Искаме евро, Брюксел се дърпа! Става ли Европа мащеха за нас?

Какво спира европейските лидери да допуснат страната в еврозоната
Обновена: 6 авг 2018 15:42 | 6 авг 2018 15:30, Бойчо Попов
166
Искаме евро, Брюксел се дърпа! Става ли Европа мащеха за нас?
Снимка: Oлег Попов, Investor Media Group

Трябва ли на България да ѝ бъде позволено да се присъедини към еврозоната и Банковия съюз? Това е въпросът, който европейските политици обмислят през настоящото лято.

На теория, разбира се, България не само има правото да се присъедини към двата механизма, но и е правно задължена да го направи съгласно условията приемането ѝ в Европейския съюз.

На практика, отговорът на европейските лидери през юни беше лишен от позитивизъм, предава Investor.bg, позовавайки се на информация на Euromoney.

Макар принципно да се съгласиха с искането, приемането на България беше отложено максимално напред във времето, подлагайки страната на периода за оценка от минимум една година, преди страната да премине към единната европейска валута.  

Опасенията на европейските лидери не са свързани с макроикономическата позиция на България.

Страната с лекота изпълнява Маастрихтските критерии. Това, от което европолитиците не са особено доволни от България, са ниските доходи, вкоренената корупция в различните сфери и липсата на единност в банковия сектор.

На пръв поглед подобна мярка изглежда разумна - българските институции остават слаби, а управлението е също толкова нестабилно.

Опасенията около стабилността на банков сектор също не са безпочвени. Изминаха само четири години от колапса на четвъртата по големина банка в страната – Корпоративна търговска банка (КТБ), което разкри големи пропуски в управлението и надзора. В резултат на това обвинения бяха повдигнати срещу двама бивши банкови управници, заедно с основния акционер, десетина банкови служители и двама местни одитори.

Колкото и зле да изглежда това, макар българският банков сектор има своите проблеми, няма причина да очакваме системна криза.

Почти всички най-големи национални банки са част от западни организации, включително и лидерът от миналата година UniCredit Bulbank. Вторият по големина кредитор в България - банка ДСК, е притежание на унгарската OTP Bank. Най-голямата местна банка е Първа инвестиционна банка (FIBank), която е класирана четвърта по общи активи и има депозитна база от 4,4 млрд. долара (7,4 млрд. лева).

От това може да се направи изводът, че дори и да се появи нещо негативно в рамките на българския банков сектор, то едва ли ще засегне по някакъв начин останалите страни, пише Euromoney.

Продължението на анализа четете в Investor.bg


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
1
 
! Отговори
искра фидосова преди 7 месеца
Жан Клод Юнкер пак се е напил, този път сигурно с Путин
158
0
 
4
 
! Отговори
seira преди 7 месеца
АКО НА ВАС ВИ ПРЕДЛОЖАТ "ДА НАЛИВАТЕ" ПАРИ В КАЦА БЕЗ ДЪНО, ЩЕ СЕ СЪГЛАСИТЕ ЛИ?!
ЦЯЛАТА НИ "ОФИЦИАЛНА ИКОНОМИКА" И "СТАТИСТИКА" (СТЪКМИСТИКА) НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА!

ЗА ДА НИ ПОВЯРВАТ Е НЕОБХОДИМО ДА ИЗЛЕЗЕМ "НА СВЕТЛО"...

ЕТО ЗАЩО Е НЕОБХОДИМО ЕКСТРЕНО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ЗА "РЕВИЗИЯ" НА ЧАСТНАТА И ПУБЛИЧНА СОБСТВЕНОСТ, КАКТО Й ЗА "ИЗСВЕТЛЯВАНЕ" НА ФИНАНСОВО-ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ПРОЦЕСИ!!

ДРУГ ИЗХОД НЯМА!!!
157
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Горбачов и Елцин за виновни...................западните агент и предатели!!!
156
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Еврозоната е грешка, огромна грешка носеща само негативи и бедност за обикновените хора. Евролидерите (освен ако не е поредното театрално представление ) се страхуват, че хората ще вземат тоягите ( човек притиснат до стената, в крайна бедност няма кво да губи), иначе с радост биха приели поредният донор и съдлъжник
155
7
 
0
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 7 месеца
До подръжниците на ЛЕВА.
Сегашното ни фискално състояние е пълен абсурд. Направо се чудя как България оцелява финансово. Ние сме в хроничен недоимък на пари за болниците, учителите, пенсионерите, полицията, армията,-а бе дантел марка сме и това се дължи двойната парична система. От друга страна, пък ако се откажем от валутния борд, пропадаме безвъзвратно, тъй като руската агентура е буквално на всички нива. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Честно казано, имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ
154
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
чакам най великият специалист всезнайко на балканите КАРОЛЕВ да даде мнение и да вършим точно обратното.
153
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Стари песни на нов глас .През 1944 -та така са казвали за комунизма -благоденствие ,единност,цялост,просперитет 45 години видяхте каква беше равносметката. Сега сме на същото само че, вместо комунизма градим европейското ЕДИНСТВО И СВЕТЛО БЪДЕЩЕ .
152
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен140 Достатъчно е,да знаем,че когато България приеме еврото ще е още по-далеч от Русия,което ще рече,по-близо до цивилизацията.
151
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 132

Насила ли някой кара "работниците" да се съгласяват с "бозавите" работодатели?

Това не показва ли, че и работниците са не по-малко "бозави" :-)?
150
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Плюса на борда е само един, ако не ви харесва еврото можете да се закачите за каквото си искате. Например злато и сребро или платина. Ако сте в еврозоната - прощай Григории. :-)

Но няма да ви го позволят :-)?

Има една книжка, на един испанец, "Трагедията на еврото", ама "Слъчевия властник" още не е порастрнал за нея. А аз вече нямам намерение да си губя времето с безплатни уроци из българския нет :-).

В нея той разказва как именно Южна Европа го въведе и се самоуби с тоя нож - еврото.
149
2
 
14
 
! Отговори
Факт преди 7 месеца
Цяла Южна Европа не прокопса от еврото,България ще прокопса!Сигурно сме някакво изключение на изключенията!.Даже Стив Ханке ни предупреди да не пипаме борда и да не приемаме еврото,ама нали нашите специалисти са по-велики...
148
1
 
12
 
! Отговори
Ач преди 7 месеца
С пенсия 100 евро и средна заплата от 450Е на месец ква еврозона хората трева нев пасат
147
7
 
11
 
! Отговори
Solar Power преди 7 месеца
Каквото и да правя Ганьо няма да ме разбере,че и сега заплатата му е все едно ЕВРО. Само,че се казва ЛЕВ. И нито един ПЛЮС от това за съжаление. Всъщност от 18 години е така :) Ама нали все са му виновни американците, руснаците или други държави.... Сам си е виновен защото е куха лейка :)
146
16
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 7 месеца
До Бай Тошко
"енергетиката,селското стопанство и промишленост" - какво си затрил ? Че ние нямахме нищо. Купуваха ни насила паприкаша в Чехия. Видя се колко сме добри когато излезнахме на свободния пазар..... Виж Еропа как прави селско стопанство. С малки ЧАСТНИ ферми. Нещо което го имаше в Чехия още през 60-те години. А всъщност нашата армия какво правеше в Чехия през 1968 ?!?! Държава с която дори нямаме граница :)
145
7
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 7 месеца
Минусарите ще се обосноват ли или ще развиват теория на конспирацията :)
Аз дадох цифри и логика. А вие ?
144
12
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 7 месеца
И не вкарвайте измислени филми,че бойко тайно чака и дебне да вземе парите от фонда и да си купи дъвки. Пълни простотии. Само хора който още вярват,че американците не са кацали на луната могат да се вържат на това. Но балъци бол все пак :)
143
14
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 7 месеца
"Тези от Запада унищожиха българския бизнес с тези чуждестранни вериги и фирми също и изнясат обороти .Радвам се че не живея в България и няма да взимам мизерни пенсии ,но като се пенсионирам ще живея в България ." - Да защото допреди 2-3 години лихвите бяха по 10%. И бг фирмата вземаше пари на 10% а немската фирма на 2%. Хайде сложи ги двата коня сега да бягат. Нашия обаче с найлонова торбичка на устата. Колкото по бързо сме в банковия съюз по еднакви ще са правилата.
142
15
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 7 месеца
Колкото сме по дълго извън банковия съюз толкова нашите фирмите БГ ще бъдат в неизгодно положение.
141
11
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 7 месеца
Ако ЛЕВА не беше фиксиран за еврото както е сега можеше и да говорим за нещо пропуснато например да си обезценим лева както правят китайците за да изнасяме повече. Едно влизане в шенген щеше да премахне това. ..... Само,че нашия ЛЕВ е вързан :) Тоест ние сме с ЕВРО в момента от 18 години всъщност.... Мисли ! Не се поддавай на руската и американската пропаганда. Мисли !
140
12
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 7 месеца
"Кои сте вие, които искате евро???" - Пич ти в момента си с ЕВРО, но не го осъзнаваш. Тоест ползваме еврото заради борда но не ползваме нито едно предимство. Мога да започна да ги изброявам. Отрицателна лихва. Тоест БГ фирма ще може да тегли кредити на по 1-2% за да прави бизнес наравно със западната фирма. Тоест на НАШИЯ кон няма да му сложат торбичка на устата и двамата да се съревновават. Трансфери СЕПА такса вместо 30 лева сега ще бъде 10 стотинки. Куп други екстри..... трябва мисъл братко.