Демонстрация в Прага: "Никога няма да забравим!"

Навършват се 50 г. от нахлуването на войските на Варшавския договор
21 авг 2018 09:00, Елка Василева
102
Демонстрация в Прага: "Никога няма да забравим!"
Снимка: архив, Reuters

Около 300 души участваха в демонстрация снощи пред руското посолство в Прага в навечерието на 50-ата годишнина от смазването на реформаторското движение "Пражка пролет" в Чехословакия от съветските танкове през 1968 г. , предадоха Франс прес и ДПА.

"Никога няма да забравим", "Стоп на руския империализъм", "Окупаторите не са братя", гласяха лозунгите на демонстрантите, събрали се по призив на няколко неправителствени организации. Те носеха запалени свещи и знамена на Чехия, Украйна, Европейския съюз и НАТО.

"Тогава бях на 13 години, родителите ми бяха преследвани през целия им живот. Баща ми подписа манифеста "Харта 77" за правата на човека. Искам поне децата ми да имат по-добър живот", каза пред АФП Клара Гланцова, която носеше табела с надпис: "Аз няма да забравя никога. Няма да мълча".

"Със сигурност има паралели между инвазията на съветските комунисти през 1968 г. и днешната ситуация, в която Русия на практика е доминирана от олигарси", каза Вацлав Бождех, дошъл на демонстрацията с украинско знаме.

Участник в демонстрацията беше и Мустафа Джемилев, водач на кримските татари, който осъди "експанзионисткия и агресивен характер" на бившия Съветски съюз и на Русия. "Там, зад тази ограда, винаги има хора, които мислят така", каза той, сочейки с пръст сградата на посолството, оградена с метални заграждения и охранявана от полицаи.

Демонстрантите поискаха Русия да намали присъствието си в Прага, отбелязва ДПА. Един от участниците каза, че Русия продължава да действа като агресор с анексията на Крим от Украйна през 2014 г.

"Ние написахме писмо до руските граждани, за да ги призовем да се изправят срещу сегашния режим, който продължава да води имперска политика, също както в епохата на бившия Съветски съюз", каза пред АФП Томаш Пешински от чешкия клон на гражданската инициатива "Пулс на Европа" - един от организаторите на демонстрацията.

В нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. трийсетина съветски дивизии, подкрепяни от български, унгарски, полски и източногермански военни части, брутално смазаха опита на реформаторското ръководство на чехословашката комунистическа партия и тогавашния й лидер Александър Дубчек да установят "социализъм с човешко лице", припомня АФП, цитирана от БТА.

При съветската интервенция и окупация бяха избити над 400 чехи и словаци и бе сложен край на периода, в който бе отменена цензурата и бяха либерализирани политическият, икономическият и културният живот. Новият промосковски режим на президента Густав Хусак остана на власт до "Кадифената революция" през 1989 г., добавя АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ви обяснят червените форумни плъхове, че не е имало нахлуване в Чехия, всичко си било нормално.Затова Чехия, Полша, Словакия, Словения, Хърватия, Унгария, Румъния ще са добре, защото там няма червени плъхове.А тук същите тези крещят "Ама защо България е зле?"Ами заради вас бе ***.
73
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добрия *** е комундела под 2 метра пръст! И да румънците са по добре от нас защото преди 30 години ги изпотрепаха....
72
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пропаганда мислят , че ще променят мнението на хората..
71
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За руския Гулаг - само лошо или нищо !
70
17
 
23
 
! Отговори
Сериозно преди 5 години
Така де.... все пак да не забравят, че ако не беше същата тази "лоша империалистическа" армия да са все още част от "великия" Райх и нямаше да има и помен от Чехия или Чехословакия...
69
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В сайта трият веднага демократичните постове а с голямо задоволство обгрижват проруското квичене!Как не ви е срам, бе Дони БОК...ци!
68
23
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В този сайт има една-две руско платени ***, които са срам за нацията ни!Навсякъде тези *** щяха да бъдат оплюти, само в нашата *** им се дава трибуна да плюят желанието на хората за свобода!!!!!!!По-голямо падение от това да си предател-русофил. НЯМА!
67
12
 
19
 
! Отговори
Бреййй! преди 5 години
"Около 300 души участваха в демонстрация снощи пред руското посолство в Прага"Па много бе, 300 души!
66
6
 
10
 
! Отговори
ист преди 5 години
300 души участвали. Като гледам снимката участвалите са между 30 и 3000 души. Зависи кой пише статията - да умаловажи или преувеличи участвалите. Политика на бройките.
65
7
 
16
 
! Отговори
Dublin преди 5 години
събрали се по призив на няколко неправителствени организации...spriah da ceta...:))
64
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малобройни но гръмогласни инямало да забравят . А другатапо-голямата част са сигурноглухонеми . Всичко е прозрачно .Хайде развявайте пиндоскотознаме , чешки крeтени .
63
7
 
16
 
! Отговори
Петров преди 5 години
брутално смазаха опита на реформаторското ръководство на чехословашката комунистическа партия===============================================Комунисти, които за западни пари са всъщност антикомунисти и русофоби. Наричат ги реформатори по специален термин на ЦРУ.
62
3
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
До kokoЗа първи път,някой се обръща към мен в...този сайт на ВИЕ,благодаря ВИ.
61
12
 
11
 
! Отговори
Чех ъл преди 5 години
Чехите ги бивало.В какво,че не се сещам,освен,че са използвачи.Австрия е културният център на Европа.Моцарт,Шуберт,Хайдн,Брукнер,Караян,Щраус...Бетовен е дошъл на по-хубавото място....
60
13
 
21
 
! Отговори
ПРОМИТИ МОЗЪЦИ преди 5 години
ТО ХУБО ПРОТЕСТИРАТЕ АМИ КЪДЕ Е ЧЕХОСЛОВАКИЯ ТЪЙ НАРЕЧЕНИТЕ ЧЕХИ ПРОТЕСТИРАЛИ АМИ ТЪЙ НАРЕЧЕНИТЕ СЛОВАКИ ПРОТЕСТИРАТ ЛИ???ТОЛКОВА СТЕ ЖАЛКИ ВИЕ ДЕМОКРАДЧЕТАТА С ВАШИТЕ СМЕШНИ ЖАЛКИ ИНТЕРПРЕТАЦИИ НА ИСТОРИЯ И НАСТОЯЩЕ АКО НЕ БЯХТЕ ЖАЛКИ ЩЯХТЕ ДА СТЕ СМЕШНИ НО ПРОБЛЕМЪТ Е ЧЕ УНИЩОЖИХТЕ БЪЛГАРИТЕ !!!! И БЪЛГАРИЯ!!!УНИЩОЖЕНИЕТО МИ ГО ПРЕДСТАВЯТЕ КАТО ДЕМОКРАЦИЯ И СВОБОДА !
59
6
 
20
 
! Отговори
майтап,бе Уили! преди 5 години
Изпращането на танковете в Прага е една груба политическа грешка на тогавашното съветско ръководство-за щастие без много жертви и кръвопролитие!Този който е носил украинското знаме обаче трябва да знае ,че по това време съветското политбюро е съставено почти изцяло от украинци,само един етнически руснак-единственият гласувал против!?И 300 души протестиращи,заедно с чужденците -това е смешно!Учудващо е защо липсват между протестиращите Каспаров и Навалний!?
58
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само 300 ли можаха да сберат шоросите? Дабре, че не са на Термопилите.
57
5
 
7
 
! Отговори
koko преди 5 години
До Гошо...ТъпотоПрякорът Ви страшно ви подхожда!
56
6
 
8
 
! Отговори
koko преди 5 години
До ЕнгелсДрОгарю 12 конгрес на БКП свърши отдавна-събуде се!И си изпиите хапчетата за оросяване!
55
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чехите по ги бива от австрийците дето танцуват с Путин- на външен вид го докарват срещу Путин и руснаците, обаче като дойдат избори и хоп- какво избират- президент - русофил, приятел на Путин.... Като опре до бизнес- пръв партньор са им пак руснаците. Номерът е жестове на агресия и отхвърляне на путинската система, но бизнеса си е бизнес и там текат северни потоци.