Морбили вилнее из Европа: Ваксинирайте децата!

Проф. Тодор Кантарджиев с препоръки пред Bulgaria ON AIR
22 авг 2018 09:30,
64

Световната здравна организация отчита скок на дребната шарка в Европа. Броят на случаите на континента рязко е скочил през първите 6 месеца на годината, а загиналите са близо 40 за този период.

От началото на годината в Европа са обявени 41 хиляди случаи на болестта, което е два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

Още по темата

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни в студиото на "България сутрин", че причината за това е липсата на имунизации и препоръча децата да бъдат ваксинирани.

"Така през няколко години проблемът се увеличаваше в Европа. През 2013 година започна едно небивало разпространение в Германия. Засегнати през последните месеци и последната година най-много е Румъния, много случаи тази пролет имаше в Източна Сърбия и разбира се в Северна Гърция. Много е засегната Италия", обясни проф. Кантарджиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му проблемът е породен от многото неимунизирани, а у нас заразата може да дойде от гражданите от чужди страни, които идват да работят у нас или от българите, които са били в страни, където е разпространена шарката.

"За всяка инфекциозна болест, която се разпространява по въздушно-капков път, за да сме сигурни, че няма да възникнат взривове и епидемии, трябва 95% от хората да бъдат ваксинирани", подчерта проф. Кантарджиев.

Той беше категоричен още, че не трябва деца под една година да бъдат водени в страните, където върлува заразата, защото първата ваксина се поставя на около годинка, а по думите му рискът от заразяване съществува, ако не сме имунизирани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
11
 
5
 
! Отговори
внимателно преди 5 години
Преди години имаше скандал з а поразени деца с турски тн"ваксини" .Засякохме хиляди деца в градини и начални класове с особенни трайни увреждания не безопасни. Да с е прегледат децата поразени с турски ваксинации. МЕд мафията печели милиарди долари годишно след показни диверсионни бактериологически акции и последвали продажби на спец препарати вкл маскирани като "ваксини"..
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На меркел любимците ги грози смъртна опасност.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ развирам логиката само северна Гърция да е засегната, а южна - не.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ваксинираните пак ли да се ваксинираме?
5
3
 
2
 
! Отговори
Веско преди 5 години
До Анонимен 2Ами спри цигарите!
4
6
 
16
 
! Отговори
Georgiev преди 5 години
Еми, то хубаво да се ваксинират...ама тия антиваксъри...чели недочели!
3
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че са зли арабите, зли са, обаче тази епидемия не е заради тях. В най-засегнатата държава Сърбия, се намира и една от най-мощните неправителствени организации, пропагандиращи против ваксините. Резултата не закъсня.
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи аз разбирам, че се "загива" от: морбили (това вече стана ясно), загивам от СПИН, загивам от инсулт, загивам от инфаркт, загивам от перитонит, загивам от чернодробна цироза, абе едно голямо загиване, а, наздраве Ако умра или загина, не мой да ме жалите ....................И сега по-сериозно: Майки, имунизирайте децата си, това е най-важното!!!
1
2
 
30
 
! Отговори
Логика преди 5 години
"През 2013 година започна едно небивало разпространение в Германия. " - това трябва да е с главни букви ! Както и какво друго започна през този период ! Меркел послушно изпълнява плана за ислямизация на Европа и превръщането и в Еврабия !