Преди 50 г.: Край на мечтата за социализъм с човешко лице

Чехия отбелязва годишнината от смазването на Пражката пролет
Обновена: 21 авг 2018 12:40 | 21 авг 2018 10:15, Елка Василева
176

Снимка: БТА

Навършват се 50 години от навлизането на войските на Организацията на Варшавския договор в Чехословакия за смазване на Пражката пролет - мечтата за "социализъм с човешко лице".

В нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. съветски, полски, източногермански, български и унгарски военни части преминават чехословашката граница. На 21 август Москва и нейните съюзници разполагат в Чехословакия 200 000 войници, които скоро ще достигнат 600 000.

В 4.59 ч. Радио Прага обявява, че столицата и цялата страна са окупирани и призовава гражданите да запазят спокойствие и да не оказват въоръжена съпротива на чуждестранните войски. Още сутринта стотици хора се събират на протест пред дулата на танковете. Стотина души са убити в първите няколко дни от военната операция, отбелязва Франс прес.

През месеците, предшествали военното нахлуване, напрежението между чехословашкото ръководство и съветския лидер Леонид Брежнев непрекъснато расте. През януари 1968 г. човекът на Москва Антонин Новотни е заменен от словака Александър Дубчек начело на Чехословашката комунистическа партия.

Под влиянието на Дубчек в Чехословакия започват реформи - цензурата е отменена, дадена е свобода на събиранията и сдружаването и са предприети предпазливи икономически промени. Съветският съюз отговаря с предупреждения и дори ултиматуми, а след това с военна окупация.

Дубчек и други прореформаторски чехословашки лидери са задържани от съветската армия и отведени в Кремъл на 22 август. След четири дни трудни преговори са подписани споразумения, които оставят Дубчек на власт, но го задължават да възстанови ръководната роля на комунистическата партия.

Много жители на Чехословакия, които не разполагат с информация за преговорите в Москва, организират мирна съпротива.

На 16 октомври 1968 г. е подписано споразумение за "временно разполагане на съветски войски" в Чехословакия.

През април 1969 г. Дубчек е заменен като първи секретар на Чехословашката комунистическа партия от Густав Хусак, който започва процес на политическа "нормализация". Демокрацията ще се върне в Прага едва с "нежната революция" от 1989 г., припомня БТА.

Очаква се днес в Прага пред сградата на Чехословашкото радио на възпоменателно събитие да говори премиерът Андрей Бабиш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 76Наивник, я кажи от "Лукановите б...ци" колко са свързани с ДС?ВСИЧКИТЕ!
81
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Верно ли се напъвате да обяснявате, как в западна Европа се живеело зле, а ние + руснаците процъвтяваме?!?!!Единствено само българите си спомняме с някава носталгия за онея обеснически времена. Само дето никой не се напъва да си отговори на въпроса, а какво щеше да стане ако изобщо нямаше комунизъм. Нямаше да има и ГДР и хората независимо дали са в Кьолн или Франкфурт на Одер щяха да живеят еднакво. Това важи и за нас.Както казах българите сме не народ, а мъ....
80
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 70Отговор за умствено изозтаналиАГРЕСИЯ е когато влезеш в комшията ти да го спасяваш от семейството му защото сте се напили заедно, а не е агресия, когато влезеш да отбраняваш семейството му, защото се е напил сам !
79
5
 
9
 
! Отговори
30.09.1938 г. преди 5 години
Когато на тази дата в Чехия има същите протести и писания срещу Германия, Великобритения, Италия, Франция, Полша и Унгария, тогава ще призная, че писанията за днешната дата и нахлуването на войски от Варшавския договор са безкористни... Ако не знаете какво се е случило тогава, информирайте са за Мюнхенското споразумение /сговор/! Между другото въпросният сговор и последвалите събития след него заличават Чехословакия от лицето на Европа, като държава за разлика от 68-*** г...
78
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не виждам всенародни тържества в бишия Соц блок никъде.--------------------------------Няма и да видиш. Носталгията е голяма навсякъде. Дори и в бившото ГДР. Да не говорим за разни от СССР-републиките или българи и румънци, които са черните роби на Европа и гледат децата и внуците си по Скайп. В бившото ГДР, че и в Унгария, Чехия и Полша има носталгия. Да не говорим пък за носталгията по Югославия във всичките югорепублики!!! Всички са единодушни, че Югославия е била перлата в короната.
77
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗападната кола и да отида в Гърция не са най-важните неща на този свят! По-важно е какво остава от родината ми!Абе важното е да имаме банани и тоалетна хартия и да се меткаме на 20-годишните западните коли да караме по магистралите за Гърция
76
4
 
12
 
! Отговори
До 76 преди 5 години
Не е вярно системата преди 1989 не позволяваше тези *** да си присвоят държавата . Нямаше как да бъдат унаследени богатствата на България.Нека не забравяме че имаше и ДС която такива *** пращаше в Белене без да и мигне окото Затова Лукановите бок-ци сключиха сделка със Запада да си приватизират България като ние се отказахме от пазари промишленост,итн............ Самата система сега дава възможност тези престъпления да бъдат извършвани
75
3
 
15
 
! Отговори
Ало медиите... преди 5 години
Не пишете за "мирното" нахлуване на САЩ в повече от 20държави за да налагат "демокрацията"НАТО напада всяка държава от която може да извлече пари.В Чехия Варшавския договор е влязъл поне заради това, че държавата и е част от договора.А краварите безогледно където им се прииска
74
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В интерес на истината при СССР и социализма в източния блок на Запад живееха много по-добре от сега, тогава техните чорбаджии не смееха да вилнеят както сега и работниците получаваха много придобивки защото виждаха как е на изток в това отношение. Сега като няма СССР и навсякъде е див капитализъм капиталистите вилнеят необезпокоявани и средната класа на Запад все повече обеднява и застрашително намалява което ще доведе до срив на системата.
73
4
 
16
 
! Отговори
До 70 преди 5 години
Несравними са . Пострадалите При пражката пролет са няколко десетки .Основно даже войници . Пострадалите в Ирак и Афганистан са милиони...... Пражката пролет е пропаганда не много приятно ,но дребно инцидентче. Такива интервенции запда даже не ги брои. Окупациите на Ирак и Афганистан са близко до геноцид.За там трябва да се извиняваме
72
2
 
11
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Нито социализЪмЪт ни беше с човешки лице, нито капитализЪмЪт, граден от същите мутри!
71
5
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Задава се Борисов 4...
70
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 71Въпрос на глена точка. Вижда се отговора на соц блока срещу оороския Майдан в Чехия.
69
4
 
13
 
! Отговори
Горбачов ли? преди 5 години
80те икономиката на СССР превъзхожда многократно тази на Китай. 89 г. китайците попиляха на площад Тянананмън няколкостотин демократи излязли на майдан, докато в СССР Горбачов демократично побратимява СССР със Запада. Резултата се виждаме днес - къде е Китай, първата икономика в Света и къде е руската икономика.
68
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не виждам всенародни тържества в бишия Соц блок никъде. Само медиите свирите фанфари,за пари,и попоръчка. Соц режима наистина е имал човешко лице,сравнен с евроатлнтическия декратичен режим,въпреки,че Соца роди ***,които продоха Родините си,и сега са първи евроталантици,капиталсти,бизнесмени,и демократи..
67
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На снимката - инвазия на фашистка Русия в братска Чехословакия !
66
4
 
16
 
! Отговори
До 66 преди 5 години
Разруши го тъпака Горбачов ...... Обаче сега дори самият Запад съжалява за това. Защото противопоставянето на двете системи предпазваше експлоатацията над човек което е основата на капитализма. След падането на системата .Капитализма помисли че удържал победа и сега и западняците се оплакват че живеят много по-зле от преди че губят права които са имали преди . Говорете с по-възрастни жители на Ервропа 50-60 годишни нека ви кажат
65
6
 
14
 
! Отговори
до 64 преди 5 години
Освен да рушите евроталнтиците и другите *** нещо можете ли да построите ? 30г освен да рушите това което беше направено преди вас . Освен за собстените си ***-ве нещо построихте ли за обществото. ***
64
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен58 Паметници на Рейгън,Татчър и папа Йоан Павел 2 те срутиха комунизма.
63
10
 
10
 
! Отговори
Варшавският договор преди 5 години
Да се отпразнува с всенародни празненства!Смелите ни войни отложиха с 50г. разложението и деградацията на народите от Източния блок. Все пак предателите успяха да продадат народите си и гордо заехме мястото си на обслужващ персонал в Европа и военен полигон на САЩ.