Преди 50 г.: Край на мечтата за социализъм с човешко лице

Чехия отбелязва годишнината от смазването на Пражката пролет
Обновена: 21 авг 2018 12:40 | 21 авг 2018 10:15, Елка Василева
176

Снимка: БТА

Навършват се 50 години от навлизането на войските на Организацията на Варшавския договор в Чехословакия за смазване на Пражката пролет - мечтата за "социализъм с човешко лице".

В нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. съветски, полски, източногермански, български и унгарски военни части преминават чехословашката граница. На 21 август Москва и нейните съюзници разполагат в Чехословакия 200 000 войници, които скоро ще достигнат 600 000.

В 4.59 ч. Радио Прага обявява, че столицата и цялата страна са окупирани и призовава гражданите да запазят спокойствие и да не оказват въоръжена съпротива на чуждестранните войски. Още сутринта стотици хора се събират на протест пред дулата на танковете. Стотина души са убити в първите няколко дни от военната операция, отбелязва Франс прес.

През месеците, предшествали военното нахлуване, напрежението между чехословашкото ръководство и съветския лидер Леонид Брежнев непрекъснато расте. През януари 1968 г. човекът на Москва Антонин Новотни е заменен от словака Александър Дубчек начело на Чехословашката комунистическа партия.

Под влиянието на Дубчек в Чехословакия започват реформи - цензурата е отменена, дадена е свобода на събиранията и сдружаването и са предприети предпазливи икономически промени. Съветският съюз отговаря с предупреждения и дори ултиматуми, а след това с военна окупация.

Дубчек и други прореформаторски чехословашки лидери са задържани от съветската армия и отведени в Кремъл на 22 август. След четири дни трудни преговори са подписани споразумения, които оставят Дубчек на власт, но го задължават да възстанови ръководната роля на комунистическата партия.

Много жители на Чехословакия, които не разполагат с информация за преговорите в Москва, организират мирна съпротива.

На 16 октомври 1968 г. е подписано споразумение за "временно разполагане на съветски войски" в Чехословакия.

През април 1969 г. Дубчек е заменен като първи секретар на Чехословашката комунистическа партия от Густав Хусак, който започва процес на политическа "нормализация". Демокрацията ще се върне в Прага едва с "нежната революция" от 1989 г., припомня БТА.

Очаква се днес в Прага пред сградата на Чехословашкото радио на възпоменателно събитие да говори премиерът Андрей Бабиш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
13
 
8
 
! Отговори
А кога ще има и... преди 5 години
Чехите открай време се смятат за германци. Само се правят на интересни с тоя митинг дето са го организирали днес в Прага. Казват си дано Германия да даде някой заем както на Гърция. Безлихвен. Ние бяхме с Третия райх. Не помните ли? За България ми се иска да пише край на анархизъм с мутренско лице. Чехия ще се оправи.
141
22
 
15
 
! Отговори
ст.-школник преди 5 години
Участвах в събитията в Чехословакия през 1968. Не съжалявам за нищо, няма за какво да се извинявам на никого, съвестта ми е чиста, и ще го направя, ако се наложи, още един път!
140
0
 
6
 
! Отговори
до 105 преди 5 години
Че си некомпетентен, то е ясно.Ама си и много *** щом е четеш преди да се иза*каш в нета.Самолетния завод е имал на работа 700-дърводелеца; 300-железаря и 200 души инженерно технически и ръководен персонал.700 дърводелеца защото самолетите тогава са били дървена щайга с опънат върху нея плат.После идва ерата на алуминиевите фюзелажи (тялото), а България няма металургия и технологии за да прави корпуси.А заводите за тези щайги даже са били три - в Казанлък и Божурище.О, sankta simplicitas
139
1
 
3
 
! Отговори
преди 5 години
Те сега са демократични социалисти, не социалисти !
138
3
 
14
 
! Отговори
До 135 преди 5 години
Не можеш или не искаш да разбереш понеже самият ти, като много други, сте оклепани и ви е страх да си признаете грешките от миналото. "Вината я вземаме само с мезетата" така ли беше? Много доносници, много всякакви... Сега ми сравняваш война с потушаване на демонстрация - ненормално и болно мислене! Танковете са возят на война, не на демонстрация; маркучите са н=за демонстрации; като падат бомби на война умират и цивилни - затова войната е зло, а ЦИВИЛНИ НЕ СЕ ГАЗЯТ С ТАНКОВЕ, чугунена кратуно, какво не ти е ясно!??
137
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Господин НикойМи не можеш да имаш демокрация с човешко лицео докато младежкото БСП набор 32-а още мърда. Българина не е дорасъл за демокрация, той е свикнал някой да го дундурка и да му казва какво да прави. Така е свикнал последните 600 години.
136
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбрах какво са търсели руснаците в Чехия, а и днес в Сирия. Малка ли им е територията която притежават, що ли.
135
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 50 г.: Край на мечтата за социализъм с човешко лицеСега: Край на мечтата за демокрация с човешко лице
134
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До Господин НикойИскаш да кажеш, че за 4 г. ти е много да смениш нова кола, защото вноските се правеха веднага, като си вземен НОВА кола.... Сега на колко време сменяш 10 - 20 годишния си таралясник с "нов" такъв?
133
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 127Абе те краварите в името на "ценностите" си избиха на 2 млн. цивилни във Виетнам и избягаха позорно, ама това не ти прави впечатление, а Камбоджа с нейните вътрешни конфликти! По-късно и нашите партийци ги хвана срам и се разграничиха от кхмерите, но краварите и до ден днешен държат, че са били "прави" за зверствата си във Виетнам и къде ли не по света....
132
7
 
10
 
! Отговори
До Господин Никой преди 5 години
Ми ти си бил голяма работа щом на втората седмица от вноската си си купил Москвича! Ние, "простосмъртните" чакахме от 4 години нагоре. Нищо чудно че, те гони носталния! Нали бяхме равни всичките, ама някои бяхте по-равни от другите...Апропо, либерализмът е ляво движение, демек пак "ваши" хора го движат. Така че, не се оплаквай от него - с много "братски" които народи нахлуват където им хареса - това е благодарение на ВАС - ЛЕВИТЕ.
131
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 125САЩ и Рейгън нищо не унищожиха. Унищожи го подкунпия украинец с белег на главата! Пробваха да направят същото и с Китай на Тянанмън, но нещо не им се получи.... И ако беше успял майдана Китай да е мизерия, като Крайнината, а не водеща икономическа сила!
130
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 102Само не разбрах.... като е война в Йемен - с какво право саудити в чужда държава избиват местни деца с краварски бомби, че и намираш това за "нормално" и го без срам го сравняваш с чехословашките събития.... Сериозно - за психиатър си!
129
6
 
11
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
аз пък искам демокрация с човешко лице .А не крадливия неолиберализъм с грозно лице .
128
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 129Мичурин и къмпингите около него си бяха чудесно място преди да го налази бетона и въобще не мижеше да се сравнява със соленото море на Гърция и Турция.... колкото до Дубай.... прав ти път?! И пари да ми дават няма да отида там! Дай ти имам "ценностите" - екскурзии в Европа и Дубай?!
127
5
 
0
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Thanatos Господин Ташакос пъро прочети в Уйкипедия що е то Комунизъм ,социализъм ,консерватизъм и капитализъм и тогава се изказвай тук .Защото сега си ми много жалък дето пишеш *** неща без да използваш никакви исторически факти и други данни от политическата история на европа .76
126
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 102 Комунистите сте едни и същи от едно и също котило - преди 30 г. на стойка "Г" пред КПСС, сега пред НАТО, ЕС и всякакви епилирани... Господарите и идолите си мените, но не и нрава! Колкото до мен - никога не съм бил, в момента не съм и няма да бъда член на каквато и да е партия за разлика от теб...
125
7
 
5
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Анонимен Алоо че кой ще купи изгнилата ми западна кола дето е на 30 години ? а москвичът си го купих точно на втората седмица от направата на вноската ми .А ти си лъжливо неолибарално сорос ***
124
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 112(продължение)- не ходи на почивка в Гърция и Турция, а само в Мичирин и Международния лагер на дружбата- недей да ходиш на екскурзия в Европа, Турция, Дубай..., а хвани влака на дружбата и не се връщай вече !
123
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О,да не забравим и негово светейшество КИМ ДЕБЕЛИЯ ОТ Северна Корея!!Още един ВЕЛИК ДРУГАР на нашите изоглавени ДРУГАРИ.