Демонстрация в Прага: "Никога няма да забравим!"

Навършват се 50 г. от нахлуването на войските на Варшавския договор
21 авг 2018 09:00, Елка Василева
102
Демонстрация в Прага: "Никога няма да забравим!"
Снимка: архив, Reuters

Около 300 души участваха в демонстрация снощи пред руското посолство в Прага в навечерието на 50-ата годишнина от смазването на реформаторското движение "Пражка пролет" в Чехословакия от съветските танкове през 1968 г. , предадоха Франс прес и ДПА.

"Никога няма да забравим", "Стоп на руския империализъм", "Окупаторите не са братя", гласяха лозунгите на демонстрантите, събрали се по призив на няколко неправителствени организации. Те носеха запалени свещи и знамена на Чехия, Украйна, Европейския съюз и НАТО.

"Тогава бях на 13 години, родителите ми бяха преследвани през целия им живот. Баща ми подписа манифеста "Харта 77" за правата на човека. Искам поне децата ми да имат по-добър живот", каза пред АФП Клара Гланцова, която носеше табела с надпис: "Аз няма да забравя никога. Няма да мълча".

"Със сигурност има паралели между инвазията на съветските комунисти през 1968 г. и днешната ситуация, в която Русия на практика е доминирана от олигарси", каза Вацлав Бождех, дошъл на демонстрацията с украинско знаме.

Участник в демонстрацията беше и Мустафа Джемилев, водач на кримските татари, който осъди "експанзионисткия и агресивен характер" на бившия Съветски съюз и на Русия. "Там, зад тази ограда, винаги има хора, които мислят така", каза той, сочейки с пръст сградата на посолството, оградена с метални заграждения и охранявана от полицаи.

Демонстрантите поискаха Русия да намали присъствието си в Прага, отбелязва ДПА. Един от участниците каза, че Русия продължава да действа като агресор с анексията на Крим от Украйна през 2014 г.

"Ние написахме писмо до руските граждани, за да ги призовем да се изправят срещу сегашния режим, който продължава да води имперска политика, също както в епохата на бившия Съветски съюз", каза пред АФП Томаш Пешински от чешкия клон на гражданската инициатива "Пулс на Европа" - един от организаторите на демонстрацията.

В нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. трийсетина съветски дивизии, подкрепяни от български, унгарски, полски и източногермански военни части, брутално смазаха опита на реформаторското ръководство на чехословашката комунистическа партия и тогавашния й лидер Александър Дубчек да установят "социализъм с човешко лице", припомня АФП, цитирана от БТА.

При съветската интервенция и окупация бяха избити над 400 чехи и словаци и бе сложен край на периода, в който бе отменена цензурата и бяха либерализирани политическият, икономическият и културният живот. Новият промосковски режим на президента Густав Хусак остана на власт до "Кадифената революция" през 1989 г., добавя АФП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
11
 
! Отговори
Алабалистика преди 5 години
До ПстУмните хора трябва да направят така,че тук да се живее нормално.Не всичко е пари.Иначе нацията се размива.За съжаление не сме като евреите,които си остават такива ,където и да са.Копнеем да станем англичани,шваби и какви ли още не.Прав ви път...
53
18
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Нека си...протестират джендърите,тяхно право.Мъжете си свършиха работата на...времето в Чехословакия.Винаги ще има мъже и те ще вземат...правилните решения.
52
4
 
4
 
! Отговори
амин преди 5 години
До АнонименНаздраве,наборе.Радвам се,че се радваш,че скоро ще гушнеш букета!
51
6
 
6
 
! Отговори
Пст преди 5 години
До ТстЕ ти какво искаш умните хора да висят тук и да взимат наравно с .ъпанарите, както искат любителите на социализЪма. Или шефчета връзкари да им стъжняват животе за 500 левчета. Света е голям и спасение има навсякъде. Тая територия остава на простаците и слабохарактерните.
50
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора истината е една. Когато измрът всипки родени до около 75та България, ще твъгне на добре. Вижда се вече 25 години, как промити мозъци обясняват за райското време на бай Тошо. Докато не гушнат букета, така ще е тук.Още малко остана :) Наздраве
49
13
 
12
 
! Отговори
46 преди 5 години
Щото сега не влизат танкове.Преди руски,сега американски.Па даже и не си плащат за базите,което се прави във всички държави.Доброволно си срязахме оръжието и се надупихме.Я вно такава "нация" не трябва да съществува.Слаби подлизурковци,сребролюбци и предатели.Това сме ний.Келепир да има!
48
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
300 души..., че то и на Черни връх е имало толкова.ПАК МНОГО СА ИЗЛЕЗЛИ.
47
17
 
9
 
! Отговори
Енгелс преди 5 години
Войските на Варшавския договор тогава ги спасиха от американската опасност, но сега няма кой да ги спаси. Неблагодарници такива. Животът в ЧССР тогава беше цвете, а сега са зле като нас и все по-зле стават..
46
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние също никога няма да забравим т. нар. "възродителен процес" след който се разбунтувахме и тирана се принуди да ни изгони от България, бяхме неудобни. Но НРБ умря именно заради нас и нашето непокорство. Много държави бойкотираха НРБ и осъдиха варварството на комунистическият режим. Отделно селското стопанство умря, защото нямаше вече кой да работи и да прибира реколтата. От 1984 г. до 1989 г. външният дълг на НРБ нарастна от $4 млрд. на $12 млрд. НРБ фалира за поредеден и последен, трети път.
45
7
 
16
 
! Отговори
ДжО1984 преди 5 години
Надявам се, че няма да забравят и когато Франция и Англия ги подариха на Хитлер!
44
8
 
12
 
! Отговори
дядо ставри преди 5 години
"Около 300 души участваха в демонстрация"Мноо народ бе, как са се събрали на площада??
43
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
43Извинявай че в СССР всички бяха равноправни :) Хахаххаха за повече равноправие влизаха танковете . Малоумниккк
42
8
 
9
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Ние написахме писмо до руските граждани, за да ги призовем да се изправят срещу сегашния режим,================================Това не е ли намеса във вътрешните работи, подстрекателство към държавен преврта, същото за което наляво и надясно хленчат "организаторите"?
41
3
 
13
 
! Отговори
защото преди 5 години
Съюз се прави между равноправни държави.Другото си е учтива форма на колонизация,засмукация и затривация на съответната нация.
40
8
 
10
 
! Отговори
Петров преди 5 години
каза Вацлав Бождех, дошъл на демонстрацията с украинско знаме.======================================Трябваше да дойде с американско, няма смисъл да се прави на какъвто не е.
39
14
 
5
 
! Отговори
extremist преди 5 години
"Никога няма да забравим", "Стоп на руския империализъм", "Окупаторите не са братя" - СМЕШЕН ПЛАЧ НА ДРЕБНАВИ ДУШИЦИ. АКО СЛЕДВАМЕ ВАШАТА ЛОГИКА НИЕ БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА ДА СМЕ ВЪВ ВЕЧНА ВОЙНА С ТУРЦИЯ....ТОВА ЛИ СА ВИ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ С КОИТО ТОЛКОВА СЕ ГОРДЕЕТЕ
38
5
 
4
 
! Отговори
боковист преди 5 години
То па вий сте едни християни...мани ,мани.Дребни злобни душици.
37
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дон 35Ти няма как да си еднакъв на Германия след като си спал 50-60 години в комунизъм. Все едно да си равен със съгражданите си от Мааалатаа? Защо не си равен с тях ? А искаш работещи държави да са равни с тебе ?:) Къде пише , че някой трябва да е равен с някой ? ЕС нещо повече от мислите ти.
36
3
 
11
 
! Отговори
Korean soup преди 5 години
Това на снимката или е от друга демонстрация или авторът е пропуснал поне една нула на бройката демонстранти.
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунист антихрист тръгнал да тълкува думите на Христос...