Демонстрация в Прага: "Никога няма да забравим!"

Навършват се 50 г. от нахлуването на войските на Варшавския договор
21 авг 2018 09:00, Елка Василева
102
Демонстрация в Прага: "Никога няма да забравим!"
Снимка: архив, Reuters

Около 300 души участваха в демонстрация снощи пред руското посолство в Прага в навечерието на 50-ата годишнина от смазването на реформаторското движение "Пражка пролет" в Чехословакия от съветските танкове през 1968 г. , предадоха Франс прес и ДПА.

"Никога няма да забравим", "Стоп на руския империализъм", "Окупаторите не са братя", гласяха лозунгите на демонстрантите, събрали се по призив на няколко неправителствени организации. Те носеха запалени свещи и знамена на Чехия, Украйна, Европейския съюз и НАТО.

"Тогава бях на 13 години, родителите ми бяха преследвани през целия им живот. Баща ми подписа манифеста "Харта 77" за правата на човека. Искам поне децата ми да имат по-добър живот", каза пред АФП Клара Гланцова, която носеше табела с надпис: "Аз няма да забравя никога. Няма да мълча".

"Със сигурност има паралели между инвазията на съветските комунисти през 1968 г. и днешната ситуация, в която Русия на практика е доминирана от олигарси", каза Вацлав Бождех, дошъл на демонстрацията с украинско знаме.

Участник в демонстрацията беше и Мустафа Джемилев, водач на кримските татари, който осъди "експанзионисткия и агресивен характер" на бившия Съветски съюз и на Русия. "Там, зад тази ограда, винаги има хора, които мислят така", каза той, сочейки с пръст сградата на посолството, оградена с метални заграждения и охранявана от полицаи.

Демонстрантите поискаха Русия да намали присъствието си в Прага, отбелязва ДПА. Един от участниците каза, че Русия продължава да действа като агресор с анексията на Крим от Украйна през 2014 г.

"Ние написахме писмо до руските граждани, за да ги призовем да се изправят срещу сегашния режим, който продължава да води имперска политика, също както в епохата на бившия Съветски съюз", каза пред АФП Томаш Пешински от чешкия клон на гражданската инициатива "Пулс на Европа" - един от организаторите на демонстрацията.

В нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. трийсетина съветски дивизии, подкрепяни от български, унгарски, полски и източногермански военни части, брутално смазаха опита на реформаторското ръководство на чехословашката комунистическа партия и тогавашния й лидер Александър Дубчек да установят "социализъм с човешко лице", припомня АФП, цитирана от БТА.

При съветската интервенция и окупация бяха избити над 400 чехи и словаци и бе сложен край на периода, в който бе отменена цензурата и бяха либерализирани политическият, икономическият и културният живот. Новият промосковски режим на президента Густав Хусак остана на власт до "Кадифената революция" през 1989 г., добавя АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До A" В името на Ристо са избити най-много хора и са извършени най-много престъпления"Клеветиш и лъжеш нагло. Ти клеветиш Основоположникът на Най- Хубавата Вяра - Християнската - Господ Бог Иисус Христос. Не Христовата вяра, а гонителите - те са виновниците за смъртта на милиони хора. Църквата прославя и почита тези хора, които са живеели по Християнския закон и са дали своите си животи за нея. Православната Църква прославя светците - мъченици и изповедници на Христовата Истина и Вяра.
93
2
 
1
 
! Отговори
A преди 5 години
В името на Ристо са избити най-много хора и са извършени най-много престъпления.
92
2
 
2
 
! Отговори
edin idiot преди 5 години
По-хубаво си беше тогава, нали, товарищ?!
91
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доста злопаметни.
90
4
 
7
 
! Отговори
Вина+мезета=бсп преди 5 години
Стига сте сравнявали с Виетнам - САЩ са се извинявали 5 пъти до сега, обявиха го за недопустим акт; войниците са оплюти и лишени от всякаква грижа(нищо че, са били на война и насреща им е имало И армия не само цивилни) - в БГ предимства и привилегии!Отказвате да си признаете и най-нечовешките грешки - взривяване на църкви, влакове, масов геноцид чрез глад, (10милиона украинци), включителни и газене на демонстранти с танкове. Не сте в ред!
89
6
 
8
 
! Отговори
До всички руски слуу преди 5 години
Да...знаем..нямало е руски войски в Чехия(Чехословакия). Руснаците там са били поканени гости и са ги хранили с хляб и мед. Нямало ги е събитията от Прага...цял свят обича руснаците. Те носят навсякъде благоденствие и разцвет...Абе..всичко това са лъжи за иначе невероятните миротворци от Раша.Нямало е и 60г.комунизъм...ние сме си живели в демокрация и разбирателство...а, който не е бил съгласен с режима, просто е бил канен на вечеря с печено прасе и водка, за да помолят да си промени мението.
88
7
 
2
 
! Отговори
На Путин не му пука преди 5 години
Подмазват се на Меркел да им даде заем дето няма да връщат като на Гърция. Истината е, че открай време се германеят. Сега Просто се правят на интересни.Ако Германия не беше завзела Полша,поляците и те такива и те щяха да се радват на Германия.Украйна една част се смятат за руснаци. Ако чехите смятат, че НАТО ги е спасило от,, лошите"руснаци чак знаме да им носят, наистина са глупави. Ще се напатят от вноски особено от НАТО .И ако мислите, че на Путин му пука казва си,,Там на сватби няма да ходя
87
5
 
6
 
! Отговори
edin преди 5 години
Урок първи: Как се прави дърварска манипулацийка :-)1) Слагаш заглавие което да хваща окото.2) Една архивна снимка с поне 30 000 участници за да унагледиш 300.3) Изчистваш текста от всяка информация, която би могла да накара хората да се замислят, защо останалите 1 300 000 жителина на Прага не са се включили.
86
9
 
4
 
! Отговори
lelka преди 5 години
Абе нещо не оставам с впечатлението демонстрацията да е била за пражката пролет, а май май е била за агитация на украинците. Значи за прехласващите се българи да обясня. Прага е известна с хубави къщи, а също така с евтина бира и проституция. Новия рай за западните чичовци. Чехите имат Шкода. Но са си почти същите мизерници като нас. Може би са малко по-добре, но незначително. Доста упорито се съпротивляват срещу новите демократични ценности. Осъзнават и че доста са загубили в последните 30 г.
85
7
 
9
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
"Те носеха запалени свещи и знамена на Чехия, Украйна, Европейския съюз и НАТО."За всички знамена - ясно. Само защо са носили и украинското знаме - нали и те бяха част от СССР, т.е. и те бяха окупатори?
84
7
 
16
 
! Отговори
Симеонов преди 5 години
Когато става въпрос за руснаци,идеологията социализъм - капитализъм и пр.не важи.Руснаците са роби,те и до ден днешен са такива,макар че през 1962 г.украинецът Хрушчов им даде паспорти.Но да си роб-това е състояние на духа,а руснаците са роби и искат всички останали да са като тях.Чехите искаха да строят социализъм с човешко лице и ако ги бяха оставили на мира, щяха да го направят.В скандинавските държави и донякъде Швейцария и Холандия това отдавна е факт.А Русия е ке *** и така ще си остане
83
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** ПРОТЕСТИРАЙ ТИ БЕ КАСКЕТ,не се опитвай да променяш темата А ТЯ Е СЪВЕТСКАТА БОЛШЕВИШКА ОКУПАЦИЯ НА ИЗТОЧНА ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА И ЧАСТ ОТ ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА-РУМЪНИЯ И БЪЛГАРИЯ.Достатъчно е да се види БВП на Чехия и Словакия и на просия,заплати,пенсии,инфраструктура И ВСИЧКО Е ЯСНО.Ние се влачим след тях като соп/оли защото ни управляват русолюбци а и от племето една голяма част са русолюбски неграмотни тъ/панари тип"КОЙ ЩЕ НИ ДА ДЕ ПАРИ ПИТАМ АС"!!
82
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те са си били екстра в Австро-Унгария бе каскет,хърватите непрекъснато се присмиват на сърбите че сърбите били "турски копе/лета" пък те хърватите били част от цивилизованата Австро-Унгария.Не са съвсем прави защото и хърватите са били под османска власт "само"300 години,а пък сърбите 400 години в ОИ,но ето имат самочувствие на аристократи в сравнение с "турските роби".Разликата между източна и западна Украйна също е огромна,едните част от РИ другите от Австро-Унгария,няма база за сравнение.
81
10
 
13
 
! Отговори
23 преди 5 години
А пред посолството на САЩ ще идете ли да протестирате за 3-те милиона виетнамци избити по това време от тях!?И да ги попитате какво правят сега в Афганистан и Ирак и в още десетки държави?
80
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези чешки сополковци бяха владени от Австрия. Не са се оплаквали от чуждата окупация. После бяха направени немски граждани на Третия райх от Хитлер и Германия. Пак не са се оплаквали. Радваха се и посрещаха германците. Един изстрел не дадоха. Използваха германците да се освободят от евреите. Съчетаха полезното с приятното. След това бяха насила освободени два пъти, от Австрия и от Германия. Просто си искат германските господари, на тях са свикнали и не се противят.
79
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Триста са били ПРЕД ПАСОЛЯ а колко ще са днес в Прага и цяла Чехия е отделен въпрос.Каскети ПРЕКРАСНО ЗНАЕТЕ ЧЕ ВАШИТЕ БРАТУШКИ СА НЕНАВИЖДАНИ ОТ ПРИБАЛТИКА ПРЕЗ ПОЛША И УКРАЙНА ДО УНГАРИЯ И РУМЪНИЯ.Поне половината българи ненавиждат ШОВИНИСТКАТА РУСКА АНТИБЪЛГАРСКА ПРОСРЪБСКОГРЪЦКА ПОЛИТИКА.Дори гърците въпреки че руснаците винаги са ги поддържали ИЗГОНИХА РУСКИ ДИПЛОМАТИ И СИ ПРИБРАХА ПОСЛАНИКА.Само БСП/БКП/АТАКА,ГЕРБ,"ВМРО"се намериха и леля Меркел с австрийската вещица да се правят на луди
78
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Елкее спри се срам нямаш
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спри се бе *** срам нямаш!
76
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Само 300 ли можаха да сберат шоросите?"---Е, и сорос си прави сметката. За толкова бройки е отпуснал надница. :)
75
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бреййй!"Па много бе, 300 души!"---Е, посолството за толкова е имало "средства". :)