имат си потенциалните работници,но те са с профилирана насоченост- берач на канабис! Остава само да преустроят селското стопанство спрямо работната ръка!
82
3
 
38
 
! Отговори
ес солидарност преди 5 години
Съкращават и започват внос от Италия и Франция, които вече потриват мазно ръчички.Както нас ни утрепаха и сега всичко е внос.
81
4
 
25
 
! Отговори
www преди 5 години
Не виждам, какво общо *** Брекзит с тази ситуация. След Брекзит от британците ще зависи кой и за колко ще бъде допускан при тях. Ако им трябват сезонни работници, ще си отпуснат квота за такива... Няма да има отлив на желаещи да заминат. В момента има малко объркване и затова са тези колебания в търсене/предлагане.