Защо има щастливи затворници в Швеция?

Страната прави много, за да избегне затварянето на хора
8 авг 2018 22:39, Елка Василева
30
Защо има щастливи затворници в Швеция?
Снимка: архив, Reuters

Едва 6 ч. сутринта е, но Алфред вече е хванал вимето на крава. Пет дни седмично той отива при стадото си от крави - само че Алфред не е като останалите пастири: той излежава присъдата си в шведски затвор и се готви за повторна интеграция в нормалния живот, пише Франс прес.

Мъжът на около 50 години, с каскет на главата, се среща призори с партньора си в доенето Софиян (имената им са променени) за продължаващата два часа и половина сутрешна смяна.

Двамата отговарят за двайсетина крави от общо 53 в стадото. Сутрин и вечер действията са едни и същи, а движенията му са уверени.

"Чистя вимето, за да няма бактерии, а след това го дезинфекцирам, после окачам машината за доене“, разказва Алфред с плам.

От април той е затворен заради носене на оръжие в центъра за излежаване на наказания в Мариестад, Югозападна Швеция. Този баща и дядо, чиито ръце са покрити с татуировки, не крие удоволствието си от контакта с животните.

"Обичам ги. Тази работа ми дава удовлетворение", въздъхва той.

Това е най-старият от трите подобни затвора с открит режим в Швеция, носещ името Рьоджан - шейсет затворници се грижат за биофермата: поливат цветята, пребоядисват оградите, косят ливади. Десетина от тях се занимават с добитъка.

Свободни затворници

Скандинавската страна е сред държавите с най-малко затворници в целия свят, с 0,5 задържани на 1000 жители - два пъти по-малко от Франция (1 задържан на 1000). В замяна на това средствата, отделяни за всеки затворник, са два пъти повече.

Швеция прави много, за да избегне затварянето на хора. Тя дава предимство на наказанието пробация пред изпращането за няколко месеца в затвора, в редица случаи използва електронни гривни, налага общественополезен труд и системно освобождава условно след изтичане на две трети от присъдата.

Страната инвестира също толкова усилено във връщането към нормален живот - благодарение на преподаването на езика и професионалното обучение.

"Това е нашият начин да интегрираме отново хората в обществото възможно най-добре, за да не се връщат", обяснява Брит-Мари Йохансон, отговаряща за затвора.

Процентът на рецидив в Швеция е 30 на сто, наполовина на този във Франция, според затворническата статистика.

Класиран като категория 3, Рьоджан е част от двайсетината затвори със "слабо" равнище на сигурност (категории 1 и 2 отговарят на равнищата "засилено" и "средно"). И както във всички центрове за задържане затворниците имат собствени килии.

Камери на изходите, бариери и бодлива тел - задържаните имат разрешение да се движат свободно. "Броим ги всяка сутрин, през деня и вечерта, знаем къде са във всеки един момент", обяснява г-жа Йохансон. "Ако направят нещо лошо, заминават за затвор с по-високо равнище на сигурност", добавя тя.

В крайна сметка, не са ли кравите истинските затворници? "Разбира се!", шегува се Алфред, затваряйки бариерата на обора след приключване на доенето.

Новаците вършат "невероятна работа"

Затворниците работят по 35 часа на седмица, за което получават по 13 крони (1,2 евро). Имат и по два свободни дни седмично.

Алфред признава, че през почивните дни често му се иска да отиде в обора, "за да види дали всичко върви добре".

Ако затворниците обаче "знаят, че кравите ще се отелват, дори и да са в почивка, могат да се обадят в затвора и да попитат "Как мина? Добре ли минаха нещата с теленцето?", разказва развеселената г-жа Йохансон.

Михаел Хенингсон, отговорник по производството, приветства участието на затворниците.

"Много от тях вършат невероятно добра работа, предвид, че никога не са работили в такава среда", признава той със срамежлива, пълна с гордост усмивка. "Очарователно е да се види отношението им" след само няколко дни обучение.

През 2012 г. фермата получава награда от самия крал Карл Шестнадесети за качеството на млякото си.

Ключът към успеха е в рутината, налагана от средата. "Момчетата умеят да я следват", обяснява Михаел.

Въпреки всичко Алфред не смята да продължава със земеделската работа, въпреки че точно той е живял сред крави във фермата на баба си и дядо си. "Видях как беше при тях, прекалено е трудно", обяснява той. 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: Швециязатворници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
32
 
! Отговори
swe преди 5 години
Шведите са добри. Гледах през 90тте един филм за Швеция по БНТ и там показваха как още в края на 80тте години по улиците е честа традиция, в началото на пролетта.(на която всички шведи много се радват ) да се правят шествия от млади хора по улиците с плакати: Освободете затворниците! Защото искали и те да се порадват на хубавото време... Припомням -това се е правело още 80тте години на миналия век! Смятайте колко са напред в мисленето, а в България в 21 век оковават с белезници/пранги обвиняеми, чието престъпление още не е доказано, при това жени, при. това болни ......
25
0
 
34
 
! Отговори
men преди 5 години
исинските затворници в този скапан ЕС сме ние дето седим по цял ден в офиса за да плащаме масрафа на политци, бежанци и затворници. закривай
24
1
 
33
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Много добър начин да се справят с престъпността- заравят си главата в пясъка и NO PROBLEM ... оня ден пак даваха някакъв крриминален филм от него регион и беше невероятно що за болни мозъци са ....
23
4
 
47
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Баси пародията на затвор. Няма нищо общо с нормални затвори като Khao Bin, Rayong, Bang Kwang, Klong Prem, Kerobokan, Karangasem, Permisan, Batu и т.н. или примерно руските Черния Делфин, Белия Лебед, Черния Орел, Вологодската Петица, Полярната Сова и т.н. В САЩ също има прилични затвори като ADX Florence. Затворите в Швеция са пълна пародия и трябва да бъдат подобрени сериозно, като възприемат положителните практики от горепосочените.
22
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
шейсет затворници се грижат за биофермата: поливат цветята, пребоядисват оградите, косят ливади-------------------------Тук, ако се въведе това, ще трябва да се засадят и магнолии, щото някои много ги обичат тези растения.
21
0
 
34
 
! Отговори
ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪПРОСИ преди 5 години
Интересно! Теглиш куршума на някого и отиваш да доиш крави.-А някой храни ли ги тези крави или само ги доят. нищо не е казано по въпроса и за ла`йната, щото има и такива.И кравите ли са на 5 дневна работна седмица? Имат ли годишен отпуск? И спазват ли се правата им (на кравите) щото в БГ доят яко не само във фермите, а и във фирмите.
20
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пет дни седмично той отива при стадото си от крави --------------------------А в следващите два дни кой държи вимето на кравата?
19
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 18 - Не ти харесва, а ? Ами да си оправим системата тогава.
18
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"сексът чрез лъжа, когато се представиш за някой друг и описването без съгласие" ... Ако Мария, с квото си преспал, се откажи Анастасия, която преди операцията е била Антон, но не ти е казала, ще има да ревееееш.
17
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не правете сравнения-у нас в повечето случаи престъпниците не стигат до затвора.Пускаме ги под парична гаранция или ги изкарваме луди.Така че ,в БГ са по-щастливи.
16
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Норвегия, рецесията е под 20%. В България е над 70%.
15
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако в Швеция имаха 1млн. от наште шведи , със сигурност отношенията към затворниците щеше ,да е друго!
14
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
5 къде видя магистрали
13
2
 
40
 
! Отговори
Чичо Васко преди 5 години
Дойдох само за да прочета мнението на форумните разбирачи. Ние в България разбираме от всичко и да поучаваме другите ни прави щастливи. Шведите могат само да завиждат!
12
3
 
41
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Не знам какво стана с журналистката публикувала факта , че от началото на мигрантската криза - изнасилванията в Швеция са стигнали 300% Интервюирала араби в затвора - тя получила за отговор - уверения, че след лежането по тези шведски пансиони с фитнес и басеини - те щяли да продължат с изнасилванията.Днес по немските новини - в малък немски град 8 членове на сирийски престъпен клан - нахлули в ПОЛИЦЕЙСКИ УЧАСТЪК и заплашвали полицаите със саморазправа с тях и семействата им.Последствия - няма!
11
2
 
54
 
! Отговори
Ddd преди 5 години
Статията е пълна безмислица, отдавна статистиките показват че Швеция е на първо място по изнасилвания, освен това емигрантите вършат много поразий, обири, побоища, палежи. Вече е опасно да излизаш вечер. И всичко това се прикрива от властите за да симулират едно щастливо общество. Бяха хванали едно мусле дето изнасилил момиче и той им се смееше, казваше им: Ще вляза в затвора, ще си го изкарам като курорт и после пак ше изнасилвам.
10
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, тия са много напред - два свободни дни в седмицата, леле.Скоро и Путин ще въвежда тази система в Русия.
9
1
 
57
 
! Отговори
шоп преди 5 години
До ;-)Преди двайсесетина години поляците ходеха в Швеция, напиваха се, качваха се на кола и паркираха пред полицията. Тогава за шофиране в нетрезво състояние се полагаше затвор от 6 месеца. В затвора щом работиш ти плащат и то заплата като навън. Така поляците си осигуряваха работа и квартира. Шведите се видяха в чудо. Веднага вкараха закон - 6 месеца затвор, но ще си го излежават в Полша и ония престанаха да пристигат на тумби.
8
4
 
51
 
! Отговори
Нз преди 5 години
И тук масово се пускат затворници и има смешни присъди. Ако не ги пускаме, те сами си бягат и само чистачката ги гони, но без успех. Щото метла срещу пистолет си е неравностойно.Шведската система вече я пробвахме. Затворниците ни са щастливи и бързо освобождавани! Резултат: Това у нас не работи. Хайде затова тея депутати наще да въведат у нас по строги закони, че да намалее престъпността най накрая. Може и смътно наказание като у САЩ. И народа ще ги подкрепи тогава като никога до сега.
7
5
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление тази мека система роди престъпници в момента в Малмьо Гьотеборг Стокхолм полицията не може да се справи с банди от близкия изток Африка и балканите, криминалният контингент нараства престъпленията стават ежедневие и брутални,според вас къде е проблема, Толерантноста си има граници.