Август 1968 г., Прага: Видях как танковете прегазиха мечтите

За надеждите за демократичен социализъм и свобода - от участници в кървавите събития
Обновена: 19 авг 2018 15:20 | 18 авг 2018 21:25, Вера К. Александрова
291
Август 1968 г., Прага: Видях как танковете прегазиха мечтите
Снимка: архив Reuters

В нощта на 20 срещу 21 август 1968 година войските на Варшавския договор потушават "Пражката пролет" по заповед на КПСС. В потушаването участват половин милион войници, предвождани от танкове на съветската армия. Така приключва мечтата за един демократичен социализъм с човешко лице, базиран на свободата и преди всичко на свободата на мненията.

Това пише Франк Хофман в свой материал в Дойче веле, посветен на събитията в Прага преди 50 години. Ето пълния текст:

Още в началото на 1968 година журналистите игнорират цензурата на чехословашката комунистическа партия. Алексъндър Дубчек отменя цензурата. Шефът на чехословашката комунистическа партия залага на един свободен и демократичен социализъм с надеждата, че Москва ще допусне пражкия път.

Още повече, че чехословашките комунисти искат да останат в доминирания от Съветския съюз Източен блок. Но по-голям е страхът, че ако се допусне повече свобода в Прага, това може да сложи край на господството на комунистическите партии в съседните държави.

Роланд Берауер прекарва тази нощ в палатка от младежки лагер над река Вълтава близо до Прага.

"Видяхме бронираните коли да преминават покрай нас и да се отправят към центъра на града", спомня си днес 82-годишният Роланд Берауер. В онези години той се присъединява към екипа на един вестник на бойскаути. А това, че вестникът публикува напълно свободно, е резултат от Пражката пролет.

Редакционният екип се настанява в една палатка. Оборудвана с пишеща машина, принтер и фотокамера. Роланд Берауер е фотографът. Той съобщава на екипа за настъпването на войските и призовава колегите си да скрият редакционната техника.

"На мен не ми остана друго, освен да взема камерата и да отида в града."

Берауер заснема деня на окупацията от войниците на Варшавския договор. Около сградата на радиото се разнасят изстрели. Роланд Берауер се скрива в един магазин за бои. Вижда, как съветски войници разстрелват демонстранти пред главния вход на радиото.

"Беше ужасно, споделя той. Не мога да забравя този ден. Видях как танковете прегазиха мечтите". Няколко месеца по-късно реформаторът Александър Дубчек е свален от власт.

Нови досиета в архивите на ЩАЗИ

Споменът за този ден още е жив в Чехия, казва историкът Ондржей Матейка. Заместник-директорът на института за изследване на тоталитаризма в Прага е партньор на службата за досиетата на ЩАЗИ. Той смята, че изясняването на събитията от 1968-ма година е актуално и днес. Най-малкото, защото от архивите на бившите тайни служби на Чехословакия и другите социалистически братски страни изникват все нови и нови документи.

Най-вече източногерманската ЩАЗИ наблюдава много внимателно реформите в Прага от пролетта на 1968 години и събира снимки и информации от нещатни сътрудници.

"За първи път тук е документирано, че тайните служби на една приятелска нация си присвояват правото да шпионират гражданите на друга държава", казва Оливер Щрюбинг от Берлинския архив, където се съхраняват хиляди снимки от събитията в Прага.

Нещо повече: след потушаването на Пражката пролет агентите на ЩАЗИ работят като "експерти" в Чехословакия. През следващите две години всички тайни служби от Източния блок разполагат в страната свои агенти, за да бъде подсигурено господството на комунистическите партии.

Историците, отговорни за досиетата на тайните служби от двете столици на бивша Чехословакия (Прага и Братислава), са убедени, че миналото хвърля своите сенки и до днес.

За първи път миналата година те публикуваха документи, от които става ясно, че от 1982 година сегашният чешки премиер Андрей Бабиш е бил нещатен сътрудник на чехословашките тайни служби. Той заведе дело за клевета, но неговата жалба срещу историците беше отхвърлена.


 


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
2
 
2
 
! Отговори
Сиготочисигобара преди 4 месеца
Айде омръзна ни тая претопляна манджа какво има да го дъвчем това, я да се п8гледнем сега как мафията ни джаса всеки ден пеевски бойко и доган триглавия змей направо всичко ни е наред че да гледаме какво е станало преди 50 години в прага
233
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Руски тролове неви ли научиха азиятите на по качествена пропаганда всъщност ...за рубли толкоз ама на ямболският ви началник плащали в долари той казал че в сърцето е мужик а в портмонето американски фен
232
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А сега къде ви е човешкото лице? Северните кредитори и южните длъжници дето им падат мостовете от мизерия.
231
2
 
9
 
! Отговори
3333 преди 4 месеца
До Анонимен 233

Няма такова нещо бе,човек!Алчните негодници за власт и привилегии са еднакви навсякъде,и си приличат!Дали са комунисти,фашисти или демократи няма значение!Те продават всичко и всички за личен интерес!Само се огледай по света,и ще се убедиш!
230
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Комуниситите винаги са били едни страхливци и убийци. С какво се различават от нацистите? Независимо каква идеология си изберат, комунизъм, нацизъм или демокрация, убийците винаги ще убиват в името на своята власт.
229
8
 
9
 
! Отговори
az#ЛибераленКрах преди 4 месеца
"Пражката пролет" е посестрима на "Арабската пролет", все цветни революции организирани от ЦРУ с разлика от десетилетия
...
228
4
 
8
 
! Отговори
._ , . преди 4 месеца
До Изгърбич Задвратян

И аз познавах двама, които бяха от набора (1947) изпратен в Чехословакия да потушават Пражката Пролет. Единият с диплома от техникум беше се добрал то длъъжност Началник цех, доста голям цех на Енерго-Ремонтно предприятие. И се ползаше с авторитета на доверено лице. Другият ми е разказвал как са убили двойка влюбени, които не спазили вечерния час и плачеше, когато го разказваше. Казваше, че този, който стрелял е бил о т к а ч е н.
227
2
 
10
 
! Отговори
Трол преди 4 месеца
Аз съм бил в Елхово 12 МСП 24260
Там на старшините със средно образование, ходили в ЧС са им дали офицерско звание. Аз бях с един култов старшина, който обясняваше, че старшините със средно са държали извънредни изпити и той спецялно се е документирал с основно, за да не ги държи и тъй се е прецакал с офицерството.
226
1
 
4
 
! Отговори
Трол преди 4 месеца
Уупс!
Тия с колите дето влачеха хора май бяха в Унгария 1956.
225
8
 
7
 
! Отговори
Трол преди 4 месеца
Имало е и много неща, които днес се пропускат.
Вследствие на свободата на словото и печата и не без помоща на външни сили. Са се пръкнали няколко полуформални и като че ли неонацистки групи.
Любимото забавление на едни било да закачат комунист за крака на верига с кола и да го влачат докато гушне икебаната.
Изобщо чешките комунисти са изпуснали контрола и затуй са влезли, а не щото искат да ги окупират.
Той и Путин се заиграва тъй с Нощните вълци, а Тръм- с Байкарите.
224
2
 
15
 
! Отговори
Трол преди 4 месеца
Според мен Чърчил е прецакал здраво Сталин, като му е "отстъпил" полша, унгария и чехия и е делнал Германията.
Щото това са народи, дето нямат общо с русите(да не кажа нещо друго) и само проблеми ще им създават в бъдещето.
223
5
 
3
 
! Отговори
Трол преди 4 месеца
"2.1 -2.3 на глава."
Да се чете
2.1-2.3 мильона.
222
4
 
12
 
! Отговори
Трол преди 4 месеца
Мдаааа...
За да разсъждаваш, трябва да имаш факти.
Трябва да можеш да ги анализираш и да правиш изводи.
Факти от 1986:
Чехословакия има най-голям процент комунисти на глава 2.1 -2.3 на глава.
Чехите казват, че имат 106-108 убити и 500 тежко ранени през 1968
България има един убит.
За русията не знам, но и аз знам за оная простотия с детската верига, дето трябваше да ги сгази руския танк, а той св фърли в пропаста, за да ги спаси.
Изобщо хората са еднакви и свестни.
*** са техните управляващи.
221
10
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 месеца
Комунистическите *** винаги са знаели всичко,правили всичко както трябва,но за съжаление "класовия враг"все им пречеше!Сигурно е,че всички им бяха врагове,дори и Китай.Още по-сигурно е ,че бяха по-слаби и много глупави и нагли
СССР просъществува толкова само благодарение на ядрените си оръжия,както сега Русия.Но тъпота си е тъпо и обикновено е с комунистически уклон!
220
5
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
1970 год. хоще личаха следите от окупацията и чехите бяха тъжни. Така видях Чехия тогава. По улиците полицаи и военни на кръстовища.
219
20
 
25
 
! Отговори
extremist преди 5 месеца
ОКТОМВРИ 2008 г., НЮ ЙОРК, УОЛ СТРИИТ: Видях как САЩ прегазиха мечтите НА МИЛИОНИ ХОРА ПО ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА С ПОРЕДНАТА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА
218
14
 
26
 
! Отговори
extremist преди 5 месеца
НЕ Е КАТО САЩ ДА НАХЛУЯТ НА АРАБСКИЯ ПОЛУОСТРОВ И СЛЕД ТВА ЦЯЛА ЕВРОПА ДА ИМА СЪРБА ПОПАРАТА А...
217
4
 
10
 
! Отговори
Мата Хари преди 5 месеца
Остави принтера ами твърдят, че за пръв път в историята на човечеството две приятелски държави се шпионират помежду си. Нещо което си е хилядолетна практика. Качествената пропаганда изисква повече старание.
216
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако е застрашен един,застрашени са всички.Това е основен девиз на НАТО уважаеми триполови евроатлантици.Варшавският договор също гарантира намеса при конфликт в някоя от страните.И престанете с тия скелети от миналото,че ако припомним как англичаните и американците сринаха София,как французите и останалите "велики сили"раздробиха България.Как всеки е искал да ни го навре четвъртит няма да стигнем далече.
215
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е те тогава принтери /преносими/ няма. Има матрични принтери които са с големина на две сегашни перални към изчислителните центрове. Чичко Google всичко знае.