Морбили вилнее из Европа: Ваксинирайте децата!

Проф. Тодор Кантарджиев с препоръки пред Bulgaria ON AIR
22 авг 2018 09:30,
64

Световната здравна организация отчита скок на дребната шарка в Европа. Броят на случаите на континента рязко е скочил през първите 6 месеца на годината, а загиналите са близо 40 за този период.

От началото на годината в Европа са обявени 41 хиляди случаи на болестта, което е два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

Още по темата

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни в студиото на "България сутрин", че причината за това е липсата на имунизации и препоръча децата да бъдат ваксинирани.

"Така през няколко години проблемът се увеличаваше в Европа. През 2013 година започна едно небивало разпространение в Германия. Засегнати през последните месеци и последната година най-много е Румъния, много случаи тази пролет имаше в Източна Сърбия и разбира се в Северна Гърция. Много е засегната Италия", обясни проф. Кантарджиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му проблемът е породен от многото неимунизирани, а у нас заразата може да дойде от гражданите от чужди страни, които идват да работят у нас или от българите, които са били в страни, където е разпространена шарката.

"За всяка инфекциозна болест, която се разпространява по въздушно-капков път, за да сме сигурни, че няма да възникнат взривове и епидемии, трябва 95% от хората да бъдат ваксинирани", подчерта проф. Кантарджиев.

Той беше категоричен още, че не трябва деца под една година да бъдат водени в страните, където върлува заразата, защото първата ваксина се поставя на около годинка, а по думите му рискът от заразяване съществува, ако не сме имунизирани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
2
 
! Отговори
Afrika преди 5 години
В Африка поради високото ниво на неграмотност, изостаналост и т.н. нивото на корупция е високо. Всичките фармацевтични концерни и международни корпорации директно си купуват с пари почти целите правителства на някоя такава африканска държава. Прокарват си после лесно лобистките законодателства и получават законово право да ваксинират местното население с експериментални ваксини. Същите тези експерименти в Европа няма да могат да минат поради протестите и съпротивата от страна на гражданите. Но там в Африка директно си минават. Една от причините в Африка да се появяват постоянно епидемии е имен
48
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВирусологЗа любителите на екзотиката и безразборно ръшкащи насам-натам бих добавил и някои от по-специфичните ваксини, обявени за пътуващи: жълта треска, бяс, и т.н. според кънтрито и местните изисквания.Щото после олеле-то е голямо. А и по правило всичките лекари ще са му виновни. Нищо, че когато е затръгвал, най-вероятно са му говорили и за комарите, и за репелентите, ама що ли, като тия съвети са си все за другите. Добрият нашенец такива дзверове го не апят, а репелента се не пие...
47
4
 
5
 
! Отговори
Вирусолог преди 5 години
Добре де, какво всичко българско и родно, винаги слагаме всичко под общ знаменател. Ваксините против коклюш, детски паралич и т.н., БЦЖ-то и всички, фигуриращи в имунизационния календар са задължителни. Грип....който му е мерак, хепатит Б - за хора, практикуващи секс без кондоми или пътуващи до екзотични страни...Варицела - за предпочитане, защото в по-късен етап зостер може да ни извади от строя. Никой не прокламира да се правят всички, но поне прочете малко...
46
3
 
0
 
! Отговори
До 47 и сие преди 5 години
А к'во са рекли от същата Вактруф на майките на онези 34 деца от Чад, при регистрирани 218 случая от началото на годината до средата на Май 2018 в три области от района на Тибести, отишли си именно след боледуване от менингит? Както ни и на онези други 14, при регистрирани 205 случая на морбили?Извинявай, споменах ли, че децата не са били ваксинирани?
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наличието на ракообразуващите маймунски SV40 вируси във ваксините не е някаква теория на конспирацията, между другото това са думи на д-р Морис Хилмън един от най-големите учени на Merck, който не е имал идея, че записа един ден ще бъде чут от много хора в Интернет. Той вероятно е мислел, че този разговор ще остане таен завинаги. Запитан защо това не е излязло в пресата, той отговаря Очевидно такива неща не се казват, това е научна работа вътре в научната общност. С други думи, учените, творящи ваксините се прикриват един друг. Те пазят своите мръсни тайни в собствения си научен кръг и не ра
44
2
 
2
 
! Отговори
Маркс преди 5 години
Призракът на комунизма броди из Европа. И е убил много повече от 37 човека. Много е заразен.
43
5
 
1
 
! Отговори
Дарвин преди 5 години
Защо за Бога, защо се харчат пари за образователни кампании?! Анти-ваксърите не трябва да си ваксинират дечицата! Противоестествено е! Кому е необходимо гена на глупостта да се разпространява?!
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До House M.D.За ваша информация първите ваксини след раждане са за хепатит и туберкулоза. За дребна шарка е след първата година на детето.
41
2
 
2
 
! Отговори
четящ преди 5 години
В Москва започна ваксиниране и то безплатно против грип. Обособили са и мобилни група на различни места в града.
40
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До House M.D.На професорът може само дишате пепелта от обувките. Проблемът е, че такива самозвани знаещи, като вас, дават *** съвети на недораслите родители и те не ваксинират децата си, а после искат някой да ги пази с пръчка от инфекциите. Няма лечение за шарките и затова са създадени ваксините. Който не си ваксинира детето трябва сам да си го лекува!!! Така ще се научите.
39
11
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Самозваният проф. Тошко (вероятно Африкански) нагло лъже. Първата ваксина се поставя часове след раждането. Освен това, покритие от 95% е практически невъзможно. Отделно, няма ваксина, която да е 100% сигурна. Можете да се разболеете дори да сте ваксинирани. И накрая, вредните ефекти от ваксините са по-големи от ползите.
38
2
 
3
 
! Отговори
До Алтерниращ преди 5 години
За последното изречение не си много прав!За съжаление има, но ще трябва да говорим за статистика и вероятности, а и темата се преплита с друга житейска драма - за пациента дето за малко влезнал в болница, но иначе си бил много здрав, както и за хоремага, наречен здравеопазване.Но да се върнем на ваксините. Като на всяко едно лекарство и там има осведомителни листовки и вътре са описани възможните странични ефекти, споменати в някаква степен на случване и изразени в отношение 1 към гьотере
37
4
 
3
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Бойко вилнее из Европа! Ваксинирайте Бойко!
36
4
 
1
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 5 години
За толерантистите от днеса:кифла е дума използвана в преносен смисъл за "неособено умна жена".Не обидно, всеки може да е неособено умен.
35
4
 
6
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 5 години
До ЕксваксерВиж ся **** (ай дид асюм иор ***!),не знам каква е историята на светослав от бургас, но има правила при поставяне на ваксини. Например бебето да е напълно здраво няма сополи, няма малко кашля, няма малко настина вчера в парка и му е зачервено гърлото. И няма хронични заболявания. Прави се задължителен преглед преди ваксината.Ако това не е изпълнено (аре слагайте я тази ваксина че заминаваме за море) може да се стигне до тежки последици.Иначе вредни последици няма.
34
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИМУНИЗИРАЙТЕ СЕ, ЧЕ СЕГА ИДВА СЕЗОНА, СТАТИЯТА НЕ Е СЛУЧАЙНА, ПО ВСИЧКИ МЕДИИ Я ВЪРТЯТ! АЙДЕ, ЧЕ ОГЛАДНЯХА АПТЕКАРИТЕ И ДОКТОРИТЕ, ЖУРНАЛИСТИТЕ - ТОЖЕ))):
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хайде на ваксините пригответе се за телковете Без ирония, виждал съм детенце чиито родители плакаха пред мен и се караха с докторката защото са увредили с ваксина.Детето беше 4 -5 годишно и е било нормално.Веднага след инжекцията детето бавно ,бавно е започнало да се влошава да се спъва ,влачи крачета, да забавя говор ,абе направо .... Детенцето едвам се предвижваше ,пуснах ги хорицата пред мен да минат ,това беше може би единственото човечно което можех да сторя .
32
7
 
9
 
! Отговори
пак ли преди 5 години
опа пак търсят начин да си продават ваксините и лекарствата ,кой пусна това морбили сега ???
31
3
 
5
 
! Отговори
До Ексваксер преди 5 години
Съжалявам за Светослав и за това което му се е случило!В личен план мога да посоча и други примери за поява на автоимунни заболявания при тинейджъри след имунизация с противогрипни ваксини. Но... нека не бъркаме нещата. Няма човешка дейност, сферата е без значение, при която вероятността за позитивен резултат да е гарантирана на 100%.Ще направя една ретроспекция. Само преди няколко поколения българинът е имал по няколко деца. Колко от тях са доживявали пълнолетие е тема на друг разговор...
30
2
 
12
 
! Отговори
Нора преди 5 години
Време беше.Закъсняхте :)Два пъти годишно излизат тези статии в медиите - януари и към края на лятото.