Разследват датска банка за пране на пари в Естония

Започнало е вътрешно разследване в Danske Bank
Обновена: 6 авг 2018 21:11 | 6 авг 2018 20:52, Петя Славова
4
Разследват датска банка за пране на пари в Естония
Снимка: Reuters

Датската прокуратура съобщи днес, че е започнала разследване срещу банкова група Данске банк (Danske Bank) по подозрения за пране на пари в Естония, предаде ДПА.

Става дума за милиарди датски крони, посочиха следователи. Въпросът е "приоритетен" от известно време и датските власти са в контакт с международни партньори, допълни прокурор.

Данске банк, най-голямата банкова група в страната, съобщи, че сътрудничи на следствието, пише БТА. Датски медии вече многократно съобщаваха, че през естонското подразделение на банката от 2007 г. са "изпрани" големи суми, включително, както се предполага от Русия и страни от Общността на независимите държави. Общият обем на тези средства се оценява на минимум 8 млрд. долара, допълва ТАСС.

Ръководството на Данске банк призна за проблеми в естонското подразделение след поредица разобличителни статии през 2017 година. То започна вътрешно разследване, резултатите от което засега не са публикувани.

Датското правителството от няколко месеца обещава да вземе мерките, необходими за изясняване на всички подробности по твърденията за финансови машинации, в които банката може да е участвала.

Според датски експерти евентуално дело може да доведе до глоба от стотици милиони до няколко милиарда долара. Точният размер на глобата ще зависи от сумите, преминавали през естонския клон между 2007 г. и 2015 г. чрез незаконни операции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са луди, разбира се. Юнкер какво е правил? Лихтенщайн, Малта и т. н. за какво са и от какво са самостоятелни държави?
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2, да не са луди та да се пооправят. 8 млрд. долара са откраднати от Русия и страни от Общността на независимите държави и са изпрани в европейска Естония. Банката-перачка се разследва, глобява се и милиарди $ съвсем законно биват присвоявани от ЕС.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банковата система в еврозоната съвсем не е в образцово състояние. И не са наясно как да се пооправят.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да разбираме, че 8 млрд. долара са откраднати от от Русия и страни от Общността на независимите държави и са изпрани в европейска Естония.