Преди 50 г.: Край на мечтата за социализъм с човешко лице

Чехия отбелязва годишнината от смазването на Пражката пролет
Обновена: 21 авг 2018 12:40 | 21 авг 2018 10:15, Елка Василева
176

Снимка: БТА

Навършват се 50 години от навлизането на войските на Организацията на Варшавския договор в Чехословакия за смазване на Пражката пролет - мечтата за "социализъм с човешко лице".

В нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. съветски, полски, източногермански, български и унгарски военни части преминават чехословашката граница. На 21 август Москва и нейните съюзници разполагат в Чехословакия 200 000 войници, които скоро ще достигнат 600 000.

В 4.59 ч. Радио Прага обявява, че столицата и цялата страна са окупирани и призовава гражданите да запазят спокойствие и да не оказват въоръжена съпротива на чуждестранните войски. Още сутринта стотици хора се събират на протест пред дулата на танковете. Стотина души са убити в първите няколко дни от военната операция, отбелязва Франс прес.

През месеците, предшествали военното нахлуване, напрежението между чехословашкото ръководство и съветския лидер Леонид Брежнев непрекъснато расте. През януари 1968 г. човекът на Москва Антонин Новотни е заменен от словака Александър Дубчек начело на Чехословашката комунистическа партия.

Под влиянието на Дубчек в Чехословакия започват реформи - цензурата е отменена, дадена е свобода на събиранията и сдружаването и са предприети предпазливи икономически промени. Съветският съюз отговаря с предупреждения и дори ултиматуми, а след това с военна окупация.

Дубчек и други прореформаторски чехословашки лидери са задържани от съветската армия и отведени в Кремъл на 22 август. След четири дни трудни преговори са подписани споразумения, които оставят Дубчек на власт, но го задължават да възстанови ръководната роля на комунистическата партия.

Много жители на Чехословакия, които не разполагат с информация за преговорите в Москва, организират мирна съпротива.

На 16 октомври 1968 г. е подписано споразумение за "временно разполагане на съветски войски" в Чехословакия.

През април 1969 г. Дубчек е заменен като първи секретар на Чехословашката комунистическа партия от Густав Хусак, който започва процес на политическа "нормализация". Демокрацията ще се върне в Прага едва с "нежната революция" от 1989 г., припомня БТА.

Очаква се днес в Прага пред сградата на Чехословашкото радио на възпоменателно събитие да говори премиерът Андрей Бабиш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
7
 
18
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
Преди много години, при кандидат-студентски изпити, трябваше да държа изпит по математика и "научен комунизъм"...Невероятна комбинация за инженерен профил... Математиката я взех с петица, но на другия "основен" предмет както и очаквах ме скъсаха и се разминах със тази специалност...Било е за добро, защото след това намерих точното си място и до днес.Комунизъм у нас никога е нямало, но беше задължителен предмет във всяко учебно средно и висше заведение.Въпреки всичко, при Соц-а се живееше добре!
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре ве, разбрахме ?? Още малко и ще ми потекат лигите като на зомбиран соршоид ...
20
7
 
12
 
! Отговори
До 17 преди 5 години
Зад това което се случило в Чехия стоят западните разузнавателни служби. Там са подкокоросали няколко политика с обещания за помощ . Макар ,че никога не са имали желание да помагат . Всичко е било пропаганда . Като случея с Героги Марков,Папата, Новичок инт........ Основна роля мисля че са играли реално англичаните
19
8
 
9
 
! Отговори
Питане преди 5 години
Следното питаме имам: Какво ще стана яко България заяви, че напуска НАТО, американските бази да се освободят до 1 седмица и предоставя сухопътен коридор на Русия през България до Сърбия а от там и до най-голямата американска военна база Бондстийл в Косово? Коментирайте.
18
8
 
14
 
! Отговори
стига бе преди 5 години
Всеки ден по 10 статии за пражката пролет.По-долу са питали, дали хората сега са свободни?Тогава т.нар. загнил запад искаше да откъсне една от страните на т.нар. развиващ се социализъм. Не успя в Чехословакия, както преди това в Унгария и след това в Полша.Опити е имало и в Албания след ВСВ.Не се опитвайте да изкарате запада добър, защото не е.А каква свобода донесе арабската пролет? Колко цивилни граждани бяха убити от тази авантюра на САЩ?
17
6
 
8
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
Ами я да видим къде още има БГ войници сега в окупирана от САЩ Афганистан имаше в Ирак. За тези държави няма ли да се извиним за нещастията които им пречинихме които са несравнимо повече от това което се е случило в Чехия а ? Евроталаническите престъпления са невъобразимо по-жестоки от всичко друго взето накуп
16
7
 
9
 
! Отговори
Не лъжете! преди 5 години
Социализмът с човешко лице е бил съгласувам с Москва. От кремъл са казали - правете какъвто искате социализъм, ние ще ви подкрепим, само не пипайте Варшавския договор и всички били доволни. Но веднага след това чехите изведъж забравили за "социализъм с човешко лице" и виждате ли, оказало се, че всъщност искат излизане от Варшавския договор, цяла Прага била облепена със скъпи и качествено напечатени призива за излизане от Варшавския тоговор. Какво са очаквали при това положение.
15
7
 
14
 
! Отговори
Супер ! преди 5 години
Браво на съвестките войски ! Добре овършаха джендърите по паветата !
14
4
 
18
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
Чехия не лоша държава. Само дето там не направиха реституция так както тук не върнаха заводите на реститутите а им дадоха акции . Не си съсипаха като нас водени от евроталантически експерти промишлеността а я развиха. И въпреки всичко дори те нямат индекса на човешко развитие което са имали преди промените
13
4
 
15
 
! Отговори
МРЪСНА МАНИПУЛАЦИЯ преди 5 години
ХУБАВО СТЕ СЛОЖИЛИ СНИМКИТЕ НО КАКВА Е РАЗЛИКАТА ЕДНИТЕ СА ЧЕРНОБЕЛИ ДРУГИТЕ ЦВЕТНИ ЕДНИ И СЪЩИ СГРАДИ НИКАКВО ТЕХНОЛОГИЧНО РАЗВИТИЕ ОТ ПРЕДИ 50Г ФАКТ!ЛЪЖЕ ДЕМОКРАЦИЯТА Е ЗА СЛЕПЦИТЕ МИСЛЕЩИТЕ ВИЖДАТ И ЗНАЯТ С ПРОПАГАНДА НЯМА ДА ИЗМЕНИТЕ МНЕНИЕТО НА МИСЛЕЩИТЕ.СЕГА КОЙТО ПРОТЕСТИРА БИВА БИТ ОТ РЕПРЕСИВНИЯ ОРГАН МВР КОЙТО СЛУЖИ НА БЪЛГАРОФОБИ И АНТИБЪЛГАРИ СМЕНЯЩИ СЕ ВЕЧЕ 29Г ....РЕПРЕСИИ КРАЖБИ УБИЙСТВА И ЛЪЖЕ ДЕМОКРАЦИЯ ФАКТ ТОВА Е ВАШИЯ ДЕМОКРАТИЧЕН КАПИТАЛИЗЪМ УНИЩОЖЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ГЕН...
12
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гнус ме е като ви чета!Вярно ли се гордеете с дядовците и бащите си, че са отишли в чужда държава да избиват местното население по заповед на филанкишията!!
11
5
 
8
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
Други аргументи освен да гоните хорота които все още могат да мислят и не са приели престъпните джендърски евроталантически ценности имате ли? Вие сте едно дребно но добре платено малцинство в тая държава кое паразитира върху обществото и всъщност се пропагандният отдел на окупационата власт в България
10
16
 
10
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Чехия е абсолютен пример какво трябва да правим и ние, ако искаме да бъдем модерна западна държава. С политически театър и квази реформи няма да стане.
9
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък поздравявам всички служили през годините в 22 МПС в Харманли. Дядо ми е бил в Чехословакия с този полк и са охранявали летището на Прага. Деветстотин и нещо войници е полка. Айде сега минете покрай казармите в Харманли да видите тъжната гледка. 2-3 сгради са ремонтирани за т.нар. бежанци / икономически емигранти/, а другото всичко е руши и разпада..... За мен тези 2 български полка от 1968г са герои!
8
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За наш срам и ние сме участвали в тези позорни събития на страната на окупаторите. А в допълнение още колко източно-германци сме избили по южната ни граница. А хората наивно са си мислели, че могат току-така да напуснат конц-лагера, наречен соц.-лагер за по-безобидно.
7
9
 
22
 
! Отговори
Жендъри преди 5 години
Сравнете умираща окупирана от САЩ и България преди 1989 и ще видите разликата на престъпният капитализъм
6
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западните държави сега /Германия, Франция/ свободни ли са? Обикновеният французин, шве.д или немец свободни ли са? Свободни са да бачкат и издържат навлеците. Имат правото само да работят и да плащат - нищо друго. Разбиха им държавите и те си стоят по дупките... Право да бачкат! Толкоз! И жените им станаха общи! И държавите им вече не са техни. Демокрация и свобода! Крепяща се на дулото на оръжието, военни бази и пари и печалби на корпорациите. Ай сектир на простотиите дето пишете за комунизма
5
13
 
21
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Поздравявам нашите воини от 12 МСП в Елхово,които взеха активно участие преди 50 години,по решение на Обединеното командване на силите на Варшавския договор,за смазване на джендърските бунтове в Чехословакия.Хвала момчета,ако трябва ще отидете пак.
4
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че е Америка, иначе и в Украйна щеше да се случи същото, въпреки, че Мумията и сега намира начин чрез коварните си азиатски практики, да погубва сума ти е славянски души !
3
18
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно това щях да напиша, но гледам, че номер 1 ме е изпреварил. Капитализмът има ли човешко лице? Никога е нямал. А демокрацията демокрация ли е? Демокрация може да е имало преди 2-3 хил години по гръцките държави-полиси. Това сега демокрация ли е? И каква е разликата с комунизма? И кое е по-добре? Всъщност някой убеден ли е, че демокрацията е по-добре за народа от комунизма? Хах! Смешна работа. Смърди и мирише, та не се трае. И защо комунизмът да е нещо лошо, а демокрацията да е нещо хубаво?