Brexit ли, Армагедон ли се задава? Зависи кого точно питаш!

Без сделка – край на 40 г. свободна търговия между Лондон и Европа
3 авг 2018 20:03, Елка Василева
47
Brexit ли, Армагедон ли се задава? Зависи кого точно питаш!
Снимка: архив, Reuters

Brexit е надвиснал, а също и Армагедон, ако вярвате на медийните заглавия във Великобритания.

Вестниците са пълни с истории за недостиг на храни, запаси от медикаменти, отменени полети и войници по улиците на Великобритания, ако страната напусне ЕС през следващата година без споразумение за бъдещите отношения между тях.

Тези прогнози зачестиха, след като позициите на двете страни изглежда се втвърдиха и британски представители направиха серия изказвания за подготовката на Brexit без споразумение, който може да прекъсне търговията с Европа. Премиерът Тереза Мей не помогна за разсейване на опасенията, като каза, че правителството се готви за всички варианти, пише Асошиейтед прес.

Всички приказки за сериозните последствия само изтъкват колко е трудно да се намери начин как се скъсат връзките, развити в продължение на десетилетия, в момент, когато времето за преговори изтича, каза Бен Флечър, директор за външните отношения на Федерацията на работодателите в инженерните технологии (EEF).

"Опитваме се да отхвърлим 40 години интеграция с четири или шестседмични преговори; това е ужасяващо", каза Флечър и добави: "То е със същата степен на сложност, както да разделиш атом ... Трябва да разберем колко трудно нещо е".

С изтичането на времето напрежението се засилва. Повече от две години след като Великобритания гласува да напусне ЕС и двете страни казват, че трябва да изготвят споразумение до октомври, за да се гарантира, че то ще бъде одобрено от всички страни членки, преди Лондон да напусне блока на 29 март.

Без сделка 40 години свободна търговия между Великобритания и Европа ще приключат и това ще задейства мита и гранични проверки, които могат да забавят транспортирането на всичко, от храни и горива, до дрехи и коли. И още по-важно - Лондон ще излезе от общоевропейските споразумения, регулиращи сфери като авиацията и предписването на лекарства, а това може да доведе до отменяне на полети и нарушение в доставките на медикаменти.

Изявления на министрите за Brexit Доминик Рааб и на здравеопазването Мат Ханкок миналата седмица за приготовленията на правителството породиха прогнози за запасяване на супермаркетите, километрични колони от камиони на граничните пунктове и пътници, чакащи три часа паспортна проверка.

Тези изявления бяха резюме на 70-те предупреждения, които правителството планираше да разпространи през лятото, за да информира бизнеса и гражданите за стъпките, които трябва да предприемат в подготовка за Brexit без споразумение. След критиките, че изявленията от миналата седмица са всели паника и са подкопали Brexit-а, сега правителството възнамерява да публикува предупрежденията на два етапа, първия в средата на август и втория през септември, според съобщения в британските медии.

Премиерът Мей каза, че макар да очаква да договори сделка, която ще запази свободната търговия, правителството постъпва правилно, подготвяйки се за "всички варианти".

"Не става дума само за запасяване", каза тя в интервю за британската телевизия Канал 5 и добави: "Целта е да гарантираме, че ще можем да продължим да правим каквото е необходимо, след като напуснем ЕС, ако напуснем без сделка".

Нови опасения възникнаха във вторник, когато представители на местните власти в Дувър, от английската страна на Ла Манша, разпространиха анализ как Brexit без споразумение ще засегне района около най-натовареното фериботно пристанище в Европа.

Анализът, озаглавен "Операция Брок", прогнозира, че ще има постоянна "тапа" от камиони, чакащи да прекосят Ла Манша, създавайки колона дълга 40 мили (65 километра) навътре в сушата. Близо 10 000 товарни камиона минават през Дувър в пиковите дни, съставляващи една шеста от стоковата търговия на Великобритания, на стойност 119 милиарда лири (156 милиарда долара) годишно. Близо 99 процента от товарите, минаващи през пристанището, са от други страни на ЕС.

"Ако времето за чакане се увеличи, бързоразвалящите се стоки могат да бъдат увредени и веригите за доставки прекъснати", отбелязва докладът.

Хранително-вкусовата промишленост също направи предупреждения. Джим Уиншип, директор на Британската асоциация за сандвичи и готови храни, казва, че може да бъде затруднено доставянето на съставки като марулите и доматите, много от които идват от континентална Европа.

"Има риск за познатия ни хамбургер", каза Уиншип.

И докато сандвичите може да не са най-острият проблем пред Великобритания, потенциалните последици отиват много по-далече.

Фармацевтичната компания "Санофи" започна да складира медикаменти и ваксини във Великобритания повече от обикновено, по силата на планове за извънредни мерки срещу възможни транспортни забавяния след Brexit.

Базираната в Дъблин "Райънер", най-натоварената европейска авиокомпания, възнамерява да включи в билетите за летния сезон за пътувания през 2019 г клауза, предупреждаваща клиентите, че билетите им няма да бъдат валидни, ако Brexit прекъсне полетите между Великобритания и ЕС. Авиокомпанията подчерта опасенията си от Brexit без споразумение миналата седмица, заявявайки, че рискът "е подценен".

Вероятно това идва в повече за привържениците на Brexit като Маркус Фиш, депутат от управляващата Консервативна партия. Той обвини правителството, че води кампания за всяване на паника, насочена да убеди електората да приеме "по-мека" форма на Brexit, която ще остави страната обвързана с ЕС за години напред.

"Това са безотговорни, всяваща паника безсмислици и те трябва да спрат веднага", каза той пред Би Би Си и допълни: "И трябва да се подкрепи Brexit, за който хората гласуваха".

Тези коментари бяха направени, след като миналия месец правителството обяви предложението си към ЕС, което ще спре свободното движение на работници и юрисдикцията на Съда на Европейския съюз, но ще позволи митнически съюз за търговия със стоки и земеделска продукция. Това бързо бе отхвърлено от преговарящия на ЕС Мишел Барние, който препотвърди, че Великобритания не може да запази достъпа си до европейския пазар, ако не приема останалите базови принципи на блока.

Министри сега обикалят европейските столици, опитвайки се да убедят лидерите на страните от ЕС, че евентуален провал да се постигне компромис ще засегне и техните страни.

Външният министър Джереми Хънт призова Франция и Германия да използват влиянието си върху Европейската комисия, за да предотвратят лош изход.

"Има реален шанс да не се стигне до споразумение", каза той пред в."Ивнинг Стандард" и допълни:"Всеки предполага, не, не, не, това не може да се случи. Ами, всъщност би могло". 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е,че европейските държави вече изцяло са лишени от самостоятелност и суверинитет - https://youtube/watch?v=oivwS1NexyoЕто целия запис - https://youtube/watch?v=2bYWIdEEAX0&list=PLbsNqV1L6FvPw4qmSWRsVzPgyCYne0lYwИ изобщо не ме учудва излизането на Англия,напротив те постъпват напълно трезво и логично.
42
3
 
20
 
! Отговори
Да се махат преди 5 години
Британците са страшни простаци. Тези надута същества не ги искаме в ЕС. Да се махат колкото се може по-бързо!
41
4
 
18
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Господ да пази всяка нация от такива " патриоти " ,които се изсират на метеното !В България също не липсват такива " патриоти " ,които постоянно внушават колко е лошо да си член на ЕС и НАТО и как българите щели да са по-добре ако са близко до " руските братушки " ! Но всеки народ си заслужава съдбата щом не може да намери начин да ликвидира и унищожи подобни " патриоти " ! Великобритния направо ще удари 6-ца от тотото ,ако ЕС благоволи да се запази безмитния пазар ! Дано ЕС не се съгласи !
40
4
 
15
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Самата истина е Гошу, но пък от друга страна си казвам, "поне сега ще ви научи живота разбираемо". Истината е, че цял свят се смее на Великобритания сега и има защо. Европа не може да повярва, Русия и Щатите потриват доволни ръце...
39
6
 
16
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До менА да видиш какво е да вярваш на популисти, да им се довериш и да ги послушаш. После всички, дето най-силно крещяха за Брекзита, избягаха като плъхове и оставиха другите да се оправят с кашата. И това пак от кремълското джудже дойде, защото той е спонсора на всички такива крайнодесни и крайнолеви партии в Европа. Само той има полза от такова разпокъсване на Европа и ЕС
38
13
 
4
 
! Отговори
Bill преди 5 години
Великобритания има 51 Commonwealth of Nations с население около 2 милиарда а вие се притеснявате за EU те винаги ще сс добре с тези колоний
37
4
 
18
 
! Отговори
мен преди 5 години
Живея а Англия от 10 години, държавата се съсипа откакто гласуваха тази глупост. Всеки ден се затварят фирми, цените растат и безработицата се покачва. Лихвите с по половин процент растат през 2-3 месеца, пълна безизходица. Съсипаха държавата !
36
1
 
8
 
! Отговори
Сиган с жената преди 5 години
Тони !!!Не си плаши ша идвами да помагами Сялоту махла сми с теби Никога няма да ти оставими !!!!Това кралисата много грозен ама!!Ща ти докарвам шукар да смениш
35
8
 
8
 
! Отговори
даам преди 5 години
За това уважавам английските политици - щом хората са гласували за излизане, то те ще доведат това до край. Макар, че това ще им струва много и е голяма грешка. Ние например много лесно може да излезнем от ЕС. Просто, защото ние сме политически и икономически изгодни за другоите дръжави, докато за нас няма реална изгода.По-интересното е че на референдума нещата решиха мигрантите от колониите. Интервютата след референдума показваха кой реално реши нещата и буквално англичаните бяха прецакани.
34
9
 
8
 
! Отговори
V преди 5 години
Аз юисля че ВСВ се повтаря. Но с други оръжия. Икономически. Явно тоя спор никога няма да приключи. Този път нацистите не воюват с Русия, Франция е на тяхна страна и затова си мислят че ще победят. При такова съотношение на силите и аз не мога да преценя, но знам че бг пак е на грешната страна. Винаги когато сме с нацистите губим. Нацистите винаги жертват всички народи които са им под ръка в името на победата. Така че България е обречена
33
7
 
21
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Не знам какви патриоти са тези политици ,които правят така ,че страната им да загуби такъв безмитен пазар , в който живеят около 700 милиона потенциални клиенти ?!Тези английски "патриоти" много добре знаеха какво ще се случи след Брексита !Сега единственият въпрос е дали са патриоти или рубладжии ?!
32
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Милите те. Къде са сега Фарач и Джонсън да обясняват колко пари се спесъяват при Брекзит
31
5
 
21
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Лично ще кажа на Меркел да настоява Великобритания да си плаща мито !Какъв кеф ще падне , английските самолети като кацат в Германия ще плащат такива летищни такси каквито плащат турските и руските самолети !Изпърдяха си късмета ингилизите ,това е истината ! Сега си скубят косите дори тези които са гласували за Брексита , а единствено политиците които искаха Брексит се стремят да внесат малко успокоение като казват ,че всичко било наред , просто се срамуват да кажат ,че са сбъркали с Брексита
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прочетох в един вестник че Пощенска банка е пред фалит, защо не пишете за това?!
29
8
 
17
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
" ВЕЛИКО-БРИТАНИЯ " ?!Ще видим какво й е великото на Британия след като излезе от ЕС и започне да си плаща мито , след като големите компании избягат от там !С нетърпение чакам този момент ЕС да каже - ще си плащате митото и толкова , приятели приятели ама сиренето с пари !
28
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плюя и бих подпалил английското, френското, немското и американското знаме.
27
4
 
17
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Всяка страна от ЕС ,може да си разпредели износа във всяка друга страна от 27-те членки на ЕС ! Например ако Германия досега е изнасяла 20 % от стоката си във Великобритания ,от сега нататък може да пренасочи този износ напр. 5 % във Франция ,5 % в Испания и така нататък ! Но Великобритания как ще си преразпредели износа ?! Ако иска да изнася стока в ЕС ще си плаща мито , ако пренасочи стоката си в Турция ,Русия или др. страни пак ще плаща мито ! Великобритания губи при всички положения !
26
4
 
25
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Да са мислили преди да избират Брексита ! Сега ще си плащат мито и да се оправят както могат !Естествено големите и доходоносни компании ще избягат от Великобритания и на англичаните ще им клюмнат човките !
25
5
 
6
 
! Отговори
Какво, Англия ли?! преди 5 години
За стачката на таксиджиите в Мадрид нищо, а в САЩ, Англия, Германия или Франция само някой да кихне и драскат родните ***. Личи си кои са ни душманите които искат да ни облъчат за да им продадем държавата си.
24
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе зарежи ги Англичаните ще се оправят имат си кралица която е на власт повече от 50г Ние да му мислим където нямаме вариант освен една бивша мутра да ни управлява от 2009г други свестни засега няма на хоризонта