Наш университет ще обучава бъдещи лекари в Германия?

Повече от година обаче проектът е замрял. Защо?
8 авг 2018 15:00, Елка Василева
16
Наш университет ще обучава бъдещи лекари в Германия?
Снимка: архив, Reuters

В Германия да станеш студент по медицина е трудно: за всяко място се борят поне шестима кандидати. Отскоро обаче чуждестранни университети - например от България - сами идват при студентите, пише Дойче веле.

Шанс да следват медицина в Германия имат само най-добрите - само кандидатите с отличен бал. Ето защо много млади германци избират да следват медицина в чужбина.

Но напоследък се наблюдава и друга тенденция: чуждестранните университети отварят свои филиали в Германия, посочва в своя публикация по темата "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". Един от чуждестранните ВУЗ-ове, оказва се, е Медицинският университет в София.

Университетската болница в София не прави приятно впечатление, пише изданието в началото на статията и уточнява, че "мазилката по стените капе, на тавана зее огромна дупка, а пред входа стои забравена инвалидна количка". Мястото не е приветливо нито за пациентите, нито за учащите. Отначало новината, че Медицинският университет в София смята да отвори филиал в Германия, и  то в град Кьолн, "в нова, ремонтирана сграда" звучала обнадеждаващо, посочва по-нататък изданието.

Само че оттам нататък проектът замрял. "Повече от една година сградата в Кьолн – с 18 аули, една лаборатория и столова – стои празна", пише изданието и сочи, че причината е в българската бюрокрация: "Все още чакаме официалното разрешение на българското правителство", споделя пред ФАЦ отговарящият за кампуса Хендрик Лол. Той е собственик на посредническата агенция „Щудимед“, която предлага на кандидат-студенти помощ при намирането на подходящ чуждестранен университет по медицина и при подготовката на необходимите документи.

Услугите на фирмата не са никак евтини, посочва още изданието. От желаещите да учат медицина в София, Варна или Пловдив тя прибира по 8000 евро. На уебстраницата си в интернет фирма "Щудимед" се хвали, че помогнала на повече от 550 германци да получат място в български университети.

Ако Медицинският университет в София отвори свой филиал в Кьолн, фирмата ще може да взема от заинтересованите кандидат-студенти годишна такса до към 14 000 евро. А кандидати не липсват, посочва изданието. Само че засега от Медицинския университет в София все още няма отговор на запитването на фирмата дали са съгласни с тези планове. На официалната уебстраница на софийския ВУЗ се казва, че нямат сключени договори с фирми посредници, четем още в изданието.

Засега не може да се каже със сигурност кога плановете за филиал на Софийския медицински университет в Кьолн ще се осъществят. Филиалите на много други чуждестранни заведения обаче, сред които австрийският частен университет Парацелз, вече са отворили врати. Седалището на австрийския ВУЗ е в град Залцбург, но студентите по медицина могат да изберат да посещават германския кампус на територията на болницата в Нюрнберг.

„Като ползват болничен терен, организаторите са решили един проблем, с който при откриването на свой филиал в Кьолн Медицинският университет в София също може да се сблъска,“ посочва по-нататък ФАЦ. Да се намери болница, където студентите по медицина да практикуват, не е лесна работа. Други чуждестранни заведения с филиали в Германия задължават своите студенти да прекарат първите две до три години от следването си в университета-майка, пише ФАЦ.

Понякога чуждестранните университети работят съвместно с германски партньори. Семестриалните такси в подобни учебни заведения могат да достигнати няколко хиляди евро, четем в публикацията. В "Асклепиос Кампус Хамбург", който е съвместен проект на унгарския университет Семелвайс и германския концерн „Асклепиос“, по медицина плащат по 7800 евро на семестър, пише ФАЦ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До * 15Айде сега без много логики. Няма да се преподава а ще се продава. 10 000 Евро за диплома, е не е зле!
15
0
 
2
 
! Отговори
* преди 5 години
И кой ще преподава на немски в този "български" университет в Германия?
14
1
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 5 години
Силата в нас по Американски, ще я изпиташ в пълнота, ако случайно те блъсне някой с мотор, който хем е пиян хем на пет дроги.Тогава ще те закарат в първата и най-близка болница, където някой такъв с купена диплома ще те разпори на кръст, а ако нямаш роднина да хвърля пачки на около и чаша вода няма да ти дадат в болницата.Ще те почнат с избор на екип, с доброзорно дарение, с покупка на по-добри материали, с най-скъпото възможно лекарство в Европа, но вместо него ще ти бият плацебо...
13
0
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Тош така медицината не е рискова професия и няма нужда само най-добрите да стават лекари.Западняците да се поучат от нас всеки мое стане лекар 3-ка джии могат да пият и правят кекс със сестрата повреме на работа да гушнат някой подкуп да клъцнат грешната ръка крак и така нататък.Тва медицината лесно кат продаването на семки пред стадиона.Българските болни най-здравите болни на света.
12
1
 
9
 
! Отговори
И.Б. преди 5 години
Деца на немски медици, които нямат нужния бал за немски университети, се записват в български медицински факултети за няколко семестъра, после лесно продължават в Германия, защото вече друг университет ги е приел, та бил той и български. Качеството на един лекар трябва да се измерва по няколко параметъра, не само по дипломата му/й. Много немски лекари не отговарят на изискванията на специалността. Интересува ги само парата.
11
0
 
3
 
! Отговори
доктор хаус преди 5 години
Абе да покажат на студентите как се прави клизма и да ги пращат в германия.После с практиката ще се научат на другото.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците почнаха кампания Силата е в теб да покажат доброто и оптимизма у нас, щото този гаден негативизъм и нихилизъм вече пречи на политиката им. Велето, обаче, продължава с мръсните депресарски статийки виждайки само в черно и гадно. Силата е в нас, а не във вас май казват немците. Май трябва и при немците такава кампания да им направи лошия Тръмп.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наш университет ще обучава бъдещи лекари в Германия?Повече от година обаче проектът е замрял. Защо?Ами защото на тренировките в Медицинския Университет, където продаваха дипломи без учене на де кой сварят, накрая все пак ги хванаха. Нещо, че вероятно са плащали на когото трябва, да не ги закачат. Все пак, замазаха положението тамСега изчакват да затихне данданията и да идат да продават в Германия. Хем е по-далече, хем по-трудно ще ги хванат пак.Така де, нека в EU видят що е БГ университет.
8
2
 
9
 
! Отговори
до привет от Германи преди 5 години
Толкова ли си наивен, ако наистина с в Германия, че да не виждаш в каква мизерия живеят германците. Търсят кьораво и сакато, само и само да е съгласен да работи. За някакви пари, дето и като безработен ще ги изкарва, че даже и повече ще получава. Не си патил сигурно, че да търсиш доктор за преглев в Германия.
7
0
 
11
 
! Отговори
kukla преди 5 години
То както е тръгнало скоро въобще няма да има нужда и от медицински университети. Фармаиндустрията направо ще поставя своите хора по усмотрение. Лекарствата и днес си се търгуват по правилата на фармаиндустрията. А иначе бих контрирала картинката на софийския университет с болниците в Германия по следния начин: във всяка една германска болница е пълно с бедни чуждестранни доктори, които са обучаване горе долу, но са жизнено необходими да запълнят зеещите германски дупки.
6
3
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
И все пак ако има германци които ще учат медицина в България ,те са с много нисък успех и затова не могат да учат в Германия , а завършат ли в България трудно ще си намерят работа като лекари в Германия ! Това е един порочен кръг на младежи с незадоволителен капацитет на мозъка и слаби оценки в дипломата ,които въпреки това иска да продължат образованието си макар ,че не е по силите им ! Тоест тикат се между големите шамари където не им е работата !
5
2
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Университетската болница в София не прави приятно впечатление, пише изданието в началото на статията и уточнява, че "мазилката по стените капе, на тавана зее огромна дупка, а пред входа стои забравена инвалидна количка".............................Също като в братска Русия !
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако искат, половината университети да се изнасят от Бг. И без това нито подготвят студентите, нито имат нужния брой студенти. Кандидат- студентите няма да се увеличат. Ще стават все по- малко.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Шанс да следват медицина в Германия имат само най-добрите - само кандидатите с отличен бал."Петко учише в елитно училище, където му скъсваха зaдника за да му пишат 3-ка или 4-ка по който и да било предмет. Той искаше да става инженер. Съученикът му Стоян искаше да става хирург.Симеон и Цанко учиха в посредствено училище, където ако носиш тетрадка в час, оценката започва от 4-ка. Ако пишеш в тетрадката, оценката се вдига с една единица. Те бяха ***, но имаха добър бал и станаха инженери.
2
5
 
16
 
! Отговори
Хасфалт преди 5 години
Аз като ви разправям, че Германия запада, невервате!
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
краден Текст от сайта на Дойче веле , краден щото никой не пише в 2018 вече а само копи-пейства