Куцаме по отношение на оперативните програми

Само ?1,5 млрд. сме получили по оперативните програми досега
23 авг 2018 13:07, Бойчо Попов
15
Куцаме по отношение на оперативните програми
снимка: Pixabay

Към края на юли 2018 г. страната ни е получила малко над 1,5 млрд. евро от Европейския съюз (ЕС) по линия на Оперативните програми за програмния период 2014-2020 г. Общият бюджет на всички програми, финансирани от Брюксел, е 7,52 млрд. евро, а заедно с националното доплащане сумата е 8,8 млрд. евро.

Получените средства са 1,51 млрд. евро, а общо платените пари, заедно с националното финансиране, възлизат на малко над 2 млрд. евро.

Обща сума на получените средства Купот ЕК като предварително финансиране към 31 юли е 479 млн. евро, а получените средства от Комисията на основание изпратени заявления за плащане към края на юли са в размер на малко над 1 млрд. лв.

Предвид наближаващия край на настоящия програмен период изпълнението продължава да напредва бавно, а търговете понякога се точат с години заради обжалвания.

По една от най-големите оперативни програми - „Транспорт и транспортна инфраструктура“ към края на седмия месец от годината са платени общо 454 млн. евро. От тази сума 386 млн. евро са от ЕК, а останалите 68 млн. лв. са по линия на национално финансиране. Срокът на програмата е до 2020 г., а общият бюджет е над 1,89 млрд. евро. Според данни на транспортното министерство вече са договорени 86,8% от средствата, или 1,540 млрд. евро. Получени средства от ЕК на основание изпратени заявления за плащане към 31 юли са 220 млн. евро.

Преди дни стана ясно, че три ключови жп гари ще бъдат модернизирани със средства по програма „Транспорт“. Вече е одобрен проектът за реконструкция на железопътните гари Подуяне, Искър и Казичене. Общата стойност на проекта е 7,4 млн. лева, от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 6,3 млн. лева.

Въпреки сериозното раздвижване, сроковете за реализирането на програмата остават притеснителни, защото по много от търговете за изпълнител на отделните трасета текат обжалвания.

Плащанията по програма „Околна среда“ също продължават да изостават. Към края на юли са платени малко над 143 млн. евро, от които 122 млн. евро са от Брюксел, а останалите 21,5 млн. евро са национално доплащане. Общият бюджет на програмата обаче надхвърля 1,77 млрд. евро.

Получени средства от ЕК на основание изпратени заявления за плащане към 31 юли 2018 г. са 75 млн. евро, а предварителното финансиране е 84 млн. евро, става ясно още от отчета на Министерство на финансите.

Неведнъж сме писали, че трудностите с тази програма са породени от това, че проектите по нея са огромни, а процедурите по стартиране на обществени поръчки за изграждане на водни цикли и пречиствателни станции са изключително тромави.

В началото на месеца министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договор за изграждане на инсталации за преработка на отпадъци с общините Севлиево, Дряново и Сухиндол. Проектът включва две инсталации за компостиране на територията на Севлиево и Дряново и изграждане на площадка за компостиране на място за община Сухиндол. Съоръженията ще обслужват над 42 хил. жители. Общият размер на инвестицията е над 2,2 млн. лв. Подготвителната процедура само за тази пречиствателна станция отне повече от 3 години.

В сектор „Води” е насочен най-големият ресурс на оперативната програма. Към момента по водното направление са подписани 24 договора за 946 млн. лв. 17 проекта са инфраструктурни на стойност 836 млн. лв., а безвъзмездната помощ по тях е 620 млн. лв.

Вижте какви са усвояванията по другите две важни програми в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Аз ли не разбрах? преди 5 години
От общ бюджет от 7.5 млрд за почти пет години сме получили 1.5...Вноските ни за тези пет години 5*600млн=3млрдИзлиза, че ние сме нетен донор на батковците от ЕС..Уау
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Московски нали щеше да купува нови влакове и локомотиви?Чака най-голямата предложена корупционна вноска сигурно.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ са куция крак затова, докато те управляват ще куцаме. Ако пък БСП изберем, ще тръгнем назад. Единствената алтернатива е нова силна дясна партия, те пък се разпаднаха.
11
0
 
3
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
При комунистите е така: "от къде на къде обикновения човек ще изкарва пари и ще развива бизнес, да не говорим пък някой да му ги дава безвъзмездно"Като се вземе под внимание че половината са откраднати, и другата половина са налети в безмислени проекти, то.... Много сме зле.
10
1
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Има по-добри от ГЕРБ и това са ДСБ, но 80% българи искат проста тиква да ги управлява, затова куцаме, защото сме прости.
9
0
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 5 години
Ти нормален ли си? Да си забелязал, че вече 10 години управляват ГЕРБ, или ей така дращиш по клавиатурата кадар да не заспиш. *** на ГЕРБ. Не че и БСП не са същите.
8
0
 
6
 
! Отговори
Трандафор Босев преди 5 години
Поредното доказателство за лъжите на ББ и шайката му! Рано или късно ще им лъснат задниците и за другите "постижения" на правителството!
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е един куция крак, а най малко 3- БСП, герб, дпс!Така че никога няма да стигнем ЕС!
6
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото куцаме...?Много просто - БСП-то куцият крак!
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Куцаме по всичко!Коцукаме далеч на опашката в ЕС! Но скоро Европа ще си скъса опашката и къде ще отидем на знам! Или точно това е целта изхвърляне от Европа, заради крадливи политици и направо в ***, заедно с Туркменистан и Таджикистан, но май и там ни е мястото!
4
0
 
10
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Толкова ни е управленския капацитет, няма кой да напише читави проекти да вземем парите, ама в същото време си плащаме членския внос. Съвсем друг е въпроса колко от усвоеното е реално откраднато...
3
11
 
2
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Важно е дали ще куцаме, но много по-важно е да вървим в правилната посока!! Може и да има някои пропуски това правителство, но всички сме хора!Борисов е най-добрият ветропоказател, а най-доброто за една платноходка е да "хване" попътният вятър!
2
0
 
14
 
! Отговори
ad преди 5 години
А тия новини нещо между другото, така ли? Аз все си мисля, че ако имаме нормални журналисти, ще се проведе реално разследване, ще се изнесат по-детайлни данни, ще има интервюта с министри и т.н. Защото при тази сметка излиза, че ние наистина внасяме повече, отколкото получаваме. И то с голяма разликата. Да не говорим, че средствата за ЕС излизат от нашите данъци, а приходите идват целево по конкретни програми, за които е спорно до колко подобряват благосъстоянието на народа.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще куцаме. Почтените бизнесмени правят тлъсти пачки а народът прави като вятъра