Българската общност в Германия – нараства, нараства... Колко сме там?

Рекорден брой имигранти живеят в страната
3 авг 2018 18:40, Елка Василева
98
Българската общност в Германия – нараства, нараства... Колко сме там?
Снимка: архив, Reuters

Нов рекорд: над 19 милиона имигранти живеят в Германия. Най-много са хората от турски произход - 2,8 милиона. Българската общност в Германия нараства и вече е достигнала 310 хиляди души.

Без изненада - все повече чужденци живеят в Германия, пише Дойче веле. Според данни на Федералната статистическа служба във Висбаден делът на хората с миграционен произход в Германия е достигнал нов рекорд - 19,3 милиона души или с 4,4% повече отколкото през предходната 2016 година.

Към хората с миграционен произход от Службата причисляват лицата, които не са родени в Германия или поне един от родителите им не е германски гражданин. Данните са от представително допитване сред 1 процент от германското население, проведено основно в частни домакинства. Това означава, че не са взети предвид живеещите в приюти или приемни центрове за бежанци, например.

Най-много са турците

За поредна година първото място в тази класация заемат чужденците от турски произход - от всичките 19,3 милиона души около 2,8 милиона (14%) са хората с турски корени, следвани от мигрантите от полски произход (2,1 млн.), руски (1,4 млн.), казахски (1,2 млн.) и румънски (0,9 милиона).

За първи път Федералната статистическа служба се интересува и от езика, който се говори в съответното домакинство. Резултатите сочат, че в 2,5 милиона от общо 24 милиона домакинства в Германия общуването е на чужд език (най-често турски - 17 процента). Арабски се говори в около 7 процента от домакинствата с повече от един човек.

И още данни: 13,2 млн. души са се преселили в Германия, посочвайки като мотив най-вече семейни причини. Така например първите турци и поляци пристигат в Германия още преди много години, за да работят във фабрики и заводи и впоследствие останат в Германия, където се раждат техните деца и внуци.

Колко са българите?

От 2007 година България и Румъния са в Европейския съюз, което позволява на техните граждани свободно придвижване. Само през миналата година 85 хиляди румънци и 45 хиляди българи са се преселили в Германия.

По последни данни българите в Германия вече са около 310 хиляди. Мнозинството от тях са на възраст между 30 и 35 години, а 5,2% са родени в Германия. Най-много българи живеят в провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Бавария - общо около 114 000 души.

Германското общество става все по-разнообразно и многолико - факт, който се забелязва дори само ако вървите по улиците. Въпреки това не спират ожесточените дебати за интеграцията и дискриминацията. Отскоро имигранти и германци с чуждестранен произход започнаха да споделят в социалните мрежи различни истории под хаштага #MeTwo, описващи ежедневните прояви на расизъм, с които те се сблъскват. Движението възникна като пряка реакция от случая с футболиста Месут Йозил, който напусна националния отбор заради проявено към него расистко отношение.

“Роден съм в Германия и съм учил тук, не разбирам защо хората не ме възприемат като германец”, изрази възмущението си футболистът. Скандалът отново разпали страстите по голямата тема за имиграцията и интеграцията, а във въздуха увисна въпросът дали Германия е в състояние да се справи с този проблем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само за миналата година 45 хиляди са се преселили в Германия!!! Обърнете внимание--за 1 година 45 000 българи;-това е официално, а колко ли са неофициално;- 45 хил души само в Германия, а колко са емигрирали в Англия, Франция, Холандия, Белгия, Австрия...;Видяхте ли къде са отишли безработните? А иначе управляващите борят безработицата. И демографската криза борят. И подготвят геноцид над инвалидите.
75
3
 
2
 
! Отговори
антиджендар преди 5 години
До 73 Русофилска мъкаПрост човек , *** женди коментар
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Русофилска мъкакой ни абдикира първия законен княз на българите!кой потуши войтишкото-врадайското въстание?амидеветоюнския и 12-майския преврат е преврата на девети.....-Турците ли бяха?кой предаде кап.Георги Мамарчев на турците и кой осъди левски на бесилото?
73
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И суджука от Банкя да емигрира, така ще се оправим
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интереса клати ... Българите си гледат интереса
71
2
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
До Анонимен са до един... пиди-пидиругелчета
70
20
 
4
 
! Отговори
Русофилска мъка преди 5 години
А къде са гордите патриоти , хвалещи Русия , май пак в Германия за евро.Но най-обичам родните терикати , дето съжаляват Германия и дори я подиграват.Това е върха на мазохизма , да съжаляваш човек , който е подсигурен до девето коляно , при все , че ти мизерстваш ден след ден.Щастие по руски-щом богатира казва , че да си гладен и беден е върха , това е.
69
5
 
27
 
! Отговори
Надежда преди 5 години
Надявам се германия да се оцигани и облагороди нацията си още повече.Вече ясно се виждат последиците от отурчавнето и оциганяването на райха - почва да си смърди някак си натурално - а бе облагородена нация...
68
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бразилски българи бол ... и като видят бял викат "ти не си българин бе "... *** да обясниш .
67
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да питам само колко са германците мъже на възраст от 19 до 40. и колко от 19 те милиона са мъже от 19 до 40. колко от германците имат деца, колко от чужденците. колко германки между 19 и 40 са женени за тарамбукистанци и бантунефроиди? а така, сметките, стъкмистиките, шапката, гащеите и кой от където.
66
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия .И в Лондон е същия бардак ..
65
1
 
5
 
! Отговори
Големия хълм преди 5 години
До привет от Германия: Не бе пич, аз не се чудя къде са Българите. Знам къде са. Просто малко завишаваш цифрата за тези в Германия. През десет дена съм там, та горе- долу знам за к'во иде реч. Между другото ти на кой аутохоф си? Ще се радвам да се видим.
64
1
 
21
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До Големия хълмАми сметни 2 500 000 българи живеят в емиграция !Щом 350 000 са в Германия значи останалите са в други западно Европейски държави , САЩ ,Канада Австралия , ЮАР и др. ! Кво се чудиш къде били българите ?!
63
9
 
5
 
! Отговори
Големия хълм преди 5 години
До привет от Германия: Е пич ти съ оля. Фен съм ти ,ама чат- пат пишеш откровени глупости. Не си много в час с цифрите и с минало сегашно и бъдеще. Ако в Германия има 360000, то във Франция, Испания, Англия, САЩ и т.н. колко има? Та ние останахме 1000000 бе.
62
4
 
12
 
! Отговори
Адолф Айхман преди 5 години
До Привет от Германия: Гастърбайтъре работещ за минимално възнаграждение както и Албанците виж ся. В Германия ти си плюнка както и фесовете както и Германците. Ако се усетиш защо ти го казам, тогава ще разбереш кой е истинския Мастър където Българите имигрират най-често ;)
61
7
 
7
 
! Отговори
SOROS преди 5 години
DA BALGARSKI GRAJDANI AMA SAMO NA PASPORT BOLSHINSTVOTO SA BG TURZI Z....I GOVORESHI TURSKOZ..i I NIAKOI DUMA NA BALGARSKI BALGARI CHOVEK MOJE DA SRESHTNE 2-3 pati v godinata TE I TAKA NARECHENITE BALGARSKI MAGAZINI GI DARJAT zig;;;OT BALGARIA nali WERNER JOSTMEIER KAZA CHE 80% sa OT MALZINSTVATA NA BG NAISTINA IMAT OGROMNI PREVILEGII NO NE VSICHKI SPRIAMO BALGARITE POLUCHAVAT POMOSHI HARZ 4 BEZ DA SA RABOTILI ILI DA IMAT 5 GODINI JIVIANO DAVAT IM JILISHA ZA OGROMNATA IM CHELIAD
60
1
 
26
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
310 000 са българските емигранти в Германия ,но това са само официално регистрираните ,които имат подслон и работа ! Поне още 50 000 български граждани живеят в Германия без регистрация ,без подслон ,такива за които вчера четохте в този сайт дето спят под мостовете и в метрото
59
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не отива в Германия заради германците. Отива заради системата и устройството на държавата. Те обаче са създадени от германците, дето не ги харесваме.
58
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И с нас са така. Най-големите ни душмани са Англия, Германия и Франция.
57
16
 
13
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Милионите си ги е изкарал сам. Не му ги е дала Германия. А срещата с Ердоан беше преди световното, нали? Като е голям проблем за тях, защо Льов го е повикал да играе? Да ти кажа ли, или се сещаш сам. Защото ако бяха станали световни, на никой нямаше да му пука с кой се е снимал. Ама се осрраха и сега Ердоан виновен. Лицемери. Така са и с българите. Не ги защитавай.