Парите на Брюксел не купуват любов на Изток

Най-големите получатели сега са развъдници на недоволство
10 авг 2018 09:45, Бойчо Попов
51
Парите на Брюксел не купуват любов на Изток
снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз е похарчил досега почти 1 трилион долара, за да обедини и сближи континента, като финансира магистрали и влакове на места, където някога имаше само чакълести пътеки. В сегашни долари сумата е повече от осем пъти по-висока от плана „Маршал“, който възстанови Европа след Втората световна война. ЕС купи летища и мостове, трамваи и басейни. Ремонтирани са замъци и средновековни църкви.

Но ЕС не успя да купи любов, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

За притеснение на европейските лидери едни от най-големите получатели на финансиране сега са развъдници на недоволство, препълнени с гласоподаватели, опустошени от културния и политически натиск и заплашващи сближаването на блока.

Реконструирана детска градина в Лапи, Полша, се намира в близост до светлосин билборд с надпис „Финансирано от Европейския съюз". ЕС финансира една пета от бюджета на Лапи, подобрява канализационната му система и изгражда офис комплекс за стартиращи фирми. В същото време местните власти подкрепят най-вече полската управляваща националистическа партия, според която ЕС има предимство над полския суверенитет, като не мисли за поляците и заплашва религиозните ценности на страната.

"Трябва да има уважение", казва кметът на Лапи Урсула Яблонска, седнала в кабинета си между флаг на ЕС и разпятие. Ако Полша проведе референдум, подобен на този за Brexit, Яблонска не е сигурна как ще гласува. „Трябва да взема предвид националните ни ценности", пояснява тя.

От 1970 г. насам ЕС прехвърля богатството си извън границите си в мащаб, който рядко се е срещал дотогава, по програми, наречени понастоящем „финансиране на сближаването". Между 2000 и 2020 г. ЕС е напът да изхарчи около 858 милиарда евро за нуждаещите се региони или страни, избрани, защото тяхната икономическа продукция на глава от населението е под 90% от средното за ЕС ниво.

Недоволството произтича отчасти от икономическата криза, която това финансиране не може да успокои, като се има предвид, че парите се разпределят между 28-те държави членки на ЕС. Във всичко това се намесват и по-спорни дебати като тези по въпросите за суверенитета, културната идентичност и уважението. Те се простират от малките градове в най-богатите държави в Европа, включително Великобритания и Франция, до затрудняващи се региони в бързорастящи посткомунистически икономики, като Полша и Унгария.

Много от тях са амбивалентни по отношение на строителните проекти и предпазливи по отношение на придружаващите ги условия.

Кой дава най-много и кой получава най-много средства и продължението на анализа вижте в Investor.bg


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Европейският съюз е похарчил досега почти 1 трилион долара..."

а от къде е взел тези пари... а вярно - дадени са от държавите за които ЕС ги харчи... Ако дам на комшията безвъзмездно 10000 лв и той използва 5000 от тях да "инвестира" в създаването на нова ограда, то трябва да му благодаря ли?
47
0
 
1
 
! Отговори
Belge преди 7 месеца
ЗАГЛАВИЕТО Е СИПЕР ПРОЗРАЧНО
НАРОДИ/РАСИ
46
0
 
2
 
! Отговори
БАЙ ЙОРДАН преди 7 месеца
.Похарчили са трилиони долари ограбени нагло от европейските народи.

Предимно за нагло престъпни корупционни ненужни вредни и канцерогенни обекти.
45
0
 
18
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 месеца
Политиците в източна европа са готови да продадат и майка си само да се докопат до субсидии.
44
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ние се превърнахме в разглезени деца които само искат още и още пари от ЕС.
Комунизма ни научи на мързел от който няма оттърване.
43
1
 
22
 
! Отговори
Име преди 7 месеца
почти един трилион долара (защо ли сумата не е отчетена в евро). ако направим груба сметка, че поне една трета от тази сума е влязла в джобовете на обръчите, кръговете и съзвездията на политическата мафия, ще трябва да кажем, че ес е подкрепил корупцията, с което нанесъл повече вреди, отколкото ползи за населението.
42
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Стига с тез басни за "парите на Брюксел". Годишната ни вноска за членство е над 800 милиона лева, срещу тях получаваме много по-малко. Няма да благодаря на Брюксел, че ми е дал част от парите, които съм му дал...
41
1
 
7
 
! Отговори
Име преди 7 месеца
да си купиш любов с чужди пари. това го могат само в някои концерни, банки, които плащат за сексуални услуги, направени на техни служители от високите етажи.. на властта.
40
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До мен

Плана Маршел е за възстановяване и на икономиката не виждам как финансиране на спортни площадки в обезлюдени села е възстановява

Това е целта, не възстановяване. Германия произвежда като ламя, не могат да продадат продукцията си, остава България и източна европа да се възстановява и да произвежда сама вместо да внася - Германия може да рухне, на ръба са вече заради свръхпроизводствтот. Само спортни площадки и балетни зали, но не и пари за собвено проузводство и технологии.
39
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
България има ангажимент да поддръжка 2959 километра пътища в страната в състояние, което да позволява преминаване на военна техника, каза в рамките на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Целта е по тях да може да мине техника на НАТО, при нужда.
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Планът "Маршал" беше с прясно напечатани долари, още миришеха на зелена боя, без никакво покритие. Със същия успех и Европа можеше да си напечата пресни евра и да плаща с тях за възстановяването, но тогава нямаше евро и ЕЦБ. Продуктът зад тези пари се появи в последствие. А сега се плаща с реални пари изработени от данъкоплатците.
37
1
 
11
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 7 месеца
…..s parite si Briuksel izkupuva na bezcenitsa suverenitetite na darjavitete nabutani v taka natechenia ES, ograbva gi , I gi obezkarviava finansiraiki marionetnite im pravitelstva pooshtriavaki korumpiranostta ,alchnostta I glupusta im !!!
36
2
 
27
 
! Отговори
мен преди 7 месеца
Плана Маршел е за възстановяване и на икономиката не виждам как финансиране на спортни площадки в обезлюдени села е възстановяване или по скоро преминаване на едни пари от бюджета на Европа в джоба на европейските чиновници. Ако искаха да възстановят икономика щяха да инвестирати в реално производство и няма да дават дотации "нали пазара сам се регулира "
35
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Брюкселските дерибеи подобно на нашенските им слуги во главе с банкянския неандерталец имат само по един джоб.Джоб за вземане.Те джоб за даване нямат.Ами трябват им парици на горките.Да си лекуват ишиясите.
34
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Парите се разпределят между престъпните групировки, назначени от Брюксел за да упражняват геноцид над местното население! Част от тях вероятно се връщат под масата на даващите.
За хората остава гърбучът!
33
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Средния източноевропеец май е комплексиран недорасъл ***, който има нужда някой да го гледа и да му приказва колко е велик.
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Nqma nischto sluchaino na Zapad.Pechalbite im vinagi sa izmisleni dobre i garantirani.Celi mozychni trystove rabotqt za tova.Pitaite Cvyki i Boki ako ne vervate
31
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Брюксел плаща на бившия соц лагер да се люби с Кремъл"

Значи всяка национално отговорна позиция е любов с Кремъл така ли бе, либерастче? Главата ти, в която свирят урагани изобщо сеща ли се, че не е задължително всяка права да е успоредна на Брюкселската партийна линия?
30
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Парите не купуват любов. През 2016 г. подписаха декларацията за Европа на две скорости. Колкото и пари да наливат, те сами ратифицираха разделението на ЕС на "наши" и "ваши", казвайки на източноевропейците "оправяйте се, проблемите са си ваши, ние си имаме каквото ни трябва". ЕС не е съюз, в него "всяка коза за свой крак".
29
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така е.
Брюксел плаща на бившия соц лагер да се люби с Кремъл...я вижте колко русофилчета са се пръкнали
Нищо руско нямат у дома и хладилника си, но семката им е ин витро зачената от „братската дружба” !
Дано ЕС да се разпадне, та да видиме кой ще им плаща скъпия газ на „Челиста - братушка” !