Българската общност в Германия – нараства, нараства... Колко сме там?

Рекорден брой имигранти живеят в страната
3 авг 2018 18:40, Елка Василева
98
Българската общност в Германия – нараства, нараства... Колко сме там?
Снимка: архив, Reuters

Нов рекорд: над 19 милиона имигранти живеят в Германия. Най-много са хората от турски произход - 2,8 милиона. Българската общност в Германия нараства и вече е достигнала 310 хиляди души.

Без изненада - все повече чужденци живеят в Германия, пише Дойче веле. Според данни на Федералната статистическа служба във Висбаден делът на хората с миграционен произход в Германия е достигнал нов рекорд - 19,3 милиона души или с 4,4% повече отколкото през предходната 2016 година.

Към хората с миграционен произход от Службата причисляват лицата, които не са родени в Германия или поне един от родителите им не е германски гражданин. Данните са от представително допитване сред 1 процент от германското население, проведено основно в частни домакинства. Това означава, че не са взети предвид живеещите в приюти или приемни центрове за бежанци, например.

Най-много са турците

За поредна година първото място в тази класация заемат чужденците от турски произход - от всичките 19,3 милиона души около 2,8 милиона (14%) са хората с турски корени, следвани от мигрантите от полски произход (2,1 млн.), руски (1,4 млн.), казахски (1,2 млн.) и румънски (0,9 милиона).

За първи път Федералната статистическа служба се интересува и от езика, който се говори в съответното домакинство. Резултатите сочат, че в 2,5 милиона от общо 24 милиона домакинства в Германия общуването е на чужд език (най-често турски - 17 процента). Арабски се говори в около 7 процента от домакинствата с повече от един човек.

И още данни: 13,2 млн. души са се преселили в Германия, посочвайки като мотив най-вече семейни причини. Така например първите турци и поляци пристигат в Германия още преди много години, за да работят във фабрики и заводи и впоследствие останат в Германия, където се раждат техните деца и внуци.

Колко са българите?

От 2007 година България и Румъния са в Европейския съюз, което позволява на техните граждани свободно придвижване. Само през миналата година 85 хиляди румънци и 45 хиляди българи са се преселили в Германия.

По последни данни българите в Германия вече са около 310 хиляди. Мнозинството от тях са на възраст между 30 и 35 години, а 5,2% са родени в Германия. Най-много българи живеят в провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Бавария - общо около 114 000 души.

Германското общество става все по-разнообразно и многолико - факт, който се забелязва дори само ако вървите по улиците. Въпреки това не спират ожесточените дебати за интеграцията и дискриминацията. Отскоро имигранти и германци с чуждестранен произход започнаха да споделят в социалните мрежи различни истории под хаштага #MeTwo, описващи ежедневните прояви на расизъм, с които те се сблъскват. Движението възникна като пряка реакция от случая с футболиста Месут Йозил, който напусна националния отбор заради проявено към него расистко отношение.

“Роден съм в Германия и съм учил тук, не разбирам защо хората не ме възприемат като германец”, изрази възмущението си футболистът. Скандалът отново разпали страстите по голямата тема за имиграцията и интеграцията, а във въздуха увисна въпросът дали Германия е в състояние да се справи с този проблем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учих във Френската, няма по-гаден език. То граматиката му трудна, а изговарянето и слушането спрамо чисането е отврат. Испанския е много по-звучен и отчетлив. Франсетата, които съм срещал са до един ***.
55
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът в чужбина е като муха без глава. *** и *** народ. Само знаем да мърморим. Точка!
54
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както и Йозил. Като са световни е немец, сега е турчин....Това той самият го твърди, когато се оплаква като лелка при все милионите и привилегиите си. Извърши страшно грозна провокация към страната, която представлява в национален отбор, самоопредели се сам като турчин, а сега, другите го направили турчин? Още повече, че става въпрос за диктатора Ердоган, което е не само провокация към държавата Германия, а и политическа провокация към формата й на управление.
53
5
 
17
 
! Отговори
Испания преди 5 години
Испанците и португалците само не ни мразят от всички в Западна Европа. Другите са ужас. Спрете да им правите трафик на тъпите сайтове, учете испански, не свинския немски или гейския префинен френски.
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имах предвид тази мюсулманска *** Германия.
51
3
 
13
 
! Отговори
Повръща ми се от DE преди 5 години
Стига с тия немци, англичани, американци, бенелюксци, французи и подобна свлоч! Защо само им следите тъпите новини? Кой го интересува този мухлясал остров? В същото време нищо за Испания където е пълно с българи и не са надути като повечето западняци. И от чешмата ще потекат САЩ, Англия, Германия, Франция и пр.
50
6
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Разбрахте ли сега защо Германия приема емигранти без да се притеснява ?!Защото германците са убедени ,че от 90 милиона население ,19 милиона емигранти не могат да бъдат опасност при положение ,че 2,5 млн. са турци ,2 млн. поляци ,1,5 руснаци и прочие ! Ако всички тези 19 млн. емигранти бяха само турци или само руснаци или само араби тогава е опасно ! Германците знаят колко емигранти да допускат и от какви етноси ! Ако някоя етнос стане заплашително многобройна ,тогава ще им дръпнат кранчето !
49
7
 
12
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Абе тези турци и руснаци кво правят у Германия бе ?! Около 3 млн. турци не искат да се върнат в проспериращата ердоганова Турция и 1,5 млн. руснаци не искат да се върнат в бензиностанцията на света и да благоденстват продавайки бензин ! Убеден съм ,че в Русия и Турция няма дори по 50 хил. германци ,които са отишли да работят по строежите ,хотелите и ресторантите за да си прехранват семействата !
48
0
 
6
 
! Отговори
до 45 преди 5 години
ми, победената държава, тва е. и аз не мога да си го обясня.
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
малее
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Роден съм в Германия и съм учил тук, не разбирам защо хората не ме възприемат като германец,...а германец ли си ? "германски гражданин" си, ама не си германец - турче си си.ако един лъв се роди изкуствена в азия, трябва ли да се твърди, че това е "тигър", само защото е роден в азия?
45
1
 
10
 
! Отговори
lelka преди 5 години
Добре е да ни разяснят и колко от тия българи са с *** кожа, а също к колко са на социални помощи. Или само работещи на по 2 часа на седмица. По мои груби изчисления това са сигурно повече от 3/4 от българите и румънците там.
44
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам ,какво толкова има в тая Германия,че всички се напъват там да ходят ..
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До OsmanПриемат хора от много националности, защото имат нужда от работна ръка. Но ако идентичността е такава, че би провалила европейския цивилизационен модел, как да я приемат?Значи, онзи, който иска да работи в Германия или другаде в Европа, трябва да се съобразят с тукашните порядки. Никой не им пречи да имат ясно етническо самосъзнание, но ако се опитат да правят от Европа Афганистан, няма да ги приемат, разбира се!
42
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Немският език е отвватетелен ..
41
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Османе, като не ти харесват начина на живот и правилата в таз държава, какво правиш там и зашо си отишъл? Обратно в Туркието и прави като турците.Или заради келепира?
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Големия хълмТочно така, Ц/никът е амджик и НИЩО ПОВЕЧЕ. Затова не си струва да му отговаряме, той си провали шанса тук преди няколко вечери, държа се като истерясала амджик в климактериум. Пусни го да пасе, там имат нужда и от слуги.
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако толкова са българите, еваларка. ама... май, май.... юни....
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен15Да, работят като чистачи или просят онези, които са с български паспорти, но НЕ СА българи.
37
3
 
7
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Глупости. Защо да правиш като римляните? Всеки носи своята идентичност. Ето там бъркат и немците и повечето от българите. Бъркате интеграция с асимилация. Цяла Европа бърка тези 2 понятие. Значи във Франция, ако станеш световен шампион и си черен си французин. Ако изнасилиш си имигрант от Африка?! Както и Йозил. Като са световни е немец, сега е турчин.