Преди 50 г.: Край на мечтата за социализъм с човешко лице

Чехия отбелязва годишнината от смазването на Пражката пролет
Обновена: 21 авг 2018 12:40 | 21 авг 2018 10:15, Елка Василева
176

Снимка: БТА

Виж други галерии »

Навършват се 50 години от навлизането на войските на Организацията на Варшавския договор в Чехословакия за смазване на Пражката пролет - мечтата за "социализъм с човешко лице".

В нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. съветски, полски, източногермански, български и унгарски военни части преминават чехословашката граница. На 21 август Москва и нейните съюзници разполагат в Чехословакия 200 000 войници, които скоро ще достигнат 600 000.

В 4.59 ч. Радио Прага обявява, че столицата и цялата страна са окупирани и призовава гражданите да запазят спокойствие и да не оказват въоръжена съпротива на чуждестранните войски. Още сутринта стотици хора се събират на протест пред дулата на танковете. Стотина души са убити в първите няколко дни от военната операция, отбелязва Франс прес.

През месеците, предшествали военното нахлуване, напрежението между чехословашкото ръководство и съветския лидер Леонид Брежнев непрекъснато расте. През януари 1968 г. човекът на Москва Антонин Новотни е заменен от словака Александър Дубчек начело на Чехословашката комунистическа партия.

Под влиянието на Дубчек в Чехословакия започват реформи - цензурата е отменена, дадена е свобода на събиранията и сдружаването и са предприети предпазливи икономически промени. Съветският съюз отговаря с предупреждения и дори ултиматуми, а след това с военна окупация.

Дубчек и други прореформаторски чехословашки лидери са задържани от съветската армия и отведени в Кремъл на 22 август. След четири дни трудни преговори са подписани споразумения, които оставят Дубчек на власт, но го задължават да възстанови ръководната роля на комунистическата партия.

Много жители на Чехословакия, които не разполагат с информация за преговорите в Москва, организират мирна съпротива.

На 16 октомври 1968 г. е подписано споразумение за "временно разполагане на съветски войски" в Чехословакия.

През април 1969 г. Дубчек е заменен като първи секретар на Чехословашката комунистическа партия от Густав Хусак, който започва процес на политическа "нормализация". Демокрацията ще се върне в Прага едва с "нежната революция" от 1989 г., припомня БТА.

Очаква се днес в Прага пред сградата на Чехословашкото радио на възпоменателно събитие да говори премиерът Андрей Бабиш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
0
 
! Отговори
Ама преди 5 години
Ако СССР не беше спечелил войната, чичко ви Хитлер така щеше да се погрижи за чехите, че изобщо нямаше да им се даде възможност да помнят или да забравят!
161
0
 
0
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
А през 1968г САЩ бяха във Виетнам и убиха повече от два милиона души ..
160
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да се върне човек в българия след като прочете простотиите на всички шизофреници отдолу срам ме е че съм част от този народ булгария никога ача никога няма да види добри дни с такива *** бедна ми бедна българийо
159
0
 
2
 
! Отговори
Франтишек преди 5 години
Да ,лошите са от СССР,но пък , каква перфектна операция направиха.Операция"Дунай" се изучава не само в руски военни академии.Блокираха подстъпите към ЧССР,изпреварвайки с часове ,войски на НАТО.А ,как превзеха летище "Рузине" шедьовър.Разбираемое ,, защо "демократите "хулят тогавашният СССР, но такава е историята.
158
1
 
2
 
! Отговори
Ваня преди 5 години
До Анонимен-5: А къде беше Америка през 1968г ?!
157
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 50 г.: Край на мечтата за социализъм с човешко лице?!?Айде пак промивка на мозъка... Каква мечта бе, чисто активно мероприятие на ЦРУ.Между дургото, точно по това време ЦРУ и американските структури, при същите обстоятелства в Латинска америка избиха над 600 протестиращи.Нещо да кажете за това, докато надувате с латерната за някаква Чешка пък и пролет?В своето око греда не види, в чуждото намира прашинки...
156
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
еми са чакаме комунизъм с китайско лице.
155
2
 
10
 
! Отговори
Един българин преди 5 години
Каква демокрация има сега че не ми е ясно,това са плутокрации от западен тип- не е възможно в държави където властта е в ръцете на 10,15 олигарси да се наричат демокрации, ,,демокрация,, означава власт на народа, а властта не в народа от 30год.насам и да се отъждествява олигархичния капитализъм с ,,демокрация,, е абсурдно !!
154
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До реконтраадмиралА това как оневинява българските войски в Чехословакия?
153
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До az#ЛибераленКрахподмяната на историята я направиха други - превратаджиите от 09.09.1944
152
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 135Газиш цивилни, само когато искап да изселиш друга нация, та да заселиш твои хора :)
151
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До az#ЛибераленКрахАми източния блок икска да държи всички в около, акво да се прави :)
150
12
 
10
 
! Отговори
Недоволен преди 5 години
Комунизмът и неговите подръжници,е доказано историческо зло!!! Лошото е, че единствено в БГ( и Русия), останаха неговите последователи, които продължават да си мислят, че те са богопомазани?!?! Затова и затъваме!!!
149
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защо на българите им харесва социализма,та са готови да воюват в Прага за тази ч-у-м-а?
148
4
 
10
 
! Отговори
реконтраадмирал преди 5 години
А защо пропускате да пишете, че и германски ботуш маршируваше из Прага? Войниците от ГДР!
147
4
 
4
 
! Отговори
Чехия преди 5 години
К*ви и евтина бира
146
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Войници танкове срещу мирни граждани, комунистически страхливци.
145
13
 
20
 
! Отговори
Кучкар преди 5 години
Колкото и да се пънете комунизма си отиде. Слава на Бога, че ни отърва от това тегло на мързел и корупция. Никога повече комунизъм! В ада да се пържат престъпниците дето съсипаха царство България...
144
10
 
23
 
! Отговори
az#ЛибераленКрах преди 5 години
Това си беше цветна революция! Опит за преврат и откъсване на Чехословакия насилствено от Източния блок.Сега нещата се представят иначе, като спонтанно действие, изпълнено с романтика и надежди.... приказки за наивници и опит за подмяна на историята!
143
4
 
19
 
! Отговори
До 139 преди 5 години
Все неразбрал брейй! Много ясно го казах - ако си взел кола за 2 седмици значи си бил с предимства пред останалите. Нищо чудно че, защитаваш газенето на демонстранти с танкове... Минимум 4 години но обикновенно много повече -7, 8, 9 години чакахме ние, "простосмъртните" за кола. Не за СМЯНА на кола, за ПЪРВА кола и повечето си оставахме с нея.