Brexit вече не е теория, идва времето на решенията!

"Гардиън": Става дума за бъдещето на Великобритания
10 авг 2018 18:14, Елка Василева
22
Brexit вече не е теория, идва времето на решенията!
Снимка: архив, Reuters

Сектор след сектор от британската икономика се изправят пред дилемата за бъдещите си отношения с ЕС. Наближава мигът, в който трябва да се вземе решение каква страна иска да бъде Великобритания, пише в. "Гардиън".

"Това вече не са теоретични дебати. Тук става дума за бъдещето на страната ни. Погрешните решения и издигането на лозунги трябва да бъдат избегнати на всяка цена". Тези думи са от новия доклад на Конфедерацията на британските индустриалци за имиграцията след Brexit.

Но те не важат само за въпроса за имиграцията. Те важат с нарастваща неотложност и епохална сериозност за всеки аспект на процеса на излизане от ЕС - както и в по-широк план за бъдещите отношения на Великобритания със съюза като цяло. По въпроси, вариращи от брането на плодове до правосъдието и автомобилната индустрия и от разходите за почивките до северноирландския мирен процес и жизнеспоспособността на университетите, дебатите за Brexit вече не са само теоретични и не са само лозунги, а все повече при тях става дума за това да бъде направен реален избор и за това каква да бъде Великобритания.

През последните две седмици британските министри наблягаха на възможността Обединеното кралство да бъде принудено да осъществи рязка раздяла с ЕС през март 2019 г., ако съюзът не покаже "гъвкав и творчески" подход към преговорите за Brexit.

Тереза Мей и министрите тръгнаха да лансират този подход сред лидерите от ЕС. Първият дипломат на Лондон Джереми Хънт предупреждава от кулоарите, че двете страни по случайност са се насочили към Brexit без споразумение, а министърът на международната търговия Лиъм Фокс отива по-далеч с думите, че сценарият за раздяла без споразумение е по-вероятен, отколкото този със споразумение. Изглежда това е точно такова, на каквото прилича: съгласувана стратегия, чиято цел е главният преговарящ на Европейската комисия Мишел Барние да бъде накаран да стане по-сговорчив.

Тази стратегия има два големи проблема. Първият е, че в Бялата книга на британското правителство за Brexit не са предвидени достатъчно мерки, за да бъде накаран ЕС да възприеме подобен подход. Ако Обединеното кралство не е готово да прави повече отстъпки, съюзът ще трябва да отстъпи прекалено много, а Великобритания да получи прекалено много. Но ако Тереза Мей направи отстъпки, тя ще срещне трудности да прокара подобна стратегия в парламента, без с това да разцепи партията си.

Вторият голям проблем е времето. Тревожните сигнали за това какъв е залогът за отделните сектори и региони във Великобритания след Brexit се увеличават все по-стремително. Това не е заговор, а утвърждаване на реалността. Тази седмица имаше няколко предупреждения, които при по-дълбокомислена и по-отговорна политическа култура от тази във Великобритания биха били възприети като силно шокиращи. Те не трябва да бъдат отхвърляни като "всяване на страх", въпреки че това няма да попречи на безскрупулни пропагандатори на излизането да опитат да го направят.

В понеделник например ръководителите на британската полиция заявиха, че се опасяват от "значителен риск за обществената сигурност" при загуба на достъп до процедурите за трансгранични арести и до базите данни, ако Великобритания излезе от ЕС без споразумение. Същия ден министерството на здравеопазването заяви, че ако броят на работниците от ЕС в сферата на социалните грижи намалее, това ще означава повече британки да се откажат от работата си, за да ги заместят.

Във вторник Националният съюз на британските фермери предупреди, че по същото време догодина Обединеното кралство може да изпита недостиг на храна, ако се стигне до Brexit без споразумение. Организация на живеещите във Великобритания над 1 милион поляци изрази опасения, че те може да се превърнат в незаконни имигранти и призоваха Тереза Мей да гарантира правата им.

И нещата не свършват дотук. В сряда фармацевтичният гигант "Астра Зенека" заяви, че Brexit без споразумение е заплаха за жизненоважни лекарства за рак и сърдечни и белодробни заболявания. Същия ден лирата поевтиня до най-ниските си нива спрямо еврото за тази година, удряйки британските летовници по джоба. Част от загубите бяха възстановени в четвъртък, но не и преди една от най-големите британски агенции за подбор на персонал да обяви, че несигурността около Brexit се отразява на пазара на труда, тъй като компаниите заемат изчаквателни позиции и отказват да поемат рискове, които могат да си позволят да избегнат.

Сега Конфедерацията на британските индустриалци се наложи да прави това, което отговорно правителство трябваше да направи още преди 18 месеца - да изложи подробни предложения за балансирана стратегия за имиграцията след Brexit. Министрите биха казали, че заради преговорите не могат да го направят, но ако се бяха замислили за стратегия за имиграцията, преди прекалено да бързат да задействат Член 50, щяха да са в по-силна позиция.

Факт е, че Brexit е избор само и единствено на Великобритания. ЕС не иска това и се е посветил да направи така, че 27-те да не платят цената за погрешното й решение. Сега остават само три възможни изхода. Вариантът без споразумение е един от тях. Вторият е компромис по норвежкия модел. Третият е връщане назад на процеса на Brexit. Както се заявява в доклада на Конфедерацията на британските индустриалци, тук не става дума за теория. Става дума за бъдещето на страната.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: ВеликобританияЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
швейцария и норвегия обаче са предоставили пълна свобода на европейци, както за учене, така и за работа и дори плащат годишни вноски в бюджета на ЕС. англичаните яростно желаят да изхвърлят всички европейци от острова си, а да си останат с хатиджетата, нгоно и мгобозитата. и са достатъчно нагли и ***, за да си въобразяват, че ще могат да си пътуват свободно навсякъде и да се заселват в испания или франция. скоро ще разберат с болка, ще в бангладеш коли не се произвеждат.
20
0
 
7
 
! Отговори
аман от тъпаци преди 5 години
Само да спомена, че Швейцария и Норвегия винаги са си били добре ,и въпреки това искат договори с ЕС , а ЮК ще го духат и ще бъдат наказани , кой е длъжен да им дава условия като на гореспоменатите,това че искат не означава,че ще ги получат ха.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като се знаят какво представляват и най-вече мързеливите съществс дето са довлекли от бившите колонии и са им дали права като защитени в червената книга. 80-90% от цветните са за зоопарка в Лондон, ама няма кой да плаща да ги гледа и затова са ги назначили навсякъде. Доналд Тръмп само за едно не беше прав - от шитхолите шитс идват, а не хора.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Скрипал 12Вазното е че в България цъфтят бабите!
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Чалгарин дудаев 14А пък с тия дупки по граничната ни ограда за къде ли се гласим? Отдавна не сме чиста и свята република! Хасмухърът е навсякъде! Разликата обаче е че у Англия държат здраво за разлика от България където всичко може. Та и за това хасмухарът е на мода!
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15Но най-вече ще е дърво за "мъдрите" и "меродавни" български "практици" които ще ги повърнат обратно от там от където са изпълзели за да им плащат български родолюбиви работодатели колкото за 2 кутии цигари дневно! Хем под масат хем цвърчи че е настъпено! Понеже много от вас са в дилюзии че сте незаменими сега ще се опрете на родолюбиви "моркови"!
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"това ще означава повече британки да се откажат от работата си, за да ги заместят"... по-скоро означава да си станат пт гзвете и да спрат да взимат помощи и да почнат да работят... ама на
14
1
 
4
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 5 години
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ Е НА ИНДИЯ И ПАКИСТАН.ДА БЕГАТ ТАМ БИВШИТЕ СОБСТВЕНИЦИ В ТЕЗИ ДЬРЖАВИ КЬДЕТО ИМА ЛЕВО ДВИЖЕНИЕ.У ЛЕВО И ТОВА Е.
13
0
 
2
 
! Отговори
Цар Киро преди 5 години
Англетата да не се притесняват. Че стегнеме с Костадинка сичкото *** за англия и че има работна ръка.
12
5
 
6
 
! Отговори
Скрипал преди 5 години
Обидиненити англиийски емирства са си добре от целия свят прииждат *** да си перат *** там или просто да ги харчат,да не говорим за тез кинефочистачи дет робуват кви суми завъртат в неизбежно потребление.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***-екзит - сите българи зад граница.
10
7
 
14
 
! Отговори
ergen4ev преди 5 години
ситуацията е като в БГхем искаме да сме европейцихем не искаме да си променим балканската бай Ганювщина
9
1
 
14
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Елементарно е - ЕС ще постъпи с Великобритания като с Държава в Европа и Извън ЕС .ЕС има Закони и Процедури . Не виждам къде е Проблема за нас .
8
9
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 5 години
Брекзита е свършен още със референдума, Тереза Мей им даде им шанс да изсипят 100 млрд евро в икономиката на Англия и англичаните да искат да останат. Като не искат - не искат, няма да им се молят да си държат гърците
7
10
 
10
 
! Отговори
Munchen_DE преди 5 години
Привет и от мен.Ще загубим всички от този Брекзит. Все повече се говори, че ще ни удари по джоба, защото вноската в бюджета на ЕС от Великобритания е много голяма, тъй като са с много голямо БВП. Западните Балкани когато ги приемат в блока (а това няма да е скоро), няма да компенсират тази дупка, която ще се отвори от догодина.Резултатът от всичко ще са по-високи данъци, орязани фондове, поскъпване на всичко, макар и с малко за нас в ЕС, за англичаните да не говорим. :(
6
3
 
30
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Абе тези ингилизи турци да бяха нямаше да приличат толкова на турците ! Хем искат да излязат от ЕС ,хем пък да си запазят безмитната търговия с ЕС ?!И те като султана и неговите обожатели , хем плюят по ЕС , хем пък правят постъпки за членство в ЕС ! И те не знаят къде ги съърби и къде ги боли !
5
25
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Швейцария и Норвегия като не са членки на ЕС сигурно са за оплакване. Щото пък ние като сме цъфтим и връзваме. Англичаните много добре са си направили сметката не ги мислете.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още не са излезли.
3
4
 
40
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Никакво връщане назад ! Искаха да излязат , излязоха ! Сега сиренето е с пари , всеки ще си плаща мито и толкова !
2
2
 
28
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Погрешните решения и издигането на лозунги трябва да бъдат избегнати на всяка цена".............................................................Ами те погрешните решения вече са взети още при референдума за Брексита !И нега англичаните не се чудят каква страна щели да бъзе Великобритания ?!В закона точно и ясно е казано ,че всяка страна извън ЕС плаща мито за стоките които изнася в ЕС и също така налага мито на стоките които ЕС изнася за тази страна ! Картите са открити ,няма скрито покрито