Българската общност в Германия – нараства, нараства... Колко сме там?

Рекорден брой имигранти живеят в страната
3 авг 2018 18:40, Елка Василева
98
Българската общност в Германия – нараства, нараства... Колко сме там?
Снимка: архив, Reuters

Нов рекорд: над 19 милиона имигранти живеят в Германия. Най-много са хората от турски произход - 2,8 милиона. Българската общност в Германия нараства и вече е достигнала 310 хиляди души.

Без изненада - все повече чужденци живеят в Германия, пише Дойче веле. Според данни на Федералната статистическа служба във Висбаден делът на хората с миграционен произход в Германия е достигнал нов рекорд - 19,3 милиона души или с 4,4% повече отколкото през предходната 2016 година.

Към хората с миграционен произход от Службата причисляват лицата, които не са родени в Германия или поне един от родителите им не е германски гражданин. Данните са от представително допитване сред 1 процент от германското население, проведено основно в частни домакинства. Това означава, че не са взети предвид живеещите в приюти или приемни центрове за бежанци, например.

Най-много са турците

За поредна година първото място в тази класация заемат чужденците от турски произход - от всичките 19,3 милиона души около 2,8 милиона (14%) са хората с турски корени, следвани от мигрантите от полски произход (2,1 млн.), руски (1,4 млн.), казахски (1,2 млн.) и румънски (0,9 милиона).

За първи път Федералната статистическа служба се интересува и от езика, който се говори в съответното домакинство. Резултатите сочат, че в 2,5 милиона от общо 24 милиона домакинства в Германия общуването е на чужд език (най-често турски - 17 процента). Арабски се говори в около 7 процента от домакинствата с повече от един човек.

И още данни: 13,2 млн. души са се преселили в Германия, посочвайки като мотив най-вече семейни причини. Така например първите турци и поляци пристигат в Германия още преди много години, за да работят във фабрики и заводи и впоследствие останат в Германия, където се раждат техните деца и внуци.

Колко са българите?

От 2007 година България и Румъния са в Европейския съюз, което позволява на техните граждани свободно придвижване. Само през миналата година 85 хиляди румънци и 45 хиляди българи са се преселили в Германия.

По последни данни българите в Германия вече са около 310 хиляди. Мнозинството от тях са на възраст между 30 и 35 години, а 5,2% са родени в Германия. Най-много българи живеят в провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Бавария - общо около 114 000 души.

Германското общество става все по-разнообразно и многолико - факт, който се забелязва дори само ако вървите по улиците. Въпреки това не спират ожесточените дебати за интеграцията и дискриминацията. Отскоро имигранти и германци с чуждестранен произход започнаха да споделят в социалните мрежи различни истории под хаштага #MeTwo, описващи ежедневните прояви на расизъм, с които те се сблъскват. Движението възникна като пряка реакция от случая с футболиста Месут Йозил, който напусна националния отбор заради проявено към него расистко отношение.

“Роден съм в Германия и съм учил тук, не разбирам защо хората не ме възприемат като германец”, изрази възмущението си футболистът. Скандалът отново разпали страстите по голямата тема за имиграцията и интеграцията, а във въздуха увисна въпросът дали Германия е в състояние да се справи с този проблем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се интегрираш в Германия , трябва да станеш като германците да дадеш родителите си в старчески дом..
35
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предатели и изменици.. Аз имам Брат предател отрекъл съм се от него .. Нищо не е постигнал повече затъна ..
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо криво се рабира "интегрирането"(знаем, обаче,че е обратното на диференцирането). Какво означава, да се правиш на германец ли, какъвто не си, въпреки че може да си дори по-добър? Може би да си изрусиш косата, както направи Нино Манфреди в "Хляб и шоколад"?Не, в тези държави си има закони и традиции, и това, което е казал Амброзий преди много векове е валидно и днес: "Когато си в Рим, прави като римляните". Никой не иска друго от теб.
33
7
 
18
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Немците никога няма да те приемат като свой. Те се ненавиждат по линия оси-веси, та какво остава ако си чужденец. Ако щеш им научи езика перфектно, или както мои приятели от България правеха, слагаха си немското знаме по колите по световни и европейски. Смешно е. За немеца винаги ще си ауслендър. Турците сме го разбрали и не се стремим да се правим на немци. Напротив, горди сме с произхода си.
32
3
 
5
 
! Отговори
Големия хълм преди 5 години
До Ц(и)ник: Щото си амджик за това. И аз се чувствам гражданин, ама хората знаят ,че гледам *** и ме приемат като селянин. И триста години да живееш там ,пак ще се амджик.
31
3
 
12
 
! Отговори
Кобра преди 5 години
"Роден съм в Германия и съм учил тук, не разбирам защо хората не ме възприемат като германец=========Ако се погледнеш в огледалото ще разбереш!
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До29. Меркел не се интересува от битови и трудоби проблеми. Дори и в Германия, не е нейна работа. Ако си с желание да се трудиш в Германия и физичиски си здрав. Събирай багажа и пътуваш. Дори и от първия път да не се получи . Пробаш пак, втори , трети. Ех да съм млад, сега е свободно.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ц. Ник. Не е важно за какъв те взимат. След като даваш продукт на световно ниво и си търсен. Трябва да се радваш.В Германия има градове с космополитно население. И то е толкова многоназионална, че основното е да играеш, зада си в живота.
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все едно аз да се интегрирам в Русия. .Ама ти и в България не можеш да се интегрираш...
27
8
 
8
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Аз вече се чувствам германец, не мога да разбера само защо германците се отнасят с мен като с българин...
26
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Роден съм в Германия и съм учил тук, не разбирам защо хората не ме възприемат като германец"Ми погледни се в огледалото и ще разбереш защо!
25
4
 
3
 
! Отговори
V преди 5 години
Добре де германците и австрииците са нацисти. Такъв ги е направил живота. Нацизма е тежко бреме но има и добри страни. Нацистите мразят нагли дебекаци като тиквата. Определено гербераси,ченгеджист и мааннговци не обичат и ги ритат обратно в ***. Има доста извръщения. Защото качеството не е приоритет. И е юного ниско за да може да мъчат хората. Нацистите са измислили50килограмовите торби с цимент които днес са забранени за да мъчат конслагеристите. И днес са такива. Обаче страда качеството
24
1
 
5
 
! Отговори
руснак преди 5 години
Тю защо ни трябваше да побеждаваме във Войната? Сега щяхме да си живеем в Русия със стандарта на Германия и пей сърце. А то...
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е не може всичките български граждани там да са инженери, доктори и атомни физици като пристигащите африкански мигранти. Но мнозина наистина са такива, повечето са от езиковите гимназии оше отпреди 2000-ната, когато буквално цели класове абитуриенти се изнасяха в Зап. Европа и щатите, след сериозни изпити, подбор и визи.Дипломираха се в университетите там, работят, имат добри доходи, семейства, а са и с немско или друго гражданство, както и техните деца.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всеки може да провери онлайн на destatis точка de . тези с адресна регистрация са вече над 380 000 . смятайте колко има и нерегистрирани .
21
1
 
14
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Общността с българско гражданство ,не Българската ,правете разлика,няма немски град без да срещнеш по центъра нашенски индуси или депесари ;) !!!!
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До17. Нямаш представа, че в тия общности, турци, араби е много затворено общество. И българи нямат място.. Те си взима свой с език и култура.Все едно аз да се интегрирам в Русия. Ми никога не може да стане въпреки че руснаците пишат с български букви и аз знам руски. Просто руснаци, турци, араби са с друга култура. Тя не е европейска. Казва се ориенталска и азиятска.
19
2
 
17
 
! Отговори
маймун преди 5 години
Маймунът където и да се роди все си е маймун - генетика!
18
2
 
10
 
! Отговори
МИТИ ЗЪРКЕЛИТЕ преди 5 години
ЗАЩО ПОГНАХА МИТИО ЗЪРКЕЛИТЕ?Опция 1 - СИК-аджийска атака: Големия Маргин и Пашата са наредили на служителя си ББ, да атакува Очото сега, когато сеpе в торбичка и на морето имат сравнително силен играч - бъдещия бос от групата на Божо Кравата, който излезе от мелето "ни лук ял ни лук мирисал" - Иван ТерзийскиОпция 2 - Вътрешнофирмени промени във ВИС - Таки е препоръчал на служителя си Очото да се пенсионира, защото е вече слаб, като сеpе в торба, Мити е отказал и Таки го е натопил на ДАНС
17
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя българската общност си е 99% хиндустанци ама айде,ще се правим че ви вярваме!Дано още 2-3 милиона да се преселят при своите в германистан,че по лесно да се диша тука!