"Проблемен развод" на Острова с ЕС – предстои!

Малко вероятно е да има забавяне, според британския външен министър
Обновена: 2 авг 2018 08:50 | 2 авг 2018 08:20,
13
"Проблемен развод" на Острова с ЕС – предстои!
Снимка: Reuters

Напредък за постигане на сделка за Brexit с Европейската комисия липсва, което тревожи Великобритания. Това са думи на британския външен министър Джереми Хънт, цитиран от ТАСС.

Той заяви вчера във Виена, където е на посещение, че подобен вариант е геостратегическа грешка и предупреди за опасност от "проблемен развод" с Европейския съюз, което може да отрови бъдещите отношения.

"Искаме ЕС да процъфтява, но има опасност от проблемен развод, което би било огромна геостратегическа грешка. Ние сме обезпокоени от съществуващото положение на нещата и това, че не можем да постигнем сделка - ситуация, която може да окаже силно влияние върху отношенията между Великобритания и страните от ЕС за поколение напред. Не мислим, че някой има интерес от това", каза Хънт след среща с австрийската външна министърка Карин Кнайсъл.

Още по темата

В Австрия, която е ротационен председател на ЕС, британският външен министър повтори посланията, които по-рано отправи в Германия и Франция, предава БТА. Той подчерта, че Великобритания иска партньорски отношения с ЕС, въпреки че самите британци са взели решението за Brexit.

Хънт отхвърли намеците, че Лондон иска да заобиколи главния преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние и да контактува с отделните правителства: "Не искаме да преговаряме с друг освен с Европейската комисия - признаваме, че това е правилното и законното нещо. Но в крайна сметка изходът от тези преговори е избор на европейските страни, от които комисията получава своя мандат".

Великобритания трябва да напусне ЕС през март догодина, но засега няма споразумение за бъдещите им отношения. Хънт каза, че "времето е много, много кратко", но е "твърде малко вероятно" да има забавяне на Brexit.

Кнайсъл заяви, че в ЕС има "голяма степен на сплотеност" по преговорите за Brexit, въпреки че общността е разделена по други въпроси като миграцията: "Ние имаме прагматично отношение" към преговорите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
8
 
! Отговори
Свободен българин преди 5 години
Великобритания се дърпа от норвежкия модел. Искат без пари. Ще видим какви ще ги надробят в преговорите, дали ЕС ще се "огъне" или ще си отстоява интереса. В края на краищата Великобритания напуска, а не ЕС!
11
2
 
6
 
! Отговори
А+ преди 5 години
Този развод ще удари и една плесница на България ,но Това ще е минимум а.
10
3
 
4
 
! Отговори
annybody преди 5 години
също като при развод с "Топлофикация" - отрязваш радиаторите, но си плащаш сградна инсталация и си притопляш сухия хляб на парата от супата.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До dmxВижте та се разберете между вас си "цивилизованите, великите и изключителните".Много взехте да ставате и започна да ни писва от вас. Ще ви разжалваме.
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страх, страх и паника сред наглосаксоните, искат достъп до пазара на ес, искат да са важен финансов център, искат да са като сингапур, но не искат работници от ес. Много са нагли. Примката около врата им се затяга и започват да заплашват, че отношенията ще се развалят.
7
7
 
6
 
! Отговори
dmx преди 5 години
Това, ако не знаете, е нацията "превъзхождаща" останалите нации. Това е Велико-Британия. Кой е друг с името си ви заявява, че е Велико-нещо си.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хънт, вярно ли, че официално сте закрили консулството си в Санкт Петербург?Причините? Или руснаците ви изгониха?
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е нали с шри ланка щяха да преговарят бизнес оферти за кралски кокосови орехчета.
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Напредък за постигане на сделка за Brexit с Европейската комисия липсва, което тревожи Великобритания."Ами как да има напредък? Те великите британци не преговарят, ами заявяват - "Ние нищо няма да дадем, само ще вземаме", стават и си тръгват. А после реват, че нямало да има сделка?!? Няма и да има. Те не разбраха, че за напускането има две опции - с лубрикант или без лубрикант... не може и вълка сит и агнето цяло.
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мислехме, че Борката е ударил дъното на наглосаксонската външна, но Джереми дори националността на жена си обърка - и то насред Китай.
2
0
 
21
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Сваляне на Тереза Мей-Новичокова и избиране на ново правителство, което да вземе под внимание реалните икономически интереси на Великобритания!Как може да излезнеш от общността, от която зависиш??! Все едно някой да се отдели в панелен блок и самостоятелно да се оправя с проблемите в него??!!
1
2
 
14
 
! Отговори
оооооооооооо преди 5 години
Я стига!Така искам,така не искам...