Шведски полицаи застреляха човек със Синдром на Даун

20-годишният младеж носел в себе си оръжие играчка
3 авг 2018 15:23, Елка Василева
38
Шведски полицаи застреляха човек със Синдром на Даун
Снимка: Reuters

Шведската полиция е критикувана и разследвана, след като нейни служители застреляха в центъра на Стокхолм 20-годишен младеж, страдащ от синдрома на Даун, предаде ДПА.

Мъжът, който страдал и от аутизъм, избягал вчера от апартамента на баща си и носел оръжие играчка.

Полицията каза, че стрелбата е станала при "заплашителна ситуация" и че мъжът не се е подчинил на заповед да остави оръжието, което служителите на реда помислили за истинско.

Прокурорът Мартин Тиден заяви, че във връзка със стрелбата се води разследване за възможно неправилно поведение. Най-малко двама полицаи са открили огън.

Майката на мъжа каза по Шведското радио, че семейството е потресено и че синът й, който имал затруднения с говора, бил "най-милият". "Той се шегуваше с хората и беше невероятно дружелюбен", заяви тя.

Елизабет Сандлунд от Шведската национална асоциация на хората с умствена недостатъчност, която е майка на момиче с подобно увреждане, каза, че е "смаяна и потресена" от случая.

"Знам колко спонтанни могат да бъдат тези младежи. Не е странно някой да реши да побегне с играчка посред нощ, дори да е дете в тяло на възрастен", каза тя.

Шефът на стокхолмската полиция Улф Йохансон заяви, че случаят е много трагичен, но не коментира разследването. Той обаче каза "от опит", че понякога за секунди трябва да се вземат много трудни решения при неясни и доста напрегнати ситуации за секунди.

От началото на годината в Швеция са загинали шестима души при полицейски стрелби, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега полицаите ще идат в пандиза. Поне в Швеция пандиза е като хотел. Това да не е САЩ, където винаги в такива случаи получават "индулгенция" заради свободния режим за притежание на оръжие, респективно там всеки е заплаха, понеже не знаят кой има пистолет и кой няма. Не може полицаи с опит да не могат да различат играчка от истински пистолет. Каква "заповед" - ако е имал аутизъм той не може да разбере кой какъв е и какво му говори.
34
4
 
4
 
! Отговори
До27 преди 5 години
Циниче, а на Брайвик колко са?Не бяха ли 77?Сега можеш ли да кажеш кое число е по-голямо? Освен това в Ница беше с камион, а ненормални кът Брайвик използва огнестрелно оръжие. Даунчето не е застреляно с камионче в ръка, а с макет на пистолет. Дори и ти би трябвало след едно полувреме да схванеш аналогията....
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямат стоп патрони, нямат гумени куршуми. Играят на сигурно. Плашливи и страхливи.
32
3
 
3
 
! Отговори
Ристу преди 5 години
Естествен отбор.
31
4
 
6
 
! Отговори
чарли преди 5 години
Ако не беше играчка ?
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
100% е бял *** :(Лека му пръст
29
9
 
19
 
! Отговори
Профайлинг преди 5 години
И от кога от полицаите се очаква да правят мигновен профайлинг кой даун, кой аутист, кой друг оли.гофрен и кой наистина се кани да направи голяма беля. Полицаите са си свършили работата просто
28
6
 
21
 
! Отговори
Не виждам грешка преди 5 години
Играчките са за деца. Ако беше на 5 годинки на никой нямаше да му направи впечатление. Когато 20 годишен човек размахва на обществено място играчка , която прилича на оръжие и отказва да се подчини на полицейска заповед да я хвърли незабавно какво може да се очаква от полицаите? Да го залъгват с песнички? Разбира се, че ще го неутрализират. Мама и тате на дауна да се сърдят на себе си
27
1
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Мюслитата тероризират и завладяват Швеция,ама не стрелят по тях....Щото ще им се скарат Началниците.
26
2
 
6
 
! Отговори
Циник до 23 преди 5 години
Глъмак - само в Ница са 70!!!Така е като ви учат в училище - как се прави цигара с марихуана!Ако те бяха научили да смяташ - нямаше да се излагаш!
25
0
 
5
 
! Отговори
Случва се: преди 5 години
Особено "ДЕТЕ в тяло на възрастен", както казва и майката.Мир на душата му- отървал се е от такива противоречащи ситуации.Също- домашните , и обществото.Не може да се предвиди.И майката не обвинява, защото иначе и като спи, трябва да е вързан към нея.
24
1
 
7
 
! Отговори
Viktor Make преди 5 години
Dano nikoi ne popada v, situaciq na policaq koito e trebvalo da vzeme re6enie da zastrelq bolen 4ovek I sled tva razbira 4e e dyrjal igra4ka. Bog da q prosti jertvata I dano mu.prosti na policaq
23
6
 
5
 
! Отговори
Юнал Джамилев преди 5 години
Браво ва зайку, живу си ...уплашиф са дан тъ гръмни някуй преди да тъ изгърмя ас..
22
8
 
7
 
! Отговори
До16 преди 5 години
Циниче, жертвите на откачалника Брайвик са повече отколкото алаходупците са причинили по религиозни подбуди за последните десетина години в скандинавието, че и у Европата. Така, че по леко с популистките демагогии.
21
8
 
23
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
По буркит не стрелят ама по болни хора им стиска!Нещастници!!!
20
0
 
15
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
БравоКога и нашата ще отстреля по-*** с брадви...
19
3
 
19
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Ако аутизмът не се забелязва от пръв поглед, то синдрома на Даун си личи от далече. Ако са се уплашили толкова, можеше да го гръмнат в крака примерно.До факт. То момчето не се е мъчило, просто е живяло в свой си свят и там си му е било добре, но другите не го разбират.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ако носеше лозунг с призив за толерантност?!?
17
3
 
6
 
! Отговори
Циник до Анал Джу преди 5 години
клиев!С питеци - не разговарям!Тичкай при ходжата:D :D :D
16
5
 
17
 
! Отговори
Циник до 14 преди 5 години
"Браво на полицията! Ами ако беше нормален свинепоклонник с истински патлак като лудият Брайвик?"-----------Глъмак - шведската полиция е с "лек спусък" - не заради - Брейвик - а заради тарамбуките за които Брейвик предупреждаваше!Днес под съд в Германия - е афганистанец ръгал 14 годишна , паднала на земята...и афганеца продължил да я коли!Разбра ли глъмак?