Хиляди деца в България – със стотици евро германски детски надбавки

Парите се дават, без да е ясно дали тези деца съществуват
9 авг 2018 18:51, Елка Василева
77
Хиляди деца в България – със стотици евро германски детски надбавки
Снимка: архив, Reuters

Германски градове бият тревога. Те изплащат все повече детски надбавки на българи и румънци, без да е ясно дали въпросните деца изобщо съществуват. Измамите, с които се източват социални облаги, са огромни, пише Дойче веле.

На Сьорен Линк направо му кипва, когато минава покрай задръстените от смет предни дворове в няколко квартала на Дуисбург. „Тук живеят около 19 хиляди души от България и Румъния - синти и рома. През 2012 бяха само 6 хиляди", казва социалдемократът, който е кмет на града в Рурската област.

Той обяснява, че съседите все повече се оплакват от планините отпадъци, от шума и от нашествието на плъхове. Част от тези нови граждани на Дуисбург пристигат не защото градът кой знае колко ги привлича, а заради германските детски надбавки: по 194 евро за първите две деца, по 200 евро за третото дете, а за всяко следващо по 225 евро на месец.

Гражданите на държави от ЕС имат право на детски надбавки в онази държава от ЕС, в която живеят и работят. Всички досегашни опити за реформа на този европейски регламент се провалиха.

Още по темата

Получаването на детски надбавки в Германия става изключително лесно. Достатъчно е семейството да се регистрира адресно в страната. Тази регистрация автоматично се препраща към Семейната каса, там проверяват дали семейството действително има регистрирани деца и започват да изплащат надбавките. „Дали децата живеят в Германия, дали живеят в Румъния или България, дали изобщо съществуват, това вече е съвсем друг въпрос", възмущава се кметът Линк.

Федерацията на германските градове също констатира наличието на проблем. Изпълнителният ѝ директор Хелмут Деди обаче изрично подчертава: „Повечето хора от Югоизточна Европа са добре интегрирани." Има, примерно, отлично обучени болногледачи от Полша, без които в редица старчески домове би настъпила криза.

Стряскащи цифри

И все пак, оповестеният сега ръст на изплатените детски надбавки в Германия е стряскащ. „През юни 2018 г. детски надбавки са били изплатени на 268 336 деца, които живеят извън Германия – в държави от ЕС или от Европейското икономическо пространство", обяснява говорител на германския финансов министър Олаф Шолц. Ръстът е над 10 процента в сравнение с края на миналата година.

Най-много германски детски надбавки се насочват към Полша, следвана от Чехия, Хърватия и Румъния. Годишно германската Семейна каса превежда 600 милиона евро детски надбавки на семейства, които не са германски граждани, 343 милиона отиват по сметки извън Германия.

Откакто влезе в сила свободата на придвижване за източноевропейците, рязко се повиши и броят на децата в чужбина, които получават германски детски надбавки. В края на юни 2018 година германски детски надбавки получават 18 850 деца в Румъния и около 7000 деца в България. Много трудно е да се докаже дали в някои случаи не става дума и за измами.

Кметът на Дуисбург Сьорен Линк и общинските власти са изработили специална схема срещу злоупотребите. „Трябва да пресушим престъпното блато на трафикантите, които подмамват хора от България и Румъния и ги настаняват тук в западнали жилища, в които никой германец не би искал да живее", обяснява той. В много случаи наемодателят се явява в двойна роля: и като работодател, реален или фиктивен. „Открили са пазарна ниша: срещу главозамайващи наеми дават съвършено запуснати жилища, които всъщност вече са необитаеми, а после общината изплаща на наемателите детски надбавки и други социални помощи."

Напълно неясно е колко пари в крайна сметка остават за организираните бандити. Детските надбавки се изплащат централно от германските власти, но общинските власти трябва да доплащат за жилищните разноски. А най-големият проблем е застрашеният социален мир – този проблем само налива вода в мелницата на дяснопопулистката партия „Алтернатива за Германия”.

Преди време медиите информираха за един скандал в Бремерхафен, където са били изплащани социални помощи въз основа на фиктивни трудови договори, представени най-вече от български граждани. Щетите, нанесени на социалните каси там, възлизаха на 5,5 милиона евро.

В отговор на запитване на „Алтернатива за Германия” германското правителство съобщи, че няма статистика за измамите с детски надбавки в цялата страна. Специалистите обаче твърдят, че в общините непрекъснато се представят фалшифицирани актове за раждане на несъществуващи деца, както и училищни уверения за деца, които изобщо не живеят в Германия. Финансовото министерство признава, че в тези случаи изобщо не е ясно в коя държава живеят децата, получаващи надбавките.

Натиск за реформи

Сегашната лидерка на ГСДП Андреа Налес добре познава проблема още от времената, когато беше министърка на труда и социалното дело. Тя смята, че едно от възможните решения е така наречената „индексация", тоест – детските надбавки да се приведат в съзвучие с равнището на детските надбавки и на разноските за живот в съответната държава. Годишно това ще спестява на Германия стотици милиони евро.

Кметовете на няколко общини обаче нямат повече търпение и увеличават натиска. Заедно с кмета на Фюрт Томас Юнг дуисбургският кмет Сьорен Линк призовава управляващата коалиция и канцлерката Ангела Меркел да вземат мерки, включително и в рамките на ЕС. „На карта е заложено доверието на хората по места, които всекидневно се сблъскват с проблема", казва Линк и уточнява, че тази тенденция противоречи изцяло на идеята за свободата на придвижване. Защото свободата на придвижване означава да си търсиш работа и в други държави от ЕС, а не да се внедряваш в социалната система и източваш държави пари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Страхотна социална политика.Да организират ромите и готово...
56
0
 
6
 
! Отговори
Благодарим преди 5 години
В BUlgaria над 3 000 000 жители живеят без никакви доходи./данни от ООН/Браво на Германия че помага за оцеляване на БЪлгарската нация.Доказани престъпници на власт харчат десетки милиарди само з а нагло корупционни обекти.За деца и бедни пари не дават обратно цакат ги с данъци и незаконно ДДС.
55
3
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
много лесно ще го решите проблема спирате детските надбавки докато децата не се появят в германия в зависимост от вьзрастта постьпват в детска градина или вучилище така научават немски език и се подготвят за германската икономика и тогаваотново се изплащат детските спрете с тази практика да плащате без да сте видели децата ако не искат да се интегрират напускат незабавно германия
54
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
изводът е - трябва да се насърчава износът на роми от България за Европа, най-добре с безплатен еднопосочен билет!
53
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А, нека и германците да видят какво ни е на нас!
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 39Не, родителите им работят, за по 10-12 месеца, понякога дори правят втърки с метсни бабаити, че да им се внасят само осигуровки, после са поболяват за по година, а след това "губят работа", правят се че търсят и до 2 години, когат тотално им спрат помощите, пак заработват за 10-12 месеца :)
51
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромски културен шок из Европа.
50
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФАКТАма като ги гонят, те ще се върнат у нас и пак ще ни виснат на врата, тук ще създават проблеми.По-добре да стоят там, за да ги интегрират и да принудят децата да ходят на училище и там наистина да учат. Немците в това отношение се справят по-добре от нас.Трябва само да се следи дали детето, получаващо надбавки, наистина ходи там на училище или на детска градина.Предполагам, че немците ще могат да накарат и родителите на тези деца да работят. Ние и това не можем да направим.
49
6
 
19
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 години
Тази практика отдавна трябваше да се пресече ! То се знае кой се възползва от социалната система на Западните държави ! Тези пари реално трябва да се дават,на тези,които работят и си гледат децата в съответната държава.А не на НЕРАБОТЕЩИ хора,които чакат на помощи само ! Такива хора и не спазват никакви правила в чуждата държава.Правят *** навсякъде и замърсяват.По добре да ги гонят !
48
1
 
13
 
! Отговори
men преди 5 години
тази лелка налес е дето праща гимиите да събира африканци пред либия. оправдава го с човечност... май трябва да и припомним чичо и адолф какво ги правеше синтитата. на ефрейторите плащате на бай М не а? холокостче, концлагерчета, ала бала. да не кажем на тръмповеца да почне да мета бомби като едно време...
47
1
 
12
 
! Отговори
Име преди 5 години
забелязва се още, че германците не се интегрират към новите "синти и рома" общества на мнозинствата в германия, което е недопустимо за неолиберал-болшевушката еврейска доктрина за унищожението на европа.
46
2
 
15
 
! Отговори
Име преди 5 години
дойче веле е започнало да пише ксенофобски статии под ръководството на социалистическите власти в германия...
45
0
 
23
 
! Отговори
Lan преди 5 години
"Синти и рома" леле какви интересни нации!!!! :) *** много ми харесват!
44
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
забравили са да уточнят че детски надбавки се дават само на работещи с трудов договор родители ...
43
1
 
13
 
! Отговори
До 26 преди 5 години
Това е най-разумното, както ти си го написал(а).За всяко дете, на което се дават надбавки, да се прави проверка и да се изисква то да ходи на училище или на детска градина. Това е изгодно и за нас. Да си съберат там децата, да ги интегрират към немската нация.И за самите роми това е по-изгодно.
42
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
жалка работа е това Швабията,Много велики , а половината население живее благодарение на различен вид социални помощи, работещи пенсионери, за да не ровят по кофите Работещи млади, които не могат и наема да си платят. Единствените доволни са източно-европейците , живеещи в мизерия и пазаруващи оферти .....
41
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Сьорен Линк трябва да му се проясни че това са вече германски роми.Равни са с германците и децата им ще получават всичко което им се полага.
40
2
 
11
 
! Отговори
!? преди 5 години
което не разбирам е защо изплащтат по сметки извън Германия, нали се предполага че живеят във ФРГ-то, да плащат само на хора които могат да докажат че живеят с децата в държавата
39
0
 
35
 
! Отговори
месара преди 5 години
да видят немците на нас какво ни е, като ги издържаме десетилетия!
38
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Родителите им работят за немската осигурителна система, внасят добавена стойност там и сега с тази мръсничка статия ще излезе, че децата на тия нещастници ще ограбят дойчланда.