Три от пострадалите в Болоня българчета остават в болница

Две от тях са настанени в Болоня, а третото в Чезена
Обновена: 7 авг 2018 09:11 | 7 авг 2018 09:10, Петя Славова
11

Три българчета, пострадали при вчерашната тежка катастрофа и последвал взрив на цистерна край италианския град Болоня, остават в болница. Две от тях са настанени в лечебни заведения в Болоня, а третото, което е пострадало по-тежко при инцидента, е транспортирано в Чезена. То има наранявания по долните крайници и лечението му ще продължи по-дълго.  Това каза пред Bulgaria ON AIR генералният ни консул в Милано Росен Руфев.

При трагедията, в която загинаха двама души, а над 50 бяха ранени пострадаха и седем българчета от групата от 20 единайсетокласнициа. Те отивали да си купят нещо от магазин наблизо, когато цистерната се взривява. Пострадали са от ударната вълна.

Още по темата

"Установихме, че те не са пътували, а са били в зоната на инцидента, а до магистралата в хотел, където са били настанени. При взрива са били в обедна почивка и са били в зоната на взрива. Поддържам връзка с техните учители", допълни Руфев.

Той заяви, че планира да посети болницата в Болоня, както и в Чезена, където е настанено най-пострадалото дете.

Учениците са били на практически стаж в различни фирми.

Генералното консулство засега не организира прибиране на децата, които не са в болница. Ако някое от тях поиска да се прибере, консулството ще съдейства.

Българските ученици от Силистра са в Болоня от 3 август и е предвидено стажът им да продължи до края на месеца, уточни Геновева Кондова от регионалния инспекторат по образование в Силистра. Те учат компютърна техника и технологии и практиката им е свързана с тяхната специалност. Учениците са пълнолетни. Били са в неподходящото време на неподходящото място, коментира Кондова.

Генералното ни консулство е в постоянен контакт с местните полицейски власти и службата на гражданска защита, както и с болничните заведения, в които са настанени пострадалите ученици.  Мисията ни е в готовност да окаже и необходимото съдействие на място. Информирани са повечето родители на децата.

При експлозията и последвалия пожар се е срутила част от надлез. Множество хора са пострадали от отломки и парчета стъкло от счупени прозорци на съседни сгради. При инцидента е загинал шофьорът на цистерната, все още не е сигурно, че има и други жертви. Около 70 души бяха ранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Август е ваканционен месец за всички фирми в Италия.Какъв стаж?Напишете фирмите в които са стажували.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цистерна да се удари в надлез/подлез и тъй да избухне това е невероятно защото 1.Това са превозни транспортни средства със специален режим на действие и изи8сквания за превоз.2.На всички пътни съоръжения на централни главни пътища по категории има знаци,маркировки особенно в такива пресечни точки на няколко нива и разпредлители на транспортни потоци с ограничения с видимост за изпълнение и задължение от профисионални водачи от тези категории.3.Участък от категоризиран път в урбанизирана зона още
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може ли някъде по света да стане нещо и да не са пострадали българи?
8
8
 
6
 
! Отговори
aa преди 5 години
аз да питам кога ще се забранят тези *** ученически екскурзиики нагоре надолу, да се повозят учителите за чужда сметка. Какво ще видят децата като ги тресе хормона и мислят само за едно на тази възраст. Все проблеми, я удавени я взривени, я не знам какво
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Таа Медия само крадени Текстове , Медията работи от кражби през интернет обаче Симеонов го е страх от Пеевски затова не бута
6
2
 
4
 
! Отговори
??? преди 5 години
До Чочо падаринаДо Болония с Уизеър и билети за по 10 евро, за общежитието (по 4 деца в стая) сложи още по десетина на ден, считай колко са се нагушили "придружителите" .
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се провери от ДАНС Договорите на Учениците , да няма Схема за набиране на сезонна работа .................Схеми колкото искаш
4
5
 
7
 
! Отговори
Чочо падарина преди 5 години
Какъв стаж през август, когато нищо не работи? Някои даскали от Силистра са си докарали по някой лев + безплатна екскурзия, маскирайки го като стаж. Я нека кажат по колко са платили децата, та да ги сложат в общежитие на магистралата.
3
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е при демокрацията! Взривове и убити всеки ден!
2
4
 
6
 
! Отговори
Чочо падарина преди 5 години
Терористичен акт, но толерастите мълчат.
1
16
 
11
 
! Отговори
Здравейте преди 5 години
Нинова да се завърне от САЩ и да обясни за Митьо Очите а Йончева да разкаже как се финансира кампанията на президента с катебе и Бенчо Бенчев