Морбили вилнее из Европа: Ваксинирайте децата!

Проф. Тодор Кантарджиев с препоръки пред Bulgaria ON AIR
22 авг 2018 09:30,
64

Световната здравна организация отчита скок на дребната шарка в Европа. Броят на случаите на континента рязко е скочил през първите 6 месеца на годината, а загиналите са близо 40 за този период.

От началото на годината в Европа са обявени 41 хиляди случаи на болестта, което е два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

Още по темата

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни в студиото на "България сутрин", че причината за това е липсата на имунизации и препоръча децата да бъдат ваксинирани.

"Така през няколко години проблемът се увеличаваше в Европа. През 2013 година започна едно небивало разпространение в Германия. Засегнати през последните месеци и последната година най-много е Румъния, много случаи тази пролет имаше в Източна Сърбия и разбира се в Северна Гърция. Много е засегната Италия", обясни проф. Кантарджиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му проблемът е породен от многото неимунизирани, а у нас заразата може да дойде от гражданите от чужди страни, които идват да работят у нас или от българите, които са били в страни, където е разпространена шарката.

"За всяка инфекциозна болест, която се разпространява по въздушно-капков път, за да сме сигурни, че няма да възникнат взривове и епидемии, трябва 95% от хората да бъдат ваксинирани", подчерта проф. Кантарджиев.

Той беше категоричен още, че не трябва деца под една година да бъдат водени в страните, където върлува заразата, защото първата ваксина се поставя на около годинка, а по думите му рискът от заразяване съществува, ако не сме имунизирани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
11
 
! Отговори
ха-ха преди 5 години
Ваксинирайте си децата с турските ваксини, за които лобираше преди време министърчето Пепи.
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Природата чисти веганите и антиваксърите. Нищо ново.
27
2
 
4
 
! Отговори
Вирусолог преди 5 години
До 22. Имунизация и реимунизация, има разлика. Имунизация: ваксина, т.н boost след месец и отново boost след 6 месеца. Реимунизация: период от 10 години.
26
6
 
6
 
! Отговори
просто@тия до шия преди 5 години
Ами естествения подбор ще надделее! Не си ваксинирайте децата и няма да се предават мало***умните ви гени!
25
2
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 18 преди 5 години
Не пречи да питаш личния си лекар. Ако пътуваш или ще пътуваш много напред-назад + ядене навън и спане по хотели, без право на кой знае какъв избор, аз бих си помислил поне за един комбиниран хепатит. А си мислиш за страните от Африка и Азия, има списък на задължителните ваксини по държави.Действията ни винаги си имат последици и в един момент, независимо дали ни се иска, дали го приемаме, осъзнаваме или ще се тръшкаме, сметката за плащане ни се представя и избор... вече няма. Лоши примери бол
24
5
 
2
 
! Отговори
Ексваксер преди 5 години
До Алтерниращ веганист 21Виж сега алтерниращ ***, не ми пробутвай всеобщи зловредни теории и конспирации, които са създадени баш за такива като теб.Вземи разгледай конкретните случаи, поговори и с майките вместо да бълваш помия от увредения си мозък по форумите.Списъкът е дълъг, но за пример ще ти дам Светослав от Бургас, звъни до болницата ако искаш, епикризата е публикувана, историята я има в нета и там ясно е посочено от какво е парализирано детето.
23
6
 
2
 
! Отговори
явеер преди 5 години
Ваксерите са много по-умни от антиваксерите,те са чели и са научили,че са стадо.
22
10
 
0
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 5 години
А за неразбралите, пиша изпод "Алтерниращ веганист" когато коментирам социалните тъnотии като антивакс, хомеопатия, веган, *** и подобни. Също и глуnостта на работещите в медията, когато се проявява твърде агресивно.
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВирусологЗа повечето...Например за кримско-конгоанската треска, за която заслугата е нашенска, схемата беше на няколко пъти - първоначално, после след 6 месеца, и още след 3 години, чак тогава през 5 или 10 години.
20
7
 
6
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 5 години
До ЕксваксерА за лошите бигфарма ще кажеш ли нещо?Колко деца познаваш доказано увредени от ваксина? А нещо за "живака" който предизвиква аутизъм, нищо че "живак" вече не се ползва заради такива като теб, въпреки че никога не е била доказана каквато и да била вреда от него, но за това пък се оскъпи производството и съхранението?А нещо за люк монтание, който някога е бил сериозен учен, а сега развива хомеопатия, днк-трансфер и антивакс?А "алтерниращ веган" абсурдно колкото "ексваксер"
19
4
 
4
 
! Отговори
Вирусолог преди 5 години
Независимо от местоживеенето, в България или не, препоръчителен период на реимунизация е 10 години
18
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този професор с нездравословен вид още живее в епохата на федерална Република Германия...
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 35 години съм,не живея в България,навремето ни правеха ваксини като деца,сега трябва ли отново да правя реимунизация?
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То от тия експерименти с джендар идеология кой знае още какви зарази ще се появят
15
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чесно казано, ако зависеше от мен щях да оставя всички анти ваксъри и форумни майки с професорски титли да правят каквото си искат. Като им измрат половината деца сигурно ще са много доволни, че поне не са тровили със злите ваксини. Оставете естествения подбор да си свърши работата.
14
2
 
6
 
! Отговори
Ексваксер преди 5 години
До Алтерниращ веганист 6То да се напишеш алтерниращ веганист също не е проява на особен интелект.Писанието ти също предполага озаптяване, понеже проявяваш явен екстремизъм в ефир.Позицията ти за неваксинирането е пределно ясна, сега дай да видим какво правят децата увредени от ваксини. И недей да проявяваш простотия, като започнеш да твърдиш че такива няма.Изпълзи на светло, огледай се и ако имаш концепция за съпорт и лечение на такива деца, сподели я.
13
4
 
18
 
! Отговори
Вирусолог преди 5 години
Морбилите, както и много други вируси, носят фатални увреждания дори и при хора със силна имунна система. Защо не престанете с тази Световна конспирация. Да, фармацевтичните компании печелят, но ваксините са жизненоважни. Разбира се не турски ваксини с изтекъл срок на годност, но там Москов ще знае повече...Така например нашите лекари да щяло и нещяло изписват антибиотици...Ами сега батериите направо купон си правят като усетят антибиотик, действа им като растежен фактор, а нови антибиотици няма
12
2
 
5
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 5 години
Никога не е имало "поразени" деца от турските ваксини, защото не бяха допуснати до пациентите. а не бяха заради административни неуредици.Но това не съответства на антивакс иедологиятаДо Данчо обемния:Момче земай си хапчетата и слушай докторите! Да измисляш обемни скенери само ти вреди!
11
7
 
0
 
! Отговори
има проблеми преди 5 години
Новост от последните години са тн AIDS activators ползвани з а облъчване на ваксините и хората.При тн"Свински грип" обаче се засякоха облъчвания обемни високо ниски радиоактивни правени с черни холограми инсталирани в камери и телефони.При имитациите на птичи грип в генерал Тошево и Дончево бяха засечени и грип активатори и високо вредни бели скенери маскирани като осветителни тела. С тях облъчват птиците комбинирано .
10
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре е всеки човек преди да ваксинира детето си все пак да се информира и за рисковете, които никак не са малко, и понякога дори има фатален край след ваксина. Затова се нарича информиран избор, нещата не са толкова розови, както ни ги вменяват. Но трябва четене, четене.