Шведски полицаи застреляха човек със Синдром на Даун

20-годишният младеж носел в себе си оръжие играчка
3 авг 2018 15:23, Елка Василева
38
Шведски полицаи застреляха човек със Синдром на Даун
Снимка: Reuters

Шведската полиция е критикувана и разследвана, след като нейни служители застреляха в центъра на Стокхолм 20-годишен младеж, страдащ от синдрома на Даун, предаде ДПА.

Мъжът, който страдал и от аутизъм, избягал вчера от апартамента на баща си и носел оръжие играчка.

Полицията каза, че стрелбата е станала при "заплашителна ситуация" и че мъжът не се е подчинил на заповед да остави оръжието, което служителите на реда помислили за истинско.

Прокурорът Мартин Тиден заяви, че във връзка със стрелбата се води разследване за възможно неправилно поведение. Най-малко двама полицаи са открили огън.

Майката на мъжа каза по Шведското радио, че семейството е потресено и че синът й, който имал затруднения с говора, бил "най-милият". "Той се шегуваше с хората и беше невероятно дружелюбен", заяви тя.

Елизабет Сандлунд от Шведската национална асоциация на хората с умствена недостатъчност, която е майка на момиче с подобно увреждане, каза, че е "смаяна и потресена" от случая.

"Знам колко спонтанни могат да бъдат тези младежи. Не е странно някой да реши да побегне с играчка посред нощ, дори да е дете в тяло на възрастен", каза тя.

Шефът на стокхолмската полиция Улф Йохансон заяви, че случаят е много трагичен, но не коментира разследването. Той обаче каза "от опит", че понякога за секунди трябва да се вземат много трудни решения при неясни и доста напрегнати ситуации за секунди.

От началото на годината в Швеция са загинали шестима души при полицейски стрелби, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
6
 
! Отговори
Юнал Джамилев преди 5 години
Обади са ва цаниче, обади са, чи си живу и здраву ва зайко...
14
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на полицията! Ами ако беше нормален свинепоклонник с истински патлак като лудият Брайвик?
13
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия полицаи са егати примитивите. Нямат ли там Тийзър пистолети със електрошок?С него от 15 метра можеш да повалиш човек за няколко секунди без да го нараниш сериозно. В америка всеки полицай има такъв пистолет.
12
0
 
27
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Трябва забрана за оръжия играчки. Ако полицията не го застреля, а се беше оказал алахакбарец с истински пистолет и беше застрелял 10 човека, пак щеше да има критики.
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е имало късмет момчето да е епидермално изразено... по тарамбуките не смеят да стрелят толкова смело, че после ще им скъсат шушоните.
10
3
 
10
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Цинично ще прозвучи,но момчето няма да се мъчи вече...
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не са застреляли форумният шут подвизаващ се тук с ник "ц и н и к"?Верно, че у Франкфурт, но като прочетох, че са гръмнали даунче си викам пък дали не е той....
8
3
 
15
 
! Отговори
Абе преди 5 години
В западните държави шизофренията вече е пълна. Всеки втори е потенциален терорист.вървиш си по улицата ис не знае от къде ще изкочи я човек бомба или калашник, я някой камион тръгнал да гази пешеходци.....А пък вече си имат и министерства на истината.Сега остава само да *** закон според който всеки е виновен до доказване на противното.А пък ние едно време толкова искахме да сме като западняците.Комунистите пък твърдяха че запада е прогнил. А какво излезе? Изток запад, един дол дренки.
7
3
 
13
 
! Отговори
men преди 5 години
талибунковците си имат независими държави в швеция, изнасилват и убиват на воля, полицаите ходят с бронетранспортьори на работа а еъна тажфа бойнилезбота им казва на коя страна да пишкат, и сега видели минсифайките един бял дето не може да ги спука от бой и се направили на мъже. да не говорим че човек със синдром на даун се познава от 200 метра. защо не застреляха шефа на икеа за дето му е продал пищова?
6
0
 
18
 
! Отговори
Даун преди 5 години
Синдром на Даун или тризомия 21 е вид геномна мутация при хората. Дължи се на появата на трета хромозома в 21-вата хомоложна двойка, оттам и терминът тризомия 21. Успоредно с типичните за болестта симптоми на телесни аномалии, се наблюдават и намаляване на способностите на възприемане, умствена изостаналост, вродени сърдечни пороци.
5
0
 
17
 
! Отговори
дбф преди 5 години
тука нашите ги бият здраво и с пищовите само си се по4есват!!!
4
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със зачестилите терористични атаки в Европа в последните години, това е напълно адекватна реакция на полицията. Жалко е наистина, но няма какво да се направи. Имаше реална опастност това момче да носи истински пистолет и да утрепе сумати народ. Кой ли умник е дал пистолет играчка на човек със синдром на Даун, че и аутизъм? Ами хората, който той е плашел с този пистолет какво да правят?
3
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука полицията не смее да извади пистолет и ги бият с улуци.
2
4
 
13
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Тия пък паднаха на нивото на нашите шведии...
1
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Носел пистолет-играчка и не е комуникирал с полицията, но е бил любезен? Те не мигат да питат всеки дали има даун/аутизъм и дали носи истински пистолет или играчка все пак. Работата на полицията е да стреля на месо и после да пита. Ако и тук беше така щеше да има някакъв ред поне